KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #127

Mint egy finom nedűjű könnyed bor. Ilyen lesz EP sorozatunk mostani része. Csak szívod magadba a testes funeral doom, és a klasszikus death metal bódító cseppjeit, amik az agyad és gyomrod nyomását fokozva a közízlés salakját terítik az utca kövére, ami után bódultan agonizálsz egy pszichedelikus shoegaze vonalú hangulatteremtő sludge/doom hajnalon.

Norilsk

A kanadai death/doom metalos Norilsk pontosan 10 éve szállítja nekünk vészterhes, súlyos riffeit. A banda ez idő alatt nagyjából átlagosan 2 évente adta ki anyagait, amit most a meglehetősen sötét, világvég hangulatú Beyond the Mountains című EP-jével koronáztak meg. Két tételes, közel 20 perces kislemezükre egy vadonatúj dal és egy Officium Triste feldolgozás került fel, amit a legendás death/doom csapat 2019-ben, a 25. évfordulójuk alkalmából megjelentetett tribute albumukra készítettek el. Az EP címadó Beyond the Mountains a ’90-es évek klasszikus halál doomjának szellemében komponálták meg és annak felfogásában is adják elő. A dal a kanadai Inuit High Arctic Relocations-ről (röviden a kanadai Inuit bennszülöttek áttelepítése), ami a XX század egyik embertelen tragikus eseményről szól. Intro Officum Triste (Pt II) / Mountains of Depressiveness feldolgozás daluk szintén a ’90-es évek bánat doomjára alapozik, az eredetitől annyiban tér el, hogy itt jóval nagyobb málhákat, súlyokat kaptak a dal eredetileg is komor riffeik.

Nuclear Christ

Ha szereted a technikás szólókkal megtekert klasszikus death metalt, akkor a floridai Nuclear Christ zenéje tuti be fog jönni. Egyébként a banda már nevében is nagy, és meglepő, de egy közel 20 éve létező projekt. A bandavezér Malefico, aki vagy nehéz eset, vagy épp a körülmények szerencsétlen áldozata, hogy ez idáig nem talált megfelelő tagokat zenekarához. De most úgy látszik összejött neki és végre kiadhatta zenekarának első demóját Twisted Idols for Nihilism címmel. A kiadványra a bónusszal együtt 6 tétel került fel, melyek minden jegyükkel (ide értve a borítót is) a műfaj korai puritán éráját hordozzák. Több szót nem is érdemes rájuk vesztegetni. Hallgassátok!

Hetta

A portugál származású post-hardcore, screamo, noies rock vonala Hetta engem már a borítójával meg vett. Zenéjük zörög, csörög mint egy LMBTQ Tesco-s reklámszatyor, ami mára már a földet szennyezi. Ezt teszik ők is… szennyezik a közízlést (már ha mára van ilyen), hiszen faék egyszerűségű zaj-propagandájukat már sok más banda elpufogtatta. Azonban hagyjuk meg zenéjük zaj-káoszába bújtatott agyas prog-noise jellegű PrimusTool vonala nagyon hatásos. Hogy ez tudatos, vagy nem… a fene tudja, és igazából nem is érdekel. Fasza kis kaotika a maga 14 percében.

Cuir

Ha valaki érzékeny az elektro pop-punkra, az a Cuir EP-jét gyorsan ugorja is át. A francia post-punk, szinti-pop, garage-punk dadaista szólóprojek épp egy éve adta ki debütáló albumát (Album), amin egyfajta új zenei forradalmat kínál a pop-érzékenységben szenvedő utca emberének. Doug és a Sordid Ship énekese, Coupe Gorge által működtetett formáció ezt a forradalmi hullámát folytatja új három dalos EP-jén is, amelynek játék ideje ép, hogy kiteszi a 4 percet. Dalainak feszes OI, street punk, valamint minimalista synth-wave hatásai mellé most bekerült némi folk hatás is, ami egyfajta modern lakodalmas punk rock hatást kölcsönöz nekik. Ettől ellenére meg van a maga pikantériája, főleg, hogy dalait továbbra is francia nyelven adja elő.

BOG

Öt év után tért vissza új anyagával az ausztrál post-metalos BOG kollektíva. A csapat Remission című EP-jére három sötét atmoszférájú, nehéz, monolitikus tétel került fel 30 percben. A zenekar alap poszt vonalai mellett jelentós hangsúlyt kaptak a shoegaze hangulatteremtő és a sludge/doom nehezebb barázdái. Mindezek összessége nem csak hangzásilag, de dallamilag is új dimenziókba vitte el a zenekar zenéjét, ami most valahol a Tool, az Oceans és a Mastodon piszhedelikusabb vonalán mozog. EP-jüket vehetjük egy megújulásnak is, ami csak az előnyükre vált.

Piratefest Budapest
július 03.