Christmass Blackmass VII.

Idén már hetedik alkalommal került megrendezésre a Christmass Blackmass elnevezésű fesztivál, amely Hunor Tamás és a pécsi Gylliath nevéhez fűződik.
Nekem ez volt a negyedik alkalom, hogy ellátogattam erre a rendezvényre, viszont most először Pécsre.
– Hogy lehetséges ez?
Úgy, hogy a korábbi években (több alkalommal is) két állomásból állt ez a fesztivál (Pécs és Észak-Komárom). Eddig mindig az utóbbi állomásra látogattam el, és minden egyes alkalommal kellemes pillanatokat nyújtott!

A hetedik felvonásban a szervező Gylliath-on kívül a szegedi Ahriman és a vasvári Verilun-nal lett teljes. A helyszínt pedig a Strausz Ti-ti-tá biztosította.

A helyszínre 19:45 környékére érkeztem. A 20:00 órai kapunyitás ellenében már be lehetett menni a szórakozóhelyre. A bejárati ajtót elhagyva egy udvaron találja magát az ember, ami egy romkocsma belső udvarához hasonlít. – Gondolom ez csak nyáron üzemel – Az udvar hátsó felében található épület maga a koncertterem, hátsó részén egy bárpulttal.
Bejutásom után épp a vasvári black/death vonalon mozgó Verilun beállása folyt némi technikai problémával fűszerezve, ami végül orvoslásra került, így 21:00 óra után el is tudták kezdeni a műsorukat.

Az érdeklődők is folyamatosan érkeztek, de csak a bár- és keverőpult környékéről követték a koncertet. Személy szerint nem sokat vártam a zenekartól. Anno 2012 környékén kezembe akadt a Blood Moon EP-jük, ami valamiért nem igazán fogott meg, s vegyes érzelmeket váltott ki belőlem. Viszont most, élőben hallgatva őket kifejezetten tetszett a műsoruk, s remek választásnak tartom, hogy ők kezdték a bulit, megadva az alaphangulatot. Sajnos a 2013-ban megjelent Home for the Dead című nagylemezük nem került a kezeim közé, de ígérem ezt a hiányosságot pótolni fogom!

A Verilun után hosszas csend következett, ekkor tudtam meg, hogy a programban némi változtatás történt – az Ahriman és a Gylliath helyet cserélt -, amit akkor közöltek Facebook eseménynél, amikor már utaztam Pécsre. Az este második fellépője így a szegedi Ahriman volt.
Mint azt már előbb is írtam fellépésüket hosszas csend, és beállás előzte meg, majd amikor úgy nézett ki végre kezdődni fog a műsor a zenekar tagjai visszamentek a backstage-be átöltözés céljából. Természetesen ez is kissé elhúzódott. Közben azon gondolkodtam, hogy én ezt már máskor mintha már tapasztaltam volna… Majd rögtön beugrott, hogy ugyanez zajlott le tavaly Szegeden az Inner Awakening-en is velük kapcsolatban. Hm…
Az eredeti kiírással ellentétben durván egy órás csúszással elsötétült a színpad és az Ahriman elfoglalta a színpadot, majd az Ébredő mámorvölgy intrójával kezdetét vette a szeánsz. A műsorukban elhangzott a teljes Bőrkoporsó EP, amit végig megvilágítás nélkül, a színpadon elhelyezett néhány gyertya társaságában játszottak el. Ezzel a megoldással nagyon érdekes atmoszférát teremtettek. Csupán egyetlen negatívumot tudok felhozni az Ahriman koncertjével kapcsolatban, (ezt már a tavalyi IAF-en is tapasztaltam) mégpedig hogy nagyon keveset játszottak! Számomra nagyon gyorsan lezajlott mindkét esetben a koncertjük. Ráadást nem adtak, annak ellenére sem, hogy a koncertre látogatók egyhangúan követelték.

Az estét a fesztivál szervezője és lebonyolítója zárta. A helyi Gylliath gyors beállást követően úgy éjfél, fél egy környékén kezdte meg a műsorát, a Trve Spirits of Ancient Times című dallal nyitottak, amire nemrég klippet is forgatott a banda. A kezdés után a megszokott kerékvágásban zajlott a műsor, ugyanúgy, ahogy a november 19-ei Under The Ashes második felvonásán és a július 11-ei Rockmaratonon is. Gyors és pusztító hatást keltve sorjáztak a szerzeményeik. Egyetlen hiányérzetem volt csak a műsorral kapcsolatban. Sajnos a Satyricon  kultikus Mother North feldolgozása ismét kimaradt a dallistából. Azokon a korábbi Christmass Blackmass-okon, amelyeken ott voltam mindig ezzel a dallal zárták a programot.

Ha az apró negatívumoktól eltekintek összességében ismételten nagyon jól éreztem magam, ahogy a korábbi felvonásokon is. Ezúton is köszönet a szervezésért Hunor Tamásnak és a Gylliath-nak, hogy hetedik alkalommal is összehozták ezt a fesztivált!