KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #227

Tudod, milyen sápadtan és gonoszul
Izgatóan jön majd a halál egy furcsa órában
Bejelentés nélkül és be nem tervezetten
Mint egy félelmetes és túl barátságos vendég,
Akit az ágyadba vitté
l”

(Jim Morrison – Amerikai Ima)

E heti EP sorozatunkat kezdjük a fent említett bizonyos sápadt halál förtelmes komótosságával és fullasztó mocsarával, ami egy erős death/doom és egy sludge/hardcore banda anyagaiban nyilvánulnak meg. Majd jöjjön egy kis  noisecore / post-punk káosz, egy kis koszos tharsh és egy laza svéd – amcsi ihletésű, glam alapú punk/rock’n’roll magyar módra.

Rötual

A kanadai Rötual zenekar nemes egyszerűséggel death/doom metalként hivatkozik magára, ám azt azért érdemes hozzáfűzni a zenéjükhöz, hogy nem a búslakodás oldaláról közelítenek a műfajhoz. Legalábbis három dalos bemutatkozó EP-jük, a Wörms biztosan ezt sugallja. A rövid kiadványon persze nagyon szűkös keresztmetszetét kapjuk a friss alakulatnak, amit egyébként a Signs Of Chaos, Norlisk, Sons Of The Nether, Whispers In The Maze és a Dead Culture Society tagjai alkotnak. Nem kérdés, hogy tapasztalt zenészek gyűjtőhelye a Rötual, úgyhogy ha valaki kedveli a feszes groove-októl sem mentes, a ’90-es évek lassabb death metalját, annak biztosan érdemes megismerkednie a csapattal. A kiadványon a címadó két verziója található még, ami nem mondható túl kreatívnak, viszont a zenekar elmondása szerint nem kell sokat várni a bemutatkozó anyagukra sem, aminek ez a tétel gyakorlatilag csak egy közeli felvezetője. Ötletesség terén viszont nincs hiány a borítókép tekintetében (a Headsplit Design alkotása), amit a dalhoz készült videóban is meg lehet csodálni. 

(boymester)

Mutually Assured Destruction

A virginiai székhelyű sludge/hardcore banda, a Mutually Assured Destruction április adta ki három dalos Hexer EP-jézt. Új kislemezüket hallgatva azt kell, hogy mondjam csapat némileg szakított korábbi crossover punk-hardcore vonalaival és inkább a New Orleans-i zenei mocsarak, a Crowbar és a Down által kitaposott nehezebb riffek felé fordultak. Természetesen továbbra is ott vannak, meg maradtak a hardcore, illetve a metallic nyomai dalaikban (amikből én még némi korai Type O Negative „primitív” életérzést is kiérzem), de jóval nagyobb szerepet és egyben teret adtak az erősen groove-centrikus mocsaras riffeknek, a hegyomlásnyi sludge/doom dagonyáknak.  Hallgassátok! Kellemes nyakficamot adnak.

Cathari

It Will Hurt the Entire Time You Are Alive címmel adta ki első EP-jét a philadelphiai Cathari. Akik ismerik a zenekart azok most minden bizonyára felkapják a fejüket és kérdezik „mi az, hogy első EP-jét adta ki?”. Igen az elsőt, mióta doom metalról noisecore-ra váltottak. De inkább mondhatjuk őket noisecore / post-punk, illetve hadrcore-nak is hiszen négy zajos, koszos hangzású szerzeményük nem nagyon lógna ki egyik kategóriából sem.  Az EP négy dala, négy tézis arról, ami „egész életedben fájni fog”: A szomorúságomról és felnőttkor csalódottságáról. A csalódásról, azokról az emberekről, akiket korábban barátoknak neveztünk. Önmagunkról, valamint az öregedés keserű és megbocsáthatatlan élményéről. Mindezeket szónikus rohamokban kitörő fémes gitárokkal, géppuskaszerű dobolással és valamiféle folyton zizegő, nyugtalanító atmoszférával tálalják elénk, amikhez majd, hogy nem black metalos károgás párosul. Bizony, bizony… ilyen kaotikus a valós élet.

Abreaktion

Akik szereik a ’80-as évek thrash metalját azoknak abszolút bejön majd a chilei Abreaktion bemutatkozó EP-je. A 2023 közepén alakult banda Bornhatred EP-jére négy, a hidegháborús idők nukleáris töltésével felvértezett szupergyors és pusztító szaját szerzemény, valamint egy Dark Angel (Welcome to the Slaughterhouse) feldolgozás került fel. Nem tagadom, jómagam már tízen éves korom óta a műfaj megszállottja vagyok. Hiába az ezerszer eljátszott sikálós riffek, a dobok kalapálása, a kappanhangú ének. Ez a szutyok mindig lázba hoz. Az Abreaktion számomra már most a jelen kortárs tharsh bandák egyik ígéretes zenekara.

The Joystix

Nothing To Prove címmel adta ki új EP-jét a székesfehérvári punk/rock’n’roll trió, a The Joystix. Kislemezükre hat vadonatúj dal került fel, melyek most is a svéd, valamint az amcsi rock ’n’ roll hanyagul laza fellingjével vannak felvértezve. Dalaikban abszolút hozzák a ’80-as, ’90-es évek glam, garage, punk rockjának slágeres, bulis vonalát, amik nem csak idehaza, de a nemzetközi színtéren is jól megállnák a helyüket. A klasszikusnak mondható Backyard Babies, The Hellacopters, Mötley Crüe hatásaik mellett most egy erősebb tharsh punkosabb hatás és némileg egy csipetnyi délies blues, country rock is befigyelt náluk. Ami nem is baj, hiszen ezekkel csak színesítették zenei palettájukat.

Tool, Night Verses Tool, Night Verses
június 12.
Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.