KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #168

Középkori hősök, modernkori identitások. Ezek adják e heti EP sorozatunk vázát, melyben együtt kavarognak a neo-folk, a gótikus hatású melo-death, az OSDM és az új vonalas alternatív hardcore misztériumai.

Oblivium Regnum

A melodic death metalos Oblivium Regnum tagjainak sokunk számára ismerősek lehet a cseh underground színteréről. Korábban, 1995 és 2007 között Depressive Reality név alatt működtek, és annak ellenére, hogy egy veteránnak is mondható csapatról beszélünk első EP-jük csak most került kiadásra. Zrádce című négy számos anyagik témájában a cseh történelem leghíresebb korszakából, a Přemyslovok uralkodásának időszakából merít. Břetislav a Jitka dalukban egy igazi középkori hangulatú (korai Paradise Lost) gothic/doom melódiákkal teli sulykolást kapunk, ami a későbbiekben sem veszít erejéből és teátrális megszólalásából. Dalaik erősek, a gitárok pedig győzedelmesen szólnak, amik az egész EP harcias jellegét meghatározzák. Persze a veretes riffek mellet helyet kaptak a lágyabb, balladás betétek és klasszikus heavy metalos szólók is.

Fucked Up

Bő 20 percnyi non-konformista, disztópikus rezgéseket kapunk a kanadai alternatív hardcore / psychedelik punk Fucked Up négyszámos Oberon EP-jén. Előre szólok, aki klasszikus hardcore témákat vár, azt itt sok meglepetés fogja érni. A banda ugyanis meglehetősen sajátságosan közelíti meg a műfajt, vagy inkább megsem közelíti azt… Persze dühös riffekből nincs hiány, de alacsonyabb oktávokkal, pokoli bömbölésekkel tarkított, egyben agyontorzított futurisztikus, gépies zakatolású apokaliptikus hangképekben tálalják elénk. Máskor pedig monolitikus lassúságú, hipnotikus iszapfolyamok képében szórják fejünkre a filmszerű lila ködöt. Egy igazi kortás alkotás, ami a kissé öreges hardcore műfaján egyfajta restart-ot ad.

Head of the Baptist

A belga származású Head of the Baptist demója nem egy mai darab. A 2017-ben alakult black – death/crust vonalas csapat két dalos anyaga 2018-ban jelenet meg és bizony az óta csak a napokban, kézülő új kislemezük előfutáraként megjelent Succumb című daluk videójával rukkoltak el.  Ebbe futottam én is bele és találtam rá kétszámos bemutatkozó demójukra, ami velőtrázóan önti magából a megfeketedett mocsokkal átitatott nyaktörő riffeket, valamint énekesük sosem csillapodó, nyer és egyben dühös üvöltéseit, valamint sikolyait. A demó közel 10 és fél perc, de ez alatt mondhatni kénköves lávaként ömlik a nyakunkba az igazi blackened death/crust esszencia.

Barditus

A német Barditus egy meglehetősen különc zenekarnak mondható. Zenéjük leginkább valahová a középkori folk, a dark/neo-folk és black metal akusztikus megközelítése közé tehető. De ez nem is csoda, hiszen a stúdióprojektként működő formációt a neofolk, martial, post-industrial Orplid feje, Uwe Nolte hívta életre, hogy a jelen világ és politika eseményeire reflektáljon a tőle megszokott medieval szemléletben. Ebből kifolyólag hangszerelésük legfőbb zenei szerkezetét gitárok és különböző ütőhangszerek adják, na meg énekeseik (mert kettő van) hisztérikusan övöltő, károgó és teátrális dallamai. Négy dalos Dein Schwert! címmel ellátott EP-jük apokaliptikus atmoszférája, olyan mintha a Death in June, a Current 93 és a Darkthrone valamelyik akusztikusabb, ambient vonalú raw feketesége lenne egybegyúrva. Az egész amennyire megdöbbentő, annyira élvezetes és egyben figyelemfelkeltő.

Guillotine

Ha a korai ’90-es évek OSDM vonalára vágysz, akkor azt ma a New Hampshire-i Guillotine zenekartól kapod. A csapat 2020 óta szállítja tharsh alapú death metalját, amivel 100%-osan a korszak szellemét idézik meg. Csak itt jegyezném meg hogy első EP-jük, a 2022-es Guillotine még jóval thrash orientáltabb volt, mint a mostani Wrongful Death, ami a viszonylag fiatal banda a második kislemezének képében díszeleg. Közel 15perces anyagukra három olyan dalt tettek fel, amin jóval elrúgtak magukat korábbi vonalaiktól és helyettük mind dinamikában, mind stílusában, mind pedig technikában is a Death, a valamint a Morbid Angel és a Carcass korai hangulatát követik. Középtempós, néhol már-már doomosnak is mondható döghalált hozó riffek, amiket tremoló szaggató orbitális szólókkal cicomáztak ki.

Pantera Pantera
május 30.
Powerwolf Powerwolf
június 04.