The Gentle Storm
2015.02.23 - Nosturi, Helsinki
Hollandia gyöngyszeme, Anneke van Giersbergen ismét Finnországba látogatott, hogy bemutassa legújabb duettprodukcióját a The Gentle Storm-ot Arjen Lucassen társaságában. Arjen Lucassen az az ember, aki több hangszeren játszik, de kottát nem olvas, kiváló énekes, zeneszerző, és többek között az Ayreon alapitója.

Annekét előszőr Jyväskyläben láttam 2012-ben, amikor Danny Cavanagh-val lépett színpadra, szintén egy akusztikus koncert keretében. Akkor nagy Anathema fanként természetesen Danny miatt mentem el a koncertre, és akkor nem is értettem, miért dicsőiti mindenki Annekét. Aztán akkor azon az estén megértettem: röviden fogalmazva Anneke egy angyal. Az a ragyogás, ami belőle árad, megdöbbentett, és magával is ragadott, olyannyira, hogy tátott szájjal néztem végig az akkori fellépését. Ez elég okot adott, hogy elmenjek erre a hétfő esti koncertre, és újra meghallgassam őt. Bevallom az a zenei stílus, amit Anneke képvisel, nem az én világom. Viszont az, ahogy előadja ezeket a nótákat, lenyűgöző. Talán nem is csoda, hogy hétfő este több százan jöttek el megtekinteni a Gentle Storm két főhősét.

A show a finn Manna & Mikko Joensuu duo produkciójával indult, akiktől egy fél órás, szintén akusztikus szettet halhattunk egy tapasztalt énekesnővel az élen. A dalokból sugárzott az érzelem és a gyengédség, persze amolyan finnesen mérsékelt módra. Manna gyöngyörű tiszta hangját Mikko gitárja és magas éneke kísérte. Nekem nagyon tetsztett amit, csinálnak. Meglehet a hely talán túl nagy volt nekik, úgyhogy remélem a közeljövőben sikerül elcsípni őket egy hangulatos klubkoncerten.


Aztán megtelt a terem és jött Anneke, aki elbűvölő mosolyával rögvest levett a lábáról mindenkit. Hihetetlen milyen kisugárzása van ennek a nőnek és milyen sok pozitív energiát áraszt magából.
A Beautiful One c. dallal el is kezdődött a varázs, majd jöttek sorban a feldolgozások. Talán az este abszolút favoritja számomra a Pink Floyd Wish You Were Here-je volt. Nem csak azért, mert egy kiváló dal, hanem a hangulat miatt, ami azon az estén létrejött a nóta jóvoltából. Anneke kristálytiszta éneke (annak ellenére, hogy betegen játszott aznap este), a közönség vokálja és a lágy gitárzene meghitté varázsolta az étert.Anneke nyolc számos magánprodukciója után színpadra lépett az este másik várva várt fellépője, a legendás Arjen Lucassen, akinek munkásságát személy szerint én nem követtem, de nyilvánvaló volt, hogy a közönség nagy része hatalmas rajongó.
A tapsvihar után folytatták a nemrégiben kijött Endless Sea dallal, majd következtek az Ayreon feldolgozások. Azok a dalok tetszettek leginkább, ahol Arjen is énekel, mint például a Comatose, vagy a Waking Dreams.


A két holland jól kiegészítette egymást a színpadon, nem csak azért mert tapasztalt zenészek, hanem mert mindketten melegszívű és nem utolsó sorban humoros arcok. A számok között elejtett poénok varázsolták az estét családiassá, és közvetlenné.

Nem térnék ki külön külön minden egyes dalra, mert ezt élőben kell átélni. Aki kihagyta a budapesti koncertet, az legközelebb mindenképpen nézze meg őket, bennük csalódni képtelenség.

Képek a koncert pillanatairól a galériában.
The_Gentle_Storm
Írta:
andiprkl
2015. március 4., szerda, 06:01
Facebook:
emp 2015. március 4., szerda, 10:14
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ezek Pesten az első koncerten csak úgy megtörténtek (eléggé arra utalt a mimikájuk és úgy az egész is) aztán annyira jól sült el, hogy ezt-azt beleloptak utána tudatosan is. :-)
--
Tiszta hülye, aki nem normális!
andiprkl 2015. március 4., szerda, 10:07
andiprkl
Csatlakozott:
2014. január 14.
Hozzászólások: 7
Haha, úgy látszik, hogy ez be van építve a programba, mivel ezt Helsinkiben is eljátszották =) (a kottalapozgatást, meg hogy elfelejtette a dal elejét..enyjebejnye!) De igen, tényleg kulönleges este volt, örulök, hogy Budapesten is ugyanolyan hangulatban telt, mint itt. :-)
emp 2015. március 4., szerda, 07:19
emp
Csatlakozott:
2007. december 17.
Hozzászólások: 2497
Pesten iszonyat különleges volt a hangulat a Planetáriumban. Egyrészt "karnyújtásnyira" voltunk tőlük, másrészt meg az első koncert varázsa igen nagyot ütött. Arjen tiszta lámpaláz volt, és 1-2 alkalommal el is rontotta a dalt, amit vérprofin azonnal interkacióban ütöttek el poénokkal. Ezáltal baromi közvetlen lett a hangulat, számok között 1-2 mondat erejéig bekiabálásokkal még beszélgetés is kialakult köztük és a közönség között. Kedvencem az volt, mikor Anneke elfelejtett lapozni a kottafüzeten és Arjen egy akkordot pengetett vagy tízszer, mire Annekének leesett a dolog. Meg amikor az egyik Ayreon dalt felkonferálták, de elfelejtették a kezdő akkordot és ott tanakodtak, hogy hogyis volt. :-D :D iszonyat jó volt, meg ugye a Planetáriumos kis vetítés is iszonyat különlegessé tette az egész produkciót. :-)
--
Tiszta hülye, aki nem normális!
Koncertek
Steel Panther, Atomic Playboyz
július 17.,
Barba Negra Track
Gothoom Open Air Fest 2019
július 18.,
Gothoom Open Air
Combichrist - One Fire World Tour
július 19.,
Dürer Kert
Nazareth
július 19.,
Duna-part, József Attila sétány
Necrophobic, Sin of Kain, 1914
július 21., 19:30,
A38 Hajó
Rocklegendák Mezőkövesden 2
július 21.,
Kavicsos-tó és Szabadidő Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.079 seconds to render