Az aprítások estéje
Grind Over Europe II: Exhumed, Rotten Sound, Implore, Gyilkos a Dürer Kertben
Második alkalommal került megrendezésre a Grind Over Europe névre keresztelt minifesztivál Budapesten. Elég sokat váratott magára a folytatás (2012-ben került sor az elsőre, akkor az Exhumed, Rotten Sound és Magrudergrind zúzták meg a zajra fogékony hallgatókat), pedig azért megmutatkozott, hogy igenis van igény a blastbeatekre, az underground zajongásra nálunk is. A főszerepet most is az amcsi Exhumed és a finn Rotten Sound kapta, az összeállítás a germán gyökerű Implore és a magyar Gyilkos csatasorba állításával vált teljessé.

A felvezetésért felelős Gyilkost ugyan sajnos lekéstem (bocs, srácok!), ám az Implore-ra már sikerült beérnem. Az eredetileg német, jelenleg Berlin-Barcelona-Milánó tengelyen mozgolódó trió a crustot, a svédes death metalt és a kő-grindot gyúrja össze egy hagyománytisztelő eleggyé. Náluk nincsenek industrialközeli megoldások, mint mondjuk a Napalm Death-nél, Pig Destroyernél, vagy Antigamánál, az Implore nem akarja a kereket sem feltalálni újra, egyszerűen nyomják zsigerből a töltényöves old school death metallal összeboronált alapgrindot, amelyben még valahol a Motörhead gyökerei is felfedezhetők. Lemezen eddig jobbára kimaradt nekem a brigád, ám a mostani koncertjük meggyőzött arról, hogy érdemes lenne behoznom a lemaradást. Cirka félórába belesűrítették a legütősebb nótáikat, amiken keresve sem lehetett fogást találni. Igazán őszinte, minden görcstől és felesleges pózoktól mentes arcokat ismerhetett meg bennük az, aki rájuk szánta az időt.

A Rotten Sound a legnagyobb kedvencem a csomagból, kiéhezve vártam tehát a fellépésüket. A finnek a jelenkori mezőny egyik legjobb csapata a stílusban, ám finoman szólva sem kényeztetik el itthoni rajongótáborukat (ez volt a második magyarországi koncertjük), de remélhetőleg a jövőben jobban ide fognak szokni. Náluk is eléggé érződik a crust hatás, amely stílus sajátosságait hangzásban is egyre jobban levették. Nincs az ő zenéjük sem túlbonyolítva, nem lesznek előreláthatóan náluk sem akkora pálfordulások, amik egy Napalm Death-nél, vagy Extreme Noise Terrornál még esetleg beleférnek. Sajnálatos módon eléggé elhanyagolják a bemutatkozó lemezüket, pedig nekem az a kedvencem tőlük; arra még egy hardcore-osabb hangzás volt a jellemző. A gitárosuk, Mika "Q" Aalto éppen aznap ünnepelte szülinapját, az Exhumedes srácok tartogattak is neki egy meglepetést a maguk módján.
Az alapítók közül már csak ketten maradtak hírmondónak a Rohadt hangzásban: a gityós mellett az ordibálóember Keijo Niinimaa, aki a svéd grind legenda Nasumot is kisegítette annak búcsúturnéján. A 47 éves frontember remek formában üvöltötte végig a programot. Mind a négy tagon amúgy jól látható volt a lelkesedés; a kiváló hangulathoz minden bizonnyal a már említett szülinap is hozzájárult. Az olyan nótákkal pedig, mint a Targets, Voids, Insects, Fear Of Shadows, nyilván nem lehetett tévedni.

Az Exhumeddel megintcsak visszaeveztünk az old school vizekre. Vérben tocsogó muzsikájukhoz abszolút passzolt a külső megjelenés is; a Rotten Sound hácésebb imázsával ez éles kontrasztban állt. Az egyik Exhumed tag, Matt Harvey a death metalos Gruesome-ban is érdekelt - gondolom, az  érdeme elsősorban, hogy az Exhumedben annyi Possessed beütés lelhető fel. Az ő muzsikájuk sincs túlgondolva, bár kétségtelenül komplexebb, mondhatni heavy metalosabb, mint a többi csomagban szereplő csapaté. Setlist sajnos az ő koncertjükről sincs, de a Defenders Of The Grave, Necromaniac, Unspeakable, The Anatomy Act Of 1832, In My Human Slaughterhouse, Limb From Limb minden bizonnyal elhangzottak a repertoárban. Ezeket ugyanis valamennyi 2018-as bulijukon előszedték. A fellépésük közben került sor a már említett sajátos szülinapi köszöntésre is.

Aki ezen az estén zajt akart, megkapta többszörösen is. Köszönet a szervezőknek, hogy ezt a csomagot tető alá hozták Budapesten! A magam részéről izgatottan várom a folytatást jövőre; remélhetőleg az a felhozatal sem fog gyengélkedni!


Az_apritasok_esteje
Írta:
Mindenholottlevo
2018. július 24., kedd, 10:33
Facebook:
Impaled - The Last Gasp (2007)
Kritika, haragSICK @ 2008. augusztus 9., szombat, 09:17
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.039 seconds to render