KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #108

EP-sorozatuk e heti összeállításában visszanyúlunk a klasszikus goth rock sötétségébe és alámerülünk a hipnotikus death metal kísérleti hangkonstellációiban. Szívünk egy zöld cigit, iszunk egy jó sört és a halál harci szekerén robogunk tovább a mennyek káoszába.

Death Cult 69

A Death Cult 69 egy új német projekt, amit a Wisborg két zenésze Konstantin Michaely és Luc Lacroix hívott életre. Zenéjükben megtartották anyazenekaruk goth rock vonalát, csak itt még a klasszikus doom rock / doom metal elemeit is tették hozzá. Ezen stílusok párosításának köszönhetően született meg a komor, horrorisztikus hangulatú két tételes Join The Cult EP-jük, melyből első sorban olyan bandák hatási köszönnek vissza, mint az Electric Wizard, Ghost, Type O Negative és a Candlemass. A két dal összesen 20 percnyi játékidővel fut és nehéz monolitikus riffei mellett folyamatos szólnak a templomi orgonák vészjósló hangjai. Mondhatni ezek töltik be dallamszerkezetük főbb vonalait, kristálytiszta, hidegrázós hangjai pegig pengeszerűen hatolnak a csontig.  

Barús

Az atmoszférikus death metal vonalán mozgó francia Barús 2020 utolsó napján adta ki Fanges EP-jét. Anyaguk két erősen improvizatív, hipnotikus töltetű, agresszív eposzt tartalmaz közel 25 percben, melyekben komor lassúsággal hömpölyögnek az iszapos lábakon vonagló riffek és az erőteljesen szugesszív éneketémák. Mindkét dalnak meg van az egyedi hangulata, amik merőben eltérőek, néha pedig egy-egy ismétlődő témának köszönhetően egyfajta aranymetszésként követik egymást. A banda 2015-óta ezen ellentétek fényében közelíti meg a death metalt. Mintha csak újra definiálnák azt, ezáltal is megmutatva, hogy ennek az öreg műfajnak épp úgy jól áll a hipnotikus sludge / doom, és könnyed jazzhatás, mint a több rétegen futó ambient hangkonstellációk.  

Ditch

A holland stoner rocker Ditch 2014 debüt-albuma, a Boca do Inferno után tért vissza új EP-jével. Coldfoot, Alaska címet viselő kislemezükre három vadonatúj, valamint egy újra rögzített nótájuk került fel, amik már az első hangoktól ontják a Kyuss, Fu Manchu, Lowrider jellegű sivatagos riffeket, és pszichedelikus atmoszférákat. Ez utóbbi leginkább 3,959 Miles dalukra jellemező, amiben van egy kellemes, magával sodró hallucinogén hullám, melyből a záró Obey the Mountain heavy / fuzz-stoner szerkezetei keltenek fel. Túl sok újat nem is lehet róla mondani… egy könnyed kis THC-s anyag, ami mellé még egy sör is vidáman lecsúszik.

Darkened

A nemzetközi felállású death metalos Darkened új EP-je a Mourn the Dying Light ott folytatódik, ahol  debütáló albumunk a Kingdom of Decay befejeződött. Az EP-re felkerült két dal az elsőtől az utolsó percéig egy igazi zúzda death metal harci gépezet. Agresszívak, kegyetlenek és egyben dallamosak. Valamiféle megmagyarázhatatlan elementáris erővel bírnak, amiket a technikás megoldású thrasher hatásokkal hangsúlyoznak ki. Ilyenkor érezzük, hogy a death metal él, még ha kicsit meg is újult mostanában.

Ordinul Negru

A román okkult black metalos Ordinul Negru egy tételes, koncepcionális EP-je még az A Sojourner Wandering Through the Barren Openness még tavaly novemberben jelent meg. 23 perces dalukban eddigi zeneiségüket sűrítették össze, és nem féltek azoknak határait feszegetni sem. Szerzeményükben épp úgy megtalálhatóak a fennkölt epikusság hangjai, az avantgarde metal kísérleti vonalai, mintahogyan a klasszikus, nyers black metal szellemisége és a poszt-apokaliptikus atmoszférák katarzisa. Mintha csak egy újvilág születésének lennénk tanúi, ami egyébként már régóta itt lebeg a szemünk előtt, csak a ködös, gondolati fátylaktól nem láttuk. Ürítsd ki hát tudatod és lépbe kopár valóság mennyei káoszába.