Dimebag Beyond Forever

2014 decemberében volt 10 éves évfordulója annak, hogy Dimebag Darrell-t saját koncertjén lőtték le a színpadon december 8-án Ohioban. Az akkor 38 éves egykori Pantera és Damageplan gitártehetség halálhíre sokakat megviselt, így emlékére a világ minden táján koncerteket szerveznek, és Pantera dalokkal tisztelegnek előtte. Magyarországon is évente megrendezik a Dimebag emlékestet, ahol többek között fellép a Vulgar Display Of Cover PanterA tribute, valamint több hazai neves banda, mint pl Blind Myself, Cadaveres, vagy a Leander Rising zenekar.
Ugyanígy Finnországban is hagyománnyá vált ez a szokás. Idén a Nosturi adott helyet a teltházas eseménynek, ahová több, mint 900 Dimebag rajongó jött el. A Dimebag Beyond Forever nevet viselő tribute bandában Finnország rocksztárai csaptak a húrok közé: Az énekért felelt Micko Hell (Denigrate), Tommy Tuovinen (myGrain), Nico Hartonen (Godsplague), Jules Näveri (Profane Omen), valamint Mikko Herranen. A gitárokat nyúzta Mikko Salovaara (Kiuas), Ben Varon (Amoral), Euge Valovirta (Shining), Juhani Flinck (Dead Shape Figure), Kai Kinnunen (Frontlines), és Janne ”Herra Rapu” Lehikoinen. Basszusgitározott Ville Sorvali (Moonsorrow), Ari Hietala (Godsplague), Neissu Ruuskainen (Dead Shape Figure). Dobokat pedig Kai Hahto (Wintersun) Rainer Tuomikanto (Shining) Ville Sahakangas (Nicole), valamint a finnek új felfedezettje Waltteri Väyrynen (Vallenfyre) verte.

Már volt szerencsém mindkét fellálláshoz, otthon 2006-ban, valamint 2013-ban sikerült elcsípni a magyar formációt. A finn Dimebag Beyond Forever-t 2010-ben Jyväskyläben láttam, így nagyjából tudtam, mire számíthatok.
Ez buli is hasonlóan kezdődött: elcsendesült a terem, aztán elhúzódtak a függönyök, majd berobbantak a Cowboys from Hell klasszikussal, és abban a pillanatban mindenki megőrült. A kezdeti szakaszban az ének nem volt a legerősebb, de idővel belehúztak, sokat javult az este folyamán. A gitárok is végig sikítottak, igaz mégsem olyannyira, mint Vörös Attila szólói, ezen a bulin őt senki sem körözte le. Az első három nótát Micko Hell, Euge Valovirta, Ben Varon, Neissu Ruuskainen, és Rainer Tuomikanto adta elő. Aztán sorban váltották egymást a fentebb említett zenészekkel.


 
Ami igazán magával ragadott az az akusztikus Planet Caravan nóta volt, aminél előkerültek az öngyújtók, és meghitt hangulat árasztotta el a termet. (Talán Dimebag is hallgatta.) Micko Hell hangja nagyon is passzolt ehhez a dalhoz, talán azért is, mert teljesen átadta magát a számnak. Euge Valovirta-t fura volt látni akusztikus gitárral, és hogy csukott szemmel játszott végig, mivel eddig csak a svéd Shining által sikerült elcsípni, akik nem a finomkodásról híresek. De jó volt megismerni ezt az oldalát is.

  
    Raikku Tuomikanto, Micko Hell és Euge Valovirta

 
A pörgősebb dalok is hatottak, viszont valahogy mégsem jöttek át annyira, mint amennyire otthon, vagy négy évvel ezelőtt Jyväskyläben. Ének terén a legjobban a Profane Omen-es Jules karizmatikus kiállása tetszett, gitárnál pedig Mikko Salovaara tepert.

Telt múlt az idő, aztán hirtelen csak arra eszméltem, hogy mindenki félmeztelen a színpadon, ami talán kicsit túlzás volt… (finneknél valahogy divat ez, hogy egymás kedvére dobálják le a pólóikat) Igaz, ha meleg van, és forró a hangulat, nem lehet mást tenni, vetkőzni kell, de akkor is érdekes látvány volt egy Dimebag bulin.
A közönség is jócskán megizzadt, a nagy vigadalom közpette nem tudták elégszer hűteni magukat a hideg sörrel. Meglehet a 28 nótás és majdnem három órás program kicsit hosszúra sikerült, mivel a buli végén dűlöngéltek az igencsak megfáradt és ittas résztvevők.

Az bulit a Cemetary Gates és Hollow dalokkal zárták, majd megköszönték a közönség résztvételét, hogy eljöttek emlékezni, és egy tökös metal bulit csapni Dimebag tiszteletére.
 


 
Egy igen tartalmas, és hosszú szombat estében lehetett része a Pantera rajongóknak, akik hallhatták a korai ritkaságokat, és a nagy klasszikusokat is. Elvileg ez volt az utolsó Dimebag Beyong Forever koncert, ugyanúgy, mint 2010-ben jelentették be. Szerintem pár év múlva ismét összegyűlnek a Dimebag fanok, aztán csapnak egy hasonló volumenű bulit, mint ez a 2014-es volt.

Koncertfotók a galériában.

 
A Dimebag Beyond Forever 2009-es videója:
 

                            

 
szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,