Toxic Terror 25 éves jubileumi koncert

1990 és 1994 között működött Kisújszálláson a Toxic Terror zenekar.
A környékbeli rockerek emlékezhetnek még a thraser csapatra, de azt hiszem nem túlzok, ha azt mondom, nem lenne ekkora respektje, ha a gitáros/énekes Mike, nem szerzett volna nevet olyan csapatokban, mint a De Facto, valamint a Vale Of Tears, ahol máig penget.
Nos, az igazság az, hogy mikorra beleástam magam a metalba, Mike-ék már be is fejezték a pályafutásukat, így esélyem se volt élőben megtapasztalni a mérgező terror erejét. A 20 éves jubileumi koncert – már nem emlékszem miért – is kimaradt, de a negyedszázados ünneplést már nem hagytam ki. Utólag azt kell mondjam, hogy kár is lett volna.
 

Az estén két vendégcsapat is jelen volt az ünnepelteken kívül. A nyitó csapat szerepét a kazincbarcikai Mytra vállalta magára.
Kissé megnehezítette a nemrég Hang-Súly díjazott banda dolgát, hogy az énekesnőjük távollétében is színpadra tudják vinni a nemrég megjelent Beta c. lemezük dalait, azonban profin oldották meg.

A gitáros/főnök Hocza Robi, azaz Igor és némileg megújult csapata már az első dalt játszotta, amikor a terembe értünk, s először nem is tűnt fel az ének mellett a billentyűs témákért is felelő Viki hiánya a színpad elrendezése miatt. Aztán kiderült a turpiszság és a megoldás is.
A space-es, progos szerzeményekhez vetítés is járt, s a képek között Viki is feltűnt, amikor az énektémái kellettek, így kvázi körünkben üdvözölhettük.
 

Azt kell mondjam, hogy itt – klub körülmények között – jobban megfogott a banda, mint két éve, a csalomjai Metal Forever Feszt szabadtéri színpadán.
Az olyan dalok, mint a friss lemez Umbilical-ja, Rabbit-je sokkal jobban működtek így, de említhetném a klipes Monolith-et vagy a Sign of Life-ot. De jó volt hallani a klipes Copernicus-t is a 2009-es Sagittarius EP-ről.A hangzással nem volt különösebb gond, a technika rakoncátlankodott kicsit a koncert közepén, de hamar sikerült rajta úrrá lenni, ráadásl nem is okozott különösebb törést az előadásban, lévén addig sem a látványos színpadi akciók kötötték le a szépen gyülekező hallgatóság figyelmét.
Azt már említettem, hogy némileg megújult a banda, az új tagok láthatólag remekül beilleszkedtek, technikailag is megfelelő választásnak bizonyultak a cseppet sem könnyű, magas színvonalú zenéhez.
Az este legagyasabb jellegű csapata voltak Igorék, de jól is volt szerkesztve a fellépési sorrend, mert fordítva már nem biztos, hogy sok érdeklődőt vonzottak volna…

Következett az est főszereplője, azaz a negyedszázados Toxic Terror. Fura, ugyanakkor örömteli is, hogy egy már nem aktív zenekar időnként összeáll egy kis múltidézésre. Nekem külön öröm volt látni, hallani őket, mert annak idején nem volt erre lehetőségem, viszont sokat hallottam a csapatról.
 

A bandából a gitáros énekes Mike ‘Petrozza’ Nuclear néven futó, egyébként jelenleg a Vale Of Tears sorait eősítő Horváth Misit ismerem csupán, de pont ezért is éreztem, hogy meg kellene nézni, mit is hozott össze annak idején.
A játék neve thrash metal, amiben a Bay Area és a teuton vonal hatása is érvényesül. Ennek megfelelően az egyetlen demót megért zenekar a saját dalai közé Metallica (For Whom The Bell Tolls) és Kreator (Renewal) feldolgozás is került.
A nagyjából egy órás műsorba a banda 1992-es demójának dalai, valamint a külön felvett két dal, a szintén ’92-es Frozen Feelings és a ’93 nyarán rögzített Endless Sorrow került. De előbányászták a múltból az első két dalukat is (Széttépett emberek, Chemotoxic Terror), amiken azért még érezhető volt a rutintalanság.

A normál programot a floridai death metal felé kikacsintva az Obituary Slowly We Rot című klasszikusa zárta, ami megintcsak nem állt rosszul a bandának.
Természetesen volt ráadás is, ahol Metallica slágere, az Enter Sandman és a csapat véleményem szerint legjobban sikerült dala, a First Second Of Suicide csendült fel.Mit mondjak még? A csapaton érződött, élvezik, hogy ismét a színpadon lehetnek. Egyáltalán nem tűnt rozsdásnak a produkció, nyilván jól összepróbálták előtte.
A közönség meg hálás volt.

Az estet a punk, hardcore és rock & roll feldolgozásokat játszó helyi K.O.-N-Troll-C zárta. A többek között Action, Tankcsapda, Auróra dalokat játszó zenekar jól elszórakoztatta a még bulizni vágyó közönséget.
Palaye Royale Palaye Royale
május 29.
Sting Sting
május 30.
Summer Time Tour 2024 Summer Time Tour 2024
június 01.