Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #23

Eltelt egy újabb hét, és mi örömmel mutatjuk be neketek EP válogatásunk öt újabb darabját, ami lehet kissé kaotikus, vagy épp leülős, mint jelen hétköznapjaink. Elsőként az észak villámainak epikus riffei cikáznak az elektromos kozmosz rideg drone / doom atmoszférájában, majd a felhők szélén ülve belebambulunk a pszichedelikus hermetikus deléjbe zárt fuzz-ok klasszikus feszességébe.

Nocturnus Saturnus

A Nocturnus Santurnus egy párhónapja alakult erősen viking szellemiségtől tüzelt amerikai heavy/black metal banda. Négy tételes bemutatkozó demójuk dalaiból süt a műfaj jellegzetes harcias lendülete. Bár a felvételek nem egészen egységes hangzásúak még is érezhetően át jön a zenéjükbe oltott csatazaj, hitük epikus ereje, és az az elszántság, ami tovább viszi észak dicső lángjai.

Horizon Of The Mute

Az egyedi kozmikus atmoszférákkal operáló finn Horizon Of The Mute már 2016 óta folyamatosan szállíta elektronikus kütyüi által keltett lassú hömpölygésű doom / death / drone lebegéseit. Így van ez a nem régiben megjelent The Last Charnel House EP-jén is, amiben újra alámerülhetünk alkotója, a multi-istrumentalista Jani Koskela által életre hívott sötét, rideg, kozmikus hangulatot árasztó nihilista fagyosságában, amit júniusban megjelenő negyedik albuma a Voidscope két előfutára ként tárt elénk.

Távol

A Távol korábban már szerepelt nálunk. Az atmoszférikus blackgaze, ambient, post-rockban utazó győri projekt új, hat tételes Idill című EP-jén továbbra is központi szerepet kapnak a merengősebb, felhő széléről bambulós melankolikus hangulati képek, az avantgardista befolyású poszt, illetve shoesgaze rezdüléseinek elszállós dallamai, de újdonságként a dark-wave ipari metalosra vett sikálások is jelentős szerephez jutnak. Utazzatok bele a Távol egyedi élményeiben.

Snail

Szintén készülő új lemezének előzeteseként tette közzé két dalos EP-jét a dallamos, csigalassúságú pszichedelikus heavy rock melódiákkal muzsikáló Seattle-i Snail zenekar. Nothing Left For You / Fearless címet viselő anyagukra egy vadonatúj hermetikus delej-ködben rezonáló saját szerzeményt és a Pink Floyd, amúgy is elszállós Fearless dalát ruházták fel meglehetősen hipnotikus hangulattal.

Splinterkat

Az amerikai Splinterkat bemutatkozó EP-jét a laza stoner doom riffek kedvelőinek a figyelmébe ajánlanám. Igaz, hogy nem csinálnak semmi újat, de amit csinálnak azt nagyon is jól teszik. 16 perces anyagukra három feszes riffelésű vastag fuzz-okkal megpakolt nóta került fel, amik hogy mégsem legyenek annyira sablonszerűek kaptak némi mocsaras dagonyát és pszichedelikus csavart. Kezdésnek nem is rossz cucc.

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,