KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #159

A szabadban való alvás, és a tehervonaton való utazás, meg a valódi szabadság egyetlen alternatívája az volt, hogy beülök egy diliházba, és több száz más ápolttal együtt a tévét bámulom és hagyom, hogy felügyeljenek rám.” (Jack Kerouac)

Igaz mi nem alszunk a szabadban, sem tehervagonban, de bámuljuk a TV-t és nagy szabadságunkban hagyjuk, hogy mások határozzák meg mi jó neked, és hogy mit is tehetsz. Igen, „a szabadság csak a tankönyvekben lakozik”. Ennek a hitnek az illúzióját (remélhetőleg) most egy kicsit közelebb hozzuk EP sorozatunk öt újabb hősével. Mert a szabadság lehet rémálomszerű, éjsötét, megnyugtató, vagy akár forrongó utcai harcos.

Beyond the Veil

Az amerikai székhelyű, amerikai-német felállású extrém metalos Beyond the Veil a Lovecrafti horrora építette The Hunter’s Fate EP-jének témáját. Pontosabban a Loveraft által ihletett Bloodbore videojáték karaktereire. A három dalos kislemezük révén megismerhetjük a karakterek rémálomszerű történeteit, melyeket az extrém műfaj, azon belül is a death, a black, a progresszív metal valamint a metalcore elemeinek zúzós kombinációjában tárnak elénk, nagy hangsúlyt fektetve a horror borzongató hatásaink, mint például beszédfoszlányok, zenei hangulat attitűdök megjelenítésére, melyeket a dalaikhoz készítette videókkal csak fokoztak.

Mardom

Bátran kimerem állítani, hogy a lengyel black metalos Mardom hazájának egyik legnordikusabb hordája. Zenéjükben csontig hatolnak az északi ihletésű fagyos riffek és még fagyosabb sikálások, valamint a jellegzetes, károgós sötét ének. Én leginkább a Djevel és az Immortal korai hatásait érzem a csapat tavaly december végén megjelent második EP-jük, a Longing for a New Dawn hallgatása közben. Éjsötét témáik orkánszerűen támadnak le, melyeken ereje a három tételes anyag 22 perces játékideje alatt egy pillanatra sem csillapodik. Ez egész EP egy hideg hófúvás, amikben a klasszikus norvég black metal és a dallam dús, zord melankólia keveredik.

Aftenstorm

Az Aftenstorm egy budapesti székhelyű pagan folk trió, amelynek tagjai Norvégiából, Hollandiából és Franciaországból származnak. Ond Blot című bemutatkozó EP-jük bő egy hónapja jelent meg, ami öt dalt foglal magában. A kislemez 20 percnyi játékidejében egy titokzatos utazásra invitálják hallgatóikat, melyben mind zeneileg, mind pedig szövegileg visszarepítenek az ősi skandináv mítoszok, életképek világába. Teszik ezt változatos, néhol többszólamú énekeikkel, a dobok rituális ütemeivel és a tagelharpa (skandináv népi hangszer, vonós) kísérteties, de egyben varázslatos dallamai által, amik a viking zene egyfajta esszenciáját is képezik. Lehetne a jelen, kortárs előadóihoz, zenekaraihoz hasonlítani őket, de teljesen fölösleges… csak hallgatni kell a zenéjüket.

Lowest Creature

A svéd crossover thrasher Lowest Creature egy három dalos promó anyagával vezeti fel idén megjelenő új lemezét. Dalaikban továbbra is a ’80-as évek agresszív thrash hangzását ötvözik a hardcore erejével, amik mellé finomra hangolt, mondhatni katonásan pattogós lírikus énektémákat pászítanak. Bár igaz a nagy mosh őrület egy kicsit visszább van fogva náluk. Ezek leginkább második daluk a Done/Dead és az azt követő W.A.R.G. második felében villan meg. Helyettük most a feszesebb groovy szaggatásokkal megpakolt középsúlyú tempók (Metallica, Anthrax, D.R.I., Suicidal Tendencies, Power Trip), és energiáik uralják a terepet. Felvezetőnek pattent kis cucc. Várom az albumot!

Dog Attack

Hét év (+ 140 év) Black Rider kislemezük után új anyagot villantott a hazai underground veterán zenészeit tömörítő hardcore / raw punk Dog Attack. EP-jükre, ami keresztségben a Sonic Rites of Rock and Roll címet kapta összesen 6 minimalista nyers és zajos hangzású, dühös, de meglehetősen lendületes energiáktól duzzadó dal került fel, picivel több mint 9 percben. A dalok kellően hozzák a hétköznapok okozta (legyen az iskolai, munkahelyi, vagy családi, stb…) stresszt feszültségét és a szervezetünkbe általa berobbantott adrenalin túlpörgését. Nincs itt semmi kecmec, csípőből jönnek a hardcore alapú punk, illetve death ‘n’ roll hatásokkal átitatott témák és a kissé koszos hard / punk ’n’ rockos szólók, amik mellé egyenesen az arcunka köpik a szövegeiket.

Lubomyr Melnyk
február 04.