KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #153

Ho-Ho-Ho… Kanyarban a nagyszakállú és itt van EP-sorozatunk puttonya, benne minden jóval. Lesz itt a régi istenek üllőjén kovácsolt tradicionális heavy metal, underground metallic hardcore-punk veretés külföldi és hazai részről egyaránt. Ünnepi hangulatban megszólaló atmoszférikus DSBM angyalkák és kísérleti heavy/psy mizantrópia. Bakancs az asztalra, indulhat a móka.

Electric Tomb

Az Electric Tomb egy 2020-ban alakult one-man metal projekt. Az egész mögött a producer, szövegíró, zenész Guy LeMay áll, aki az epikus, tradicionális heavy metalt isteníti. Két év alatt számos a régi istenek középtempós riffeitől izzó számos single-dalt és 5 EP-t adott ki. A legutóbbi a Riddle of Steel, melynek dalaiban csak úgy forrnak régi-sulis “warrior” témák, amik leginkább a Cirith Ungol heavy/doom, a KISS klasszikus metal misztikumán és a Manowar heroikus metaljának üllőin edződtek. Dalaiban pedig sárkányokról, kardokról és mindenféle misztikus hős történetekről mesél. Szóval fogjátok be a sárkányokat a szán elé és lángoló kardal üvöltsétek, hogy Ho-Ho-Ho!

Rabbit

A metallic hardcore vonalas Rabbit idén februárban kiadott demójával robbant be Brooklyn-i underground világába. A bandáról igazából sokat nem tudni, de nem is az számít kik ők, hanem hogy mit, és hogyan csinálnak. A csapat a napokban Halo of Flies címmel adta ki friss, ropogós EP-jét, amire hat, lényegében gyors blast-ütemekkel és thrash-mosh tempókkal átitatott acélos hardcore-punk dalocska került fel valami eszemet, piszok, rikoltozós énekkel megtoldva. Összességében az egésznek van egy torz, döglegyektől zümmögő lo-fi szerű apokaliptikus hangulata, amiben azért az erő és a súly garantált, és amiknek köszönhetően még az énekes enyhén szólva kritikán aluli hangja is (kínzóan) élvezetes. De hát ilyen ez a veszett világ… dühöng, de még a szar is jó.

Foraoisí gan Iniúchadh

A furcsa nevű Foraoisí gan Iniúchadh egy egyszemélyes DSBM / atmoszférikus black metal projekt, amit az ír származású multi-instrumentalista Tomás H működtet 2020 óta. Projektjének neve ír nyelven “feltáratlan erdőket” jelent. Emberünk számos single-dala mellett eddig három nagylemezt és 4 EP-t készített, legutóbbi a Reclaim, amire két rövidebb lélegzetvételű, a depresszió mély fátyolába burkolt komor atmoszférájú dal került fel közel 11 percben. Elmondása szerint ezek, amolyan spontán született dalok, melyek legutóbbi lemeze, az Isolation munkálatai közben születtek meg, és mostanára kapták meg végső formáikat.  De, hogy milyenek is… nehezek és egyben nyomasztóak. Könyörtelen közép tempójuk és intenzitásuk épp úgy magukon hordozzák az old-school death/doom jegyeit, mint ahogyan a DSBM és a post-black jellegzetes, mély depresszióba és bánatba úsztatott drámai, groteszk hangjait. Meg van az a kellemes, szívbemarkoló hatása, amitől valóban a sivár üresség határán érezzük magunkat.

Balta

A Balta egy hazai zaj alapú hardcore-punk csapat, akikről sajnos nem sokat tudok. Bemutatkozó Rendszerszintű Agybasz​á​s című EP-jükkel a szarban úszó magyar társadalom mentális állapotát és közhangulatát igyekszenek fokozni. Hét perces kúlturterrorjukra, 7 nyers, tömény és nem legutolsó sorban agresszív, a hétköznapi mókuskereket bemutató kis alkotás került fel, a maga szutyok, koszos street-punk attitűddel. Ezek a dalok valóban a betontömbök közül üvöltik az összeomlás szélén álló, agyfaszt kapó kisember hatalmat nem érdeklő szavait. Ez a valóság, nem rezsi(m)támogatás!

Wør Pigs

A végére pedig, hogy a világ fene nagy káoszát, elégedetlenségét enyhítsük, itt van a francia heavy/psychedelikus rock vonalat Wør Pigs vadonatúj EP-je, a Troubled Rest. A gall banda harmadik anyagára négy erősen delejes hatásokkal megmágnesezett bluesos lo-fi fuzz tétel került fel összesen 22 percben. Az egésznek van egy kellemes elringató, de egyben az álmainkból felrázó hatása, amik mellé énekesük mocsárba leittasodott Jim Morrison-szerű orgánummal, egyfajta acid prófétaként üvölti éneke témáit. Az egész anyagon egy nehézkes, kaotikus, olykor bizarr hangulat érezhető, melyekben épp úgy benne vannak a ’70-es évek hippy feeling érzései, mint a szabbatista orgiák, vagy a műfaj kortársainak kissé elvont, agyon kísérletezett mizantrópiája. Itt a fehér nyúl tényleg leharapja a saját fejét.

Lubomyr Melnyk
február 04.