Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #11

EP-válogatásunk 11. részén ismét egy izgalmas csokrot kínálunk nektek az utóbbi idők hazai és külföldi zenei terméséből. Kezdésnek az Apokalipszis lovasai döngetik meg hallójáratainkat, majd a ’70-es évek finom, delejes vibrálásai után egy átlagos riff-megoldású sludge-doom karanténba kerülünk, ahol szadista örömeinkben az őrületünk határán BBQ-zunk egyet.

Hypocrites Breed

A nyolc húrra fuzionált modern groove metalt játszó budapesti Hypocrites Breed pontosan egy éve adta ki bibliai ihletésű Fekete nap címre keersztelt EP-jét. A lemez 7 dala a Jelenések könyvében szereplő hét pecsét feltörése körül forog, amik után az Apokalipszis lovasai (a Dicsőség, a Háború, a Válság és a Halál) hozzák ránk a kemény, és feszes riffeik által hordozott, néhol káoszba és kaotikus hard-core őrjöngésbe forduló pusztulást.

Molten Gold

Ha szereted a klasszikus vonalú proto metalt, akkor a norvég Molten Gold új kislemeze nagyon is az ínyedre való lesz. A ’70-es évek progresszív, hard rockjából táplálkozó banda intenzív és finom hangzással prezentálja a korszak jellegzetes vibrálásait, amit mitológiai témákkal foglakozó szövegeikkel, ikergitár tornádóikkal, színes billentyűfutamokkal és magasan szárnyaló vokális részekkel tesznek izgalmasabbá. Kislemezükre két dal kerül fel, amik 100%-osan hozzák a modern vitage rock lendületességeit.

Dozethrone

A Dozethrone nevű zenekarnak leginkább az a legnagyobb érdekessége, hogy Szingapúrból származnak, egyébként egy átlagos riff-megoldásokkal dolgozó instrumentális sludge/doom formáció. A banda tavaly ősszel tűnt fel a látókörömben első EP-jével, ami leginkább improvizatív jemmelésekből állt, hasonlóan a mostani Coronavirus című EP-jük három tételéhez. A változatos, ám többször visszatérő témákra komponált dallamai súlyos karanténba zárt riffek valahol a sivatagos látomások és a szabbatista hitvilág mezsgyéjén mozog, ami a műfaj kedvelőinek minden bizonnyal sok örömet (és gyógyulást) fog szerezni.

on graves

A budapesti black / post-hardcore on graves duó ma megjelent “friss vágásúGRIME című második EP-je, nem csak hogy friss, ropogós, de egyben nagyon energikus… mi több, inkább szélsőséges. Közel 15 perces anyagukon egy komplex mód, szinte tételről tételre összekapcsolódó kaotikus, nyers zúzdát tolnak a nyakunkban, amiben önmagunk szadista örömeit élhetjük ki, na persze az ő örömükre.

Rural Pitchfork

A súlyos groove centrikus sludge/stoner metalt játszó tatabányai Rural Pitchfork első EP-jére két izmos dal került fel. A 2013 óta létező csapat, soraiban ex-Astrodust, ex-Agregator, ex-Crusted és ex-Ideas zenészekkel elkészített Simple Rural Solutions kislemezének főbb hatásait leginkább, vagy tagadhatatlanul a délies “NOLA” riffek adják, amiket jó adagnyi kozmás BBQ-s redneck befolyással, és hideg sörökkel locsoltak meg.  

szeptember 24.,
szeptember 24.,
szeptember 24.,
szeptember 25.,