KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #129

Az első hazugság a szabadság árnyának illúziója volt.

Sokan kergetjük, vagy épp menekülünk ábrándjaink elől. Hogy kinek, merre is van a kiút? Az idő majd mindent megold! …szokták mondani. A megoldást mi sem tudjuk, csak némi áthidalást adhatunk EP sorozatunk mély mocsaras, klasszik death, proto metalos enyhén depresszióba merengős újabb válogatásával.

Neon Mud

Bő egy hónapja jelent meg a lengyel stoner/doom/sludge metalos Neon Mud debütáló EP-je, az Out of the Mud. Bár annak ellenére, hogy három dalos kislemezükön az alap “fa ék” sivatagos rock riffeivel operálnak, nagyon dögösen szólnak. A zenéjükbe csempészett Rob Zombie-s groove metalos és a Conan-jellegű mocsaras doom tempóik igazán erőteljes hatást biztosítanak zenéjüknek. Az énekesük hörgése pedig bármelyik újvonalas death metal bandában megállná a helyét.

Depersonalization

Márciusban megjelent albuma (…but suddenly the sun shines through the clouds) után egy új három tételes EP-vel jelentkezett a hazai atmoszférikus depressive/post black metalos Depersonalization projekt. Vidák Ádám az one-man formáció működtetője 10 perces Nostalgia című anyagán tovább viszi a zenéjéből jól ismert nagyvárosi melankólia borondós, eső áztatta hangulati képeit, melyekben a post-rock, shoegaze dallam vonalak mellett, most csak minimális szerep jutott a sötétebb black metalos vonalainak. A három instrumentális hangszerelésű dal, három különböző atmoszférát áraszt, ennek ellenére nagyon is összefüggő képet, koncepciót alkotnak. Hallgatásuk közben leginkább egy heveny, belső dühöngésű katatón állapot érezhető, ami hol lecsendesül, hol pedig tétlensége csendjében üvölt.

ZOUS

A ZOUS az amerikai hardcore-punk Nails dobosának, Taylor Youngnak a death metal projektje. Első anyagát 2020-ban Pandemicon címmel tette közzé, olyan nevekkel, mint Kyle Rasmussen (Vitriol), Arthur Rizk (Eternal Champion, Sumerland) és Cody Davidson (Sanguisugabogg). Ezt a hagyományt új EP-jén is folytatja. No Ground To Give címet viselő kislemezét nem kisebb arcokkal készítette el, mint Dylan Walke (Full of Hell), Chris Reifert (Death/Autopsy), Takafumi Matsubara (Gridlink), valamint Brad Boatright és Leon Del Muerte. Neveik már önmagában is garancia a gyilkolásra. Az EP-re 5 klasszikus veretű, old-school DM nóta került fel, melyeken átsütnek Taylor hardcore gyökerei, amik nem is baj, hiszen csak még nagyobb súlyt, illetve élt adnak kaszabolós dalainak, amik a stílus megszokott jegyei mellet remek témaváltásokkal, és döngölős groovy riffekkel vannak össze rakva.

Century

A Century egy svéd proto heavy metalos duó, aminek tagságát Leo Ekström Sollenmo (Lethal Steel,Tøronto, Temisto) dobos-basszusgitáros és Staffan Tengnér (Tøronto, Black Spell, ex-Medea) énekes-gitáros alkotja. A formáció március végén adta ki második demóját The Fighting Eagle címmel, amire egy a ’80-as évek tüzes heavy/speed energiáitól fűtött saját daluk, valamint a svéd WitchStill Alive dalának hasonló stílusban elkészített feldolgozása került fel. Egyébként ez a kis két tételes szösszenetük a jövőre érkező debüt-lemezük, a The Conquest Of Time előzeteseként jött ki, és remek ízelittőt ad belőle.

Tsuneni yume o mite iru shinsei

Tsuneni yume o mite iru shinsei… Igazából lövésem sincs a bandáról. Infójukból azért annyi kiderült, hogy japán helyet a nevadai Henderson városkából valóak és őrült anime grindcore, noisecore-ban utaznak. 美しいdemójukra, ami hamarosan megjelenő album előzeteseként látott napvilágot három, a műfaj összes perverz, bizarr, beteg jegyeit tartalmazó zajos, nyers, disszonánsan nonkonformista rövid dalocska került fel 2 és fél percben. püni püni … baz+

Temple of Torment
december 02.