The Gentle Storm

Hollandia gyöngyszeme, Anneke van Giersbergen ismét Finnországba látogatott, hogy bemutassa legújabb duettprodukcióját a The Gentle Storm-ot Arjen Lucassen társaságában. Arjen Lucassen az az ember, aki több hangszeren játszik, de kottát nem olvas, kiváló énekes, zeneszerző, és többek között az Ayreon alapitója.

Annekét előszőr Jyväskyläben láttam 2012-ben, amikor Danny Cavanagh-val lépett színpadra, szintén egy akusztikus koncert keretében. Akkor nagy Anathema fanként természetesen Danny miatt mentem el a koncertre, és akkor nem is értettem, miért dicsőiti mindenki Annekét. Aztán akkor azon az estén megértettem: röviden fogalmazva Anneke egy angyal. Az a ragyogás, ami belőle árad, megdöbbentett, és magával is ragadott, olyannyira, hogy tátott szájjal néztem végig az akkori fellépését. Ez elég okot adott, hogy elmenjek erre a hétfő esti koncertre, és újra meghallgassam őt. Bevallom az a zenei stílus, amit Anneke képvisel, nem az én világom. Viszont az, ahogy előadja ezeket a nótákat, lenyűgöző. Talán nem is csoda, hogy hétfő este több százan jöttek el megtekinteni a Gentle Storm két főhősét.

A show a finn Manna & Mikko Joensuu duo produkciójával indult, akiktől egy fél órás, szintén akusztikus szettet halhattunk egy tapasztalt énekesnővel az élen. A dalokból sugárzott az érzelem és a gyengédség, persze amolyan finnesen mérsékelt módra. Manna gyöngyörű tiszta hangját Mikko gitárja és magas éneke kísérte. Nekem nagyon tetsztett amit, csinálnak. Meglehet a hely talán túl nagy volt nekik, úgyhogy remélem a közeljövőben sikerül elcsípni őket egy hangulatos klubkoncerten.

Aztán megtelt a terem és jött Anneke, aki elbűvölő mosolyával rögvest levett a lábáról mindenkit. Hihetetlen milyen kisugárzása van ennek a nőnek és milyen sok pozitív energiát áraszt magából.
A Beautiful One c. dallal el is kezdődött a varázs, majd jöttek sorban a feldolgozások. Talán az este abszolút favoritja számomra a Pink Floyd Wish You Were Here-je volt. Nem csak azért, mert egy kiváló dal, hanem a hangulat miatt, ami azon az estén létrejött a nóta jóvoltából. Anneke kristálytiszta éneke (annak ellenére, hogy betegen játszott aznap este), a közönség vokálja és a lágy gitárzene meghitté varázsolta az étert.

Anneke nyolc számos magánprodukciója után színpadra lépett az este másik várva várt fellépője, a legendás Arjen Lucassen, akinek munkásságát személy szerint én nem követtem, de nyilvánvaló volt, hogy a közönség nagy része hatalmas rajongó.
A tapsvihar után folytatták a nemrégiben kijött Endless Sea dallal, majd következtek az Ayreon feldolgozások. Azok a dalok tetszettek leginkább, ahol Arjen is énekel, mint például a Comatose, vagy a Waking Dreams.

A két holland jól kiegészítette egymást a színpadon, nem csak azért mert tapasztalt zenészek, hanem mert mindketten melegszívű és nem utolsó sorban humoros arcok. A számok között elejtett poénok varázsolták az estét családiassá, és közvetlenné.

Nem térnék ki külön külön minden egyes dalra, mert ezt élőben kell átélni. Aki kihagyta a budapesti koncertet, az legközelebb mindenképpen nézze meg őket, bennük csalódni képtelenség.

Képek a koncert pillanatairól a galériában.

The Gentle Storm: 1 komment

  • andiprkl andiprkl szerint:

    Haha, úgy látszik, hogy ez be van építve a programba, mivel ezt Helsinkiben is eljátszották =) (a kottalapozgatást, meg hogy elfelejtette a dal elejét..enyjebejnye!) De igen, tényleg kulönleges este volt, örulök, hogy Budapesten is ugyanolyan hangulatban telt, mint itt. 🙂

január 09.,
február 06.,