KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #125

EP válogatásunkban ezúttal egy kicsit a kísérletező zenék irányában mozdulunk el. Mondhatjuk azt is, hogy igyekszünk az idegeitekre menni, mert most tényleg nem mindennapi alkotásokat hoztunk. Lesz itt ipari alapokra helyezett noisegrind, ami különbözős motorikus zajokra lett meg komponálva, illetve a zajos, de annál gyors érthetetlenség értelmének lendületére. Egy kis sivatagi disco, és klasszikus értelembe vett koponya ropogtató death/doom a progresszív metal ritmizált kohézióival.

Airlock

Az Airlock durva, darálós, pszichedelikus zaj kakofóniájával az agyatokat fogja szétrobbantani. A Dél-ausztrál projekt egy meglepő zenei koncepcióval dolgozik. Erősen ipari alapokra helyezett mathcore / noisegrind / glitch jellegű zenéjét mindig különböző típusú – autómárkájú – gépjárművek motortéri zajaival turbózza fel. Mostani Kelmscott – Thought Scanner anyagán egy Chevrolet ritmizált, gépies zajai szkennelik neuronjaink tűrőképességeit, és bizony már az első hangok után meglehetősen a csúcsra járatják azokat. Szó mi, szó, ez a kísérleti cucc csakis erősen mazochistáknak ajánlott.

ullequip

A Mississippi-beli ullequip nevű noisegrind/grindcore csoport bemutatkozásba igazán magasra tette a lécet.  A projekt ugyanis egy hónap leforgása alatt egy 6 részből álló EP sorozatot adott ki. Ezek a kiadványok mindegyike 1-1 track-et tartalmaznak, amik igazából több kisebb tételt foglalnak magukba. A legutóbbi a 6 összesen 18 dalt alig több, mint 5 percben. Egy piszok kis agresszív cucc, amiben jócskán van lendület. Az egész itt található meg.

Sautrus

Stoner POP címmel jelent meg a lengyel pszichedelikus / desert fuzz-stoner varázsló Sautrus új EP-je. Ahogyan azt 4 tételes kislemezük címe is mutatja zenéjüknek klasszikus sivatagos hangulata mellé behúzták az inde-rock, valamint az electro pop rádióbarát hatásait, amik amellett, hogy plusz színt és feelinget adtak dalaiknak egy újabb szintre is emeltét azokat. Akár tekinthetjük őket egy kísérleti fúziós zenekarnak is, kik épp az útjukat keresik, de ez nem így van. Elektromos vibrálásaikkal ép úgy becsempészték dalaikba a ’80-as évek disco robbanását, mint ahogyan a new-wave és a kortárs inde, alter-rock hatásait is, mindezek mellet továbbra is megtartották kozmás desert rock mivoltijukat.

Holy Death

A Los Angeles-i death/doom terrorista Holy Death (akik nem összetévesztendőek a hasonló néven működős lengyel black metalos bandával) 2019-óta bombáz minket EP-jeivel és tavaly megjelent debütáló albumával. A duó felállású csapat most EP-i sorát gyarapította. Kétszámos Moral Terror Vol. 1 címet viselő szösszenetük egyszerűen őrült és brutális is egyben. Fortyogó death metal témáikkal és koponyatörő groove-jaikkal igazán apokaliptikus hangulatot tudnak teremteni, amiben szadizmusuk gyanánt még egy-egy jó adagnyi thrashes gitárcsavarásokat is bele tettek. A folytatás garantált! Hisz, ahogyan EP-jük címe is mutatja, ez egy három részes EP sorozatuk első része, ami meglehetősen keményen indult.

Olm

Az Olm egy erősen progresszív alapokra építkező dán doom/sludge trió, akik meglehetősen súlyos riffek és akár az autentikusnak is mondható skandináv death metal hörgéssel dolgoznak. A két tételes, valamivel több mint 20 perces Omstændigheder EP-jük (ami már a második tőlük) dalaiban egyfajta szétfeszíthetetlen kohéziót alkotnak a mocsaras doom és a korai death/doom fojtogató atmoszférái, valamint a progresszív metal ritmizált szekciói. Mindezek összessége egy meglehetősen vészjóslóan nyugtalanító hangulatvilágot adnak, amiből egy olyan borongós látomást bontakozik ki, ami még a levegőt is megmérgezi körülötted.  

Temple of Torment
december 02.