Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #22

Az idő jó, de az idei fesztiválozós terveinknek sajnos mind lőttek… szopacs. De, hogy ne legyen uncsi, itt van EP sorozatunk újabb része, amit most a 90%-ban a fekete ridegség, s átok jár át. Mondhatni: Itt a dögvész!

Bipolar Disorder

A Bipolar Disorder egy új hazai death/doom metal zenekar, amiről nem sok infónk van, de van egy sejtésem, hogy ki állhat a hátterében. De a találgatások helyett lássuk The First Step Into The Unknown Ligth anyagukat, amire három ultra lassú zord atmoszférájú, a ’90-es évek áporodott kriptaszagát árasztó dal került fel megidézve olyan bandák, mint a Morgoth, a korai Anathema, a norvég Funeral és egyéb gyászhúszárok munkáinak szellemét. A közel 25 perces bánatszertartást celebráló EP egyéni fénypontját az orosz népdal, az Áll Egy Ifjú Nyírfaenyhén burzumista jégcsepp atmoszférájú” feldolgozása adja, aminek hallgatása közben valóban egy zimankós téli képben találjuk magunkat.

Frost

Tavalyi visszatérő album után egy új két számos EP-vel jelentkezett a hazai black metal egyik úttörőjének is mondható Frost zenekar. A mára már a banda egyik oszlopos tagjaként maradt Moncsik Ferenc vezette formáció közel 25 éves múltjával rakta le a haza nordikus hangulatú fekete fém alapjait, amik mára újra reneszánszukat élik. The Way Of Condemnation címet viselő 7″ bakelit EP-jük két dala a ’90-es évek rideg vonalához képeszt egy dallamosabb, szellősebb, kissé misztikusabb vonalat képvisel. Amivel nincs is semmi baj, hisz ez a dallamosabb oldaluk is könnyen befogadható, hangulatosan atmoszférikus ködfátyolba burkolt dallamaik továbbra is megtartja a jellegzetes sötét jegyeiket.

Evoker

Az ausztrál Evoker esetében a formához tökéletesen passzol a tartalom. A tapasztaltabb olvasóknak elég egy pillantást vetniük a zenekar promo fotójára és már be is tudják lőni a banda stílusát. Kevésbé tapasztaltak segítségül hívhatják a frontborítót is, ami alapján egyértelmű kell legyen, hogy old school death metallal állunk szemben. A srácok egy demo kazetta és egy single után, május végén fogják kihozni Evil Torment című bemutatkozó EP-jüket, tehát a kiadványaik sorrendje is a régi utat követi, nem vágnak a képünkbe egy nagylemezzel, hanem fokozatosan építkeznek. A trió hat dalban prezentál egy kis bemutatót a ’90-es évek elejének európai death metaljából. Talán a holland vonal áll hozzájuk a legközelebb, az Asphyx korai anyagai komoly hatással lehettek a fiatalokra. Bármilyen abszurd is leírni ebben a stílusban, de a refrének kifejezetten ragadósak, jó példa erre a másodikként elhangzó Old Evil, aminek a második felébe harangzúgást is illesztettek, vagy a B oldalt nyitó Exhumation of the Damned. A tempók változatosak, a csörömpölések mellé kiállások is beférnek, sőt rendszeresen előállnak rövid gitárszólókkal. A zenekar nem próbálja meg a lehetetlen küldetést, az old-school death metal határainak tágítását, ez nem is lehetett cél, ellenben prezentálnak egy jóféle stílusgyakorlatot.

(Andris)

Blood Star

A női énekessel muzsikáló amerika Blood Star trió The Fear EP-jüket elindítva a címadó dal egy akkora Iron Maiden-t idéző gitártémával köszönt be, hogy az szinte felér egy flashel. A dal egy az egyben a Flash of the Blade nyitó gitártémáját hozza a Powerslave lemezről, aztán a társaság gyorsan kapcsol, illetve vált a mai retro heavy metal csapatok ízeire. A második szám is szintén egy kellemes hallgatnivaló, a retro, vagy ha úgy tetszik a proto heavy metal jegyében. A stílus kedvelőinek mindenképp érdemes pár percet szánni rájuk.

(Andris)

Exitium Sui

Az Exitium Sui egy sötét atmoszférájú black/death/doom projekt, ami mögött a zseniális német multi-instrumentalista Chris Gebauer (Deadspace, Veil of Fog, Cancer, ex-Earth Rot) áll. Két tételes, közel 18 perces Nuclear Sundown Ep-jének némileg kaotikus, nyomasztó, de egyben megnyugtató élményeket adó hangulatával az élet és a halál bizarr diskurzusát nyitja meg a hétköznapi halandó léten túli. Fülbemászóan rideg dallamai a bánat metal legsötétebb aspektusaiba merítenek alá. Ha már fuldokolsz az élettől… akkor neked tökéletesen ajánlott.

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,