KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #177

Öt újabb csemege, öt újabb finomság, amit e heti EP sorozatunkban kínálunk nektek. A ’80-as évek szentségtelen thrash, punk, black tűzében edzett orgia után egy elszállós heavy-psy fuzzokkal teli zenét kaptok, majd egy új horizontok felé sodró post-rock, valamint egy őserejű OSDM és egy forró, pokoli hibrid hasít belétek. Élvezzétek… itt a nyár!

Bastard Cröss

A blackened thrash vonalán mozgó Bastard Cröss simán egy polcra állítható a Midnight, a Wraith és a Venom istenkáromlóan nyers, a ’80-as évek szentségtelen thrash, punk, black tűzében edzett zenéje mellé. A Philadelphia-i csapatnak a Beasts of the Night már a második EP-je, amin négy dalon át mesélik el véres csatákról, fekete mágiáról és egyéb horror történetekkel átszőtt történeteiket. Dalaikból pokoli lávaként törtek ki a thrash alapú riffek, a megfeketedett punk sikálások és gitárjaik epikus magas hangokon sikoltoznak rövid, de annál fülszaggató szólóikat, amikhez robbanásszerű d-beat dobokat raktak. Az egészet a csapat énekes/gitáros párosa, Blasphemous Axe és Heathen Chevalier méreggel átitatott, néhol King Diamond magaságokba szárnyaló énektémái aranyozzák be. Ez a k.urva black / bastard metal, vagy micsoda. A Bastard Cröss nyomja, ami a csövön kifér.

Lakes Of Wada

A Lakes Of Wada egy német kísérleti pszichedelikus/stoner/post-metal szólóprojekt, ami Damir Markota multi-instrumrentalista személyes kreatív játszóterének is mondható. Emberünk immáron 2019 óta hozza játékos, egyben korlátok nélküli örömzenéjét. three című EP-je, ahogyan azt a címe is mutatja a harmadik eddigi művei sorából. A 4 instrumentális tételt tartalmazó anyag saját műfaji ls zenei skáláján belül egy meglehetősen széles spektrumú utazásra invitálja hallgatóját. Az elszállós pszichedelikus alapokra felépített dallamaiba épp úgy belefolynak a doom nehézségei, mint ahogyan a post-rock, a ’70-es évekbeli kozmikus hard rock, vagy épp a jazz, a noir ambienet filmzene és az art-rock hatásai, amik így együtt témáinak egy igazán élvezetes, és izgalmas, varázslatokkal teli aurát adnak. Az EP egyébként ingyenesen letölthető. A letöltés tartalmazza a teljes gitárfüzetet .pdf formátumban, valamint a .gpx fájlokat bónuszanyagként.

Zugabe

Az olasz Zugabe a post-rock műfajon belül új horizontok felé kalauzolja el hallgatóit. Lowland EP-jük négy szorosan összefüggő tételt tartalmaz, melyeknek főiránya az elektronikus ritmus alapokra helyezett slo-core atmoszféra, valamint az ábrándos shoegaze robbanások és hangfoszlányok felé halad. Mindezek együttese egy különös rezgést, pulzálást ad a zenéjüknek. Dallamaik visszhangokként lebegnek az fénycsillanások és a mély melankólia szőte, sötét hangfátylán. Az egész olyan, mint egy kellemes kora nyári szórványos esőzáporok, amit enyhén torz széllökések tarkítanak.

Fetid

A Seattle-i OSDM Fetid szóban forgó Sentient Pile of Amorphous Rot demója nem épp friss anyag, 2017-ben jelent meg. A demóra 4 nyers, lo-fi hangzású pusztító death metal tétel került fel, melyek erősen a ’90-es évekbeli undoritó kripta érzést hozza. Hömpölygő death/doom középtempóik, a grind kezdeti vonalait megidéző riffeik, valamint feszes groovy szaggatásaik meglehetősen egyedi ízt adnak zenéjüknek, amit az óta Steeping Corporeal Mess (2019) debüt-albumukon mondhatni a csúcsra vittek. Igaz az óta nem is nagyon csináltak semmit…

Maudiir

A montreali multi-instrumentalista Frédéric Bergeron Maudiir projektjén mindent hoz, ami a hevy metal és legfőbb előirányzatainak vonalaiba tartoznak. Zenéjében épp úgy jelen vannak a ’80-as évekbeli proto, a ’90-es évek black, a thrash, a metallic hardcore hatásai, mint ahogyan extrémebb crustpunk és a moderd groove vonalai. A Soliloque már a harmadik EP-je, ami egy igazán izgalmas masszát ad a Metallica korai, az Enslaved, Diamond Head, Martyrdöd érájából, valamint bele-bele csipeget Skitsystem és a Voivod agyament hangulatába is. Nehéz olyan zenéről beszélni, amiben magas szinten hasít a középtempós thrash, az északi feketeség, slide gitár, stb… inkább hallgassátok.

Combichrist, Megaherz Combichrist, Megaherz
szeptember 25.
Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.