Khrul – egy folyamatosan alkotó életritmus

Khrul talán az egyik legaktívabb résztvevője a hazai black metalnak. Számtalan zenekarban dobolt, gitározott, énekelt, illetve jelenleg is több csapatban érdekelt. Az aktuális együttműködésekről, kiadványokról kérdeztem a multi-instrumentalista zenészt.

Legutóbbi kiadványod a Nocrul 2018-ban digitális formában már publikált albumának CD-s megjelenése volt. Mit kell tudnunk erről a kiadványról? Mikor íródtak a dalok, hol készültek a felvételek?

Ez a Nocrul hatodik kiadványa, egyben harmadik nagylemeze. Eddig minden kiadvány esetén a zene más-más jellemzőjén volt a hangsúly, az All Mortal-on pedig elérkeztünk ahhoz a megközelítéshez, ahol minden hangszernek egyenlő szerep jut, egyik sem lényeges vagy domináns, hanem egy hangulati összképet kell kiszolgálniuk, megteremteniük együtt. Mindezt a megfelelő, egyszerű, de nagyszerű hangok együttesével, a trükkös, technikás zenei megoldások helyett. Hangzás tekintetében is egy kevésbé karcos megszólalást képzeletem el, amolyan hullámzó, hangulati hangképet, ami ugyanakkor érthető és élvezhető marad, úgy, hogy az egyes hangszereket, megoldásokat is ki lehessen hallani. 2018-ban írtam meg és még abban az évben meg is jelent a bandcamp oldalon keresztül. Londonban élek már több mint 7 éve, így minden zenei tevékenységem itt kerül rögzítésre, egyedül az ének szokott máshol történni, ez az adott énekes lakhelyétől függ. Noctis esetén ez Budapestet jelenti, és ennek a leszervezése szokott a folyamat legnehezebb része lenni, nem utazásilag, hanem azért, mert telesen más életritmusban működünk.

A lemez a tavalyi digitális kiadáshoz képest új borítóképet kapott. Miért volt szükséges az eredeti kép cseréje?

Amíg nem keresett meg Nagaarum az NGC ajánlatával, én egyáltalán nem foglalkoztam a fizikai megjelenés lehetőségével. Leginkább mert ez csak tovább lassítaná a zeneírási, megjelenési tempómat. Ezért a borítókba nem fektettem kellő energiát, nem nagyon jártam utána, hogy a felhasznált képek mennyire védettek. Viszont ez a fizikai megjelenés már komolyabb dolog volt, és elkerülendő az esetleges problémákat, immár olyan forrásokat keresetem, ahonnan hivatalosan és engedéllyel lehet képeket letölteni további felhasználásra.

Az album címe (All Mortal Creatures Must Die) azt hiszem, önmagáért beszél. Mégis megkérdezlek, hogy számodra mit jelent ez a kifejezés? Bemutatnád néhány mondatban a dalszövegeket?

A Nocrul esetében a szövegek teljes egészében a Warhammer 40K sci-fi világán alapulnak, de igyekszem úgy összerakni a szövegeket, hogy alapos háttérismeret nélkül is élvezetes és érthető történetek legyenek, sok esetben pedig nem nehéz áthallást, párhuzamot találni a mi valós világunkkal. Jelen esetben két történetből indultam ki, az album első felében egy invazív fajról van szó, arról a fajta hozzáállásról, amikor a technikai felsőbbrendűség következtében mindenki mást le akarsz igázni és vak hittel elpusztítani. A második felében pedig az inkvizíció gondolkodásmódja kerül elő, amikor a vélt szellemi felsőbbrendűség nevében élet-halál ura lesz egy szűk kör, akiknek szintén nem számít, ha akár egész bolygókat kell kiirtani, elpusztítani a meggyőződésük érdekében. Mindkét hozzáállásra jelenleg is találunk számtalan példát, ezek a folyamatok a mi életünkben is zajlanak.

A Nocrul-ban énekesként Noctis a társad, akivel már a 2000-es évek közepén is együttműködtél az Ater Tenebrae-ben. Baráti viszonyban vagytok, vagy kizárólag a zenekarok révén tartjátok a kapcsolatban egymással?

Noctis-szal az Ater megszűnése után is kapcsolatban maradtunk, illetve a Csejtey-ben is együtt zenéltünk, utóbbinak a külföldre költözés miatt lett vége, a gitáros Athar Norvégiába ment, én meg ugye Angliába jöttem. Úgyhogy a Nocrul megszületése a barátságunknak köszönhető, egyrészt volt néhány felhasználatlan ötletem, másrészt szerettem volna ismét együtt zenekarozni vele, még ha csak ilyen formában is.

Szintén idén jelent meg a Militia bemutatkozó EP-je, igaz, csak digitális formában. Az első hírek alapján rendhagyó próbálkozásnak tűnt, hogy orgonával kísért thrash metallal próbálkoztok. Ennek ellenére nálam már első hallgatáskor működött a zene. Honnan jött az ötlet ehhez a szokatlan párosításhoz? Tudsz más olyan bandáról, aki valaha ilyesmivel próbálkozott volna? Mit kell tudnunk erről a kiadványról? Kik a társaid a zenekarban?

A Militia már igazán a hobbi hobbija. 2008 körül egyszer csak beugrott, hogy mi lenne, ha a bemelegítésként improvizált egyszerű, thrash-es riffeket dalokba rendezném, így legalább lenne valami iránya a dolognak. Orgonát azért tettem bele, mert eleve bevett hangszer a rockzenében, és hogy legyenek villámgyors szólók, amikhez én nem vagyok elég jó gitáros. Nem gondoltam komolyan, így sok évig nem is mutattam meg senkinek. Aztán egyszer csak valamiért kikértem Lédeczy Lambert véleményét, mert ő akkor már javában szaggatta a hallójáratokat a Mörbid Carnage zenekarral, úgyhogy nyilvánvalónak tűnt, hogy van rálátása a thrash vonalra is. Szerencsémre, annyira megtetszett neki a dolog, hogy megtisztelt a részvételével, mint énekes, a szövegeket pedig NorrskeN cimborája írta.

Lesz folytatása a Militia kiadványnak? Nagylemezben nem gondolkodtok?

Lesz folytatása, zeneileg nagyjából én készen is vagyok, de itt is ugyanaz a probléma, mint a Nocrul esetén, a távolság, illetve ő még inkább elfoglalt, mint Noctis, hisz ő is több zenekarban érintett egyszerre. Én már nagyon régóta nem formátumokban gondolkodom, mindig annyi dalt rendezek egy anyaggá, amennyivel kerek egésznek érzem az adott történetet.

Akár a Nocrul-lal, akár a Militia-val tervezel-e élő fellépéseket?

Jó lenne, de mivel én vagyok az egész zenekar, illetve egy fő énekes, közel lehetetlen lenne csak ez miatt vendégzenészeket találni, a különböző országokban élés miatt pedig összehozni a szükséges próbákat.

Kérlek, tájékoztasd az olvasókat, hogy jelenleg milyen további formációkban vagy aktív? A Funebre létezik még?

Jelenleg Assur, Funebre, Militia, Nocrul, amit csinálok, illetve a lengyel Black Altarban is lesz némi szerepem a jövőben, ha minden terv szerint alakul. Abszurd módon zeneileg a Funebre a legaktívabb, megjelenésileg viszont a legrégebb óta inaktív. Szó szerint, már több mint tízszer rögzítettem a következő anyagokat, de valamiért végzetesen rágörcsöltem a hangzásra és sosem sikerült megvalósítani az elképzeltet. Amint túllépek ezen a mentális akadályon, ömleni fognak a Funebre dalok!

Dobosként közreműködtél a Witchcraft nagylemezein is. Ott mi a helyzet? Kapcsolatban vagy még Angmar-ékkal?

Nincs semmi különösebb probléma emberileg, néha írunk egymásnak egy-egy emailt, üzenetet. Anno úgy alakult a munkám meg a magánéletem, hogy nem tudtam 100%-osan a zenekarra koncentrálni, így távoztam, nem sokkal utána pedig az országból is.

Mint a hazai black metal aktív szereplője, mi a véleményed a mai színtérről? Kik azok a zenekarok, akikre érdemes odafigyelni?

Annyi bizonyos, hogy most különösen érdemes odafigyelni, sok régebbi, pihentetett zenekar mozgolódik ismét! Aetherius Obscuritas, Ahriman, Frost, Marblebog, Vorkuta, a teljesség igénye nélkül. A régieken kívül pedig sok izgalmas, fiatalabb formáció is van, úgyhogy aki minőségi extrém metált szeretne hallgatni, nem muszáj külföldön keresgélnie!

Követed még az új black metal bandákat? A régi zenekarok mai lemezeivel tudsz azonosulni?

Olyan értelemben követem az új zenekarokat, hogy az internet rengeteg új, illetve számomra ismeretlen zenekart hoz elém, én pedig elég sokat meghallgatok, túl sokat is, mert nem emlékszem a legtöbb nevére, de nem azért, mert nem voltak elég jók. A régi zenekarok új lemezeivel nem szokott problémám lenni, hiszen együtt öregszem velük, így az esetleges változások vagy fel sem tűnnek, vagy teljesen megértem őket.

Van esetleg valami, ami kimaradt, de fontos megemlíteni?

Úgy gondolom, elég jól körbejártuk az aktuális dolgokat, úgyhogy köszönöm szépen a lehetőséget és a támogatást!

Az interjút készítette: Andris

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,