Total War Fest 5.

Néhány kérésnek eleget téve ismét egy rövid összefoglalóval jelentkeznék, amelyben az idei Total War Fest kapja a főszerepet. A tavalyi évhez hasonlóan, most is a fesztivál hangulati részébe mennék bele, s csak érintőlegesen emelnék ki néhány fellépőt.


Idén 5. alkalommal került megrendezésre Körmenden Magyarország egyetlen szabadtéri underground black- death- thrash- metal ünnepe a Total War Fest. Két változás történt a fesztivállal kapcsolatban.
1. A korábbi évekhez képest idén egy héttel később, július utolsó hétvégéjén került megrendezésre.
2. A grind jellegű zenekarok nem kaptak helyet, így nem ment át a rendezvény egy Obscene Extreme szintre. Krisztián már az első bejelentésnél (október – november magasságában) leszögezte, hogy változások lesznek idén, ami a fesztivál fejlődését segíti. S ez meg is látszódott a végeredményen! Minden tekintetben fejlődést produkált a rendezvény. Csak, hogy néhányat említsek: a fellépő zenekarok minősége, egyéb technikai feltételek, hangosítás stb. Természetesen, hogy ezek a feltételek teljesülhessenek a jegyárakon is emelni kellett, de még mindig nagyon barátinak tartottam / tartom ezt az összeget.

A fesztiválon a korábbi évekhez képest több disztró is képviseltette magát, akik hatalmas választékkal kedveskedtek az underground fanatikusoknak. A disztrósokon kívül külön kiemelném a Headcrusher stábját, akik szintén a fesztivál teljes idején kint voltak, és forgattak is! Érdemes őket követni YouTube-on és Facebook-on, mert minőségi műsort gyártanak az underground követői számára! S ezzel szeretném megragadni az alkalmat, hogy jelezzem, hamarosan (augusztus hónap folyamán) érkezik a legfrissebb adás!

Az első nap 17:00 órától egészen hajnalig zajlottak a koncertek, de már korábban, a délutáni órákban érkeztek az érdeklődők. Estére pedig szép számmal összegyűltek az emberek. Szerintem idén többen megfordultak, mint tavaly, de ezt a szervezők jobban látják, tapasztalják, mint én. Ismét családias hangulat övezte a fesztivál teljes idejét, s bennem inkább azt az érzést kelltette, hogy nem egy fesztiválon vagyok, hanem egy kerti bulin, ahol underground metal zenekarok játszanak. Ez az érzés a helyszín adottságai miatt lehetett. Ugyanis az egész egy udvarban található.

Pénteki nap fellépői közül a lengyel Graveland-et emelném ki, akik először játszottak Magyarországon! Rob Darken által vezetett zenekar a 2016 decemberében megjelent 1050 Years of Pagan Cult albumot játszotta. A tagok fekete és vörös színkombinált tunikákban léptek a színpadra, mögöttük a zenekar logójával ellátott molinó volt látható. Mondanom sem kell, hogy első magyarországi fellépésükön hatalmas ováció fogadta őket, ami koncert végéig megmaradt, főleg az első sorban lehetett ezt tetten érni.







A pénteki napon fellépett még a Demonical, Angrepp, Author, Silva Nigra, Pagan Insurrection és a Grimness.

A szombati napon a krakkói Ragehammer érdemli meg, hogy külön kiemeljem, akik black-thrash metaljukkal pusztító csapást mértek a nagyérdeműre. A műsoruk alatt a frontember szájából elhangzott magyarul a „Lengyel-magyar két jó barát!” mondat is!


A szombati napon fellépett még a Throneum, Age of Agony, Evil Conqueror, Armada, Church of Necrolust, Morfium, és a KomoRRomok.

Eredetileg ezen a napon az osztrák Blessmon is fellépett volna, viszont egy szomorú eset miatt lemondták a fellépésüket, amiről olvashattatok is!

Elismerésem minden fellépőnek! Jó volt látni, hogy mindenki szívvel-lélekkel odatette magát, s látszódott, hogy élvezik amit csinálnak! Nem arról volt szó, hogy „megérkeztünk, gyorsan nyomjuk le a koncertet, majd irány haza!” Valószínűleg ez annak is köszönhető, hogy olyan fellépők játszottak a fesztiválon, akik ritkán adnak koncertet, de abba a szívüket, lelküket beleteszik. Olyan fellépők is voltak, akik különböző színpadi kellékkel érkeztek. Pl. a pénteki napon a szegedi Grimness, akik petróleummal átitatott, elhelyezett fáklyákkal és egyéb belsőségekkel léptek a színpadra.


A legtöbb banda a saját molinója előtt játszott, maximum némi corpse paint arckifestéssel. Így tett például a Silva Nigra is, akik ez alkalommal egy hatalmas koncertet adtak. Mások is megjegyezték, hogy amikor korábban látták közel sem volt ennyire erős a műsoruk, mint most.


Szombaton a mexikói Armada például már reggel odaért a helyszínre, és a közönséggel közösen piált (nem kevés mennyiségben). Kérdéses volt, hogy este színpadra tudnak-e állni, de szerencsére ebből nem volt gond!


Javítsatok ki, ha tévednék! De itt fordult elő, hogy Tóth Bence egy szám erejéig beugrott, és eljátszott gitáron egy Age of Agony dalt a műsoruk alatt! Ezúton is szeretnék Neki gratulálni!


Egyedül a Morfium fellépésével nem tudtam mit kezdeni. Távolról sem arról van szó, hogy rossz lett volna a maga nemében, csak a többi fellépőhöz képest kissé kilógott a sorból. Azért sem tudtam vele mit kezdeni, mert nagyon távol áll tőlem az Akela, és azt a műfajt, amit képviselnek az előbb említett zenekarhoz tudnám hasonlítani.

Összességében nagyon örülök, hogy ismét részese lehettem ennek a fantasztikus hétvégének! Rettenetesen örülök a változtatásoknak, főleg a 2. pontban leírttal, miszerint a grind témákat mellőzték s e helyett minőségi tartalmakkal pótolták. Ezúton is szeretném megköszönni Tóth Krisztiánnak és Gábor Tamásnak a szervezést!

(A képek a Total War Fest albumából származnak).

Total War Fest Facebook oldala
Headcrusher YouTube csatornája
Headcrusher Facebook oldala

Total War Fest 5. (2 komment)

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.