KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #131

E heti EP válogatásunk kissé szürreális, teátrális és egyben hétköznapi. A technikás megoldású death, valamint a brutal death/grind utcai mocskától megbotránkozva, hogy aztán unottan és beletörődve a heavygaze léleksimogató dallamainak hátán szálljunk alá a magas pátoszú misztikus sötétség feneketlen bugyraiba. Minden kinek jó poroszkálást a magam belső világába.

Tomb Mold

2019-es Planetary Clairvoyance lemeze után egy bitang erős demóval törte az elmúlt évek csendjét a kanadai extrém death metalos Tomb Mold. Három dalos Aperture Of Body címet kapott anyaguk bő 2 perces futurisztikus ambient intrónak szánt Final Assembly Of Light tételük utáni 2, és 3. dalukban bő 11 percen szabadul el a buzzy – groovy death metalos rettenet. Régisulis ízeket hozó riffeik mellett (szerencsére) most jóval nagyobb teret engedtek a zenéjükből eddig is kisejlő ismeret magas fokú technikai megoldásoknak, agyas szólóknak és progresszív betéteknek. Mindent összevetve tökéletes felvezetője készülő új lemezüknek.

Phlegmicide

Made In India. Ez a címe a Delhiből származó brutal death/grind – OSDM vonalas duó, a Phlegmicide új négy tételes, közel 6 perces demójának. A banda 2019-óta létezik és eddig pár demót, EP-t és egy nagylemezt tudhatnak a magukénak. zenéjük alapja, vagy inkább vezérvonala a zajos brit vonalad grind/grindcore (Napalm Death) és a klasszikusnak mondható USA death metal, aminek szublimációjából jön az ő sajátságos zenei világukat. Rövid és agresszív dalaik gyors tempók és a mély hörgés közepette hazájuk társadalmi és politikai fekáliáját öklendezik fel, melyhez remekül passzol a borítójukon látható, harmonikusnak épp nem mondható utcai látkép, ami akár Szigony utca – Horog utca sarkán is készülhetett volna. Made In India –  Made In Hungary.

Destiny Bond

Az amerikai Destiny Bond a klasszikus hardcore punk alap vonalait képviseli, vagyis szarom le, hogy szól… csak legyen zajos, és polgárpukkasztó. Persze ez a leegyszerűsített változat, de túl misztifikálni nincs is mit 4 számos promo anyagukon. Roncsoló energia és feszültség, amit már 30 éve is az unalomig hallgattunk. Remélem azért másoknál kedvezőbb fülekre talál.

Swarm

Az utcát elárasztó bűzös valóság után egy kis megnyugtató alter-rock shoegaze, fuzz stoner rock, grunge rock keverékével kábít minket a finn Swarm csapata. Azonos című EP-jükre 4, az ő elmondásuk szerint “heavygaze” tétel került, ami a fenti jegyek mellet magán viseli némileg a retro rock ész okult doom nyomait is. Nyitó daluk, a Nevermore témájában egy melankolikus desert rock gitármotívum cirkulál erősen delejes hatású visszhangos rezgésekkel és egy jókora hard rockos szólóval, ami még néhány dalukban visszatérő vendégként köszönt ránk, csak úgy, mint az alter-rock és az enyhén folk rockos párhuzamok is. Zenéjüknek épp úgy meg vannak a laza pillanatai, mint ahogyan a feszesebb tempókba oltott doomos – ólomgitár súlyai is. És mindezek éke az a fátyolosan simogató angyali énekhang, ami énekesnőjük arany torkát elhagyja.

Ornæmental Shine

Az UADA és a Black Hate tagjait felsorakoztató Ornæmental Shine egy misztikus black metal projekt, akik zenéjükben szinte teátrális magasságokba elemik a szélsőségek őrületét, és a racionális isteni tudás. Három tételes Deima Paniko anyaguk alap black / death / doom metal vonalain túl a zeneiségen nagy szerepet fektetnek a dalszövegeik mély orgánumokkal előadott beszéd központú elemeibe, amik elsőre leginkább a Limonic Art, a görög Necromantia, illletve a Cradle Of Filth démoni monológjait idézik fel bennem. Ezen dalszövegeik, vagy inkább előadásmódjuk adja meg zenéjük sava, borsát, ami elkápráztatóan egyedi és őrült.

Zeal & Ardor
december 11.