Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #28

E heti EP válogatásunk stílusilag meglehetősen vegyes felvágott lesz… ahogyan az szokott. Nem lesz steril, inkább hangulatosan áporodott és dögszagú, mint a szabadság, a boldogság, ami most lenge öltözetben érkezik, kezében egy karcos stoner koktél, mosolyában némi nosztalgikus sötét báj, ami latin hardcore / grindcore szappanoperák véréből táplálkozik. Eszmeisége modern világunk elleni örökharcának disszonáns ordítása, és belé rögződött középkori látásmódja.  …Felsóhajtunk, jöhet a parádé.

Monolith Grows!

Egy felüdítő karcos stoner rock koktél, amit az olasz Monolith Grows! három számos Interregnum EP-jén kínál nekünk. A 2017 óta működő (korábban 5 évig Monolith néven működtek) négyes zenéjében kellemesen örvözi az alter alapú grunge, a klasszikus stoner és psy-rock, valamint a heavy rock dallamos, feszes riffeit, amihez énekesük, Mr. Marzoli tokából egy nagyon jó énekhang párosul. Persze semmi újat nem találtak fel erősen Queens of the Stone Age , Alice in Chains, Kyuss, Soundgarden jellegű zenéjükkel de, amit tolnak azt nagyon is jól tolják. A gitárok, amikor kell, robbannak, az elszállós dallamok magukkal visznek… vagyis nekem náluk minden nagyon egyben van.

NAUT

A brit NAUT zenéjében a ’70-es, ’80-as évek dark szubkultúrája köszön vissza. A gothic rock / death rock / post-punk banda 2017 óta létezik és két dalos Threads / Hand in Hand EP-jükön a klasszikusnak mondható kripta rock (Sisters of Mercy, The Mission, Fields of the Nephilim, Killing Joke, Bauhaus) áporodott, misztikus atmoszférája sűríti körénk boszorkányos auráját, ami nosztalgikus és megmosolyogtató, de nagyon is hangulatos. A műfaj szerelmeseinek bizonyosan kellemes perceket fog szerezni ez a két dal.

Los Fríos

Valami durva, valami extrém és valami nagyon brutális, amit a perui Los Fríos májusban megjelent Aberración anyagán produkál. 12 perces, 9 dalos EP-jükön szemtől szembe nyersen és dühösen, minden finomkodástól mentesen kapjuk spanyol nyelven elő adott old-school hangzású hardcore / grindcore / powerviolence mocskukat, amit zsigerből nyomnak az arcunkba. Ez az igazi latin romantika. Itt még a szappan is sz.rból van, nemhogy a romantika.

Vaxine

A Brooklyn-i Vaxine egy igazi kaotikus anarchiától fűtött raw punk hardcore banda. Öt tételes, a saját nevükön kiadott EP-jükből süt a ’80-as évek frusztrációiban szenvedő társadalom, politika és minden ellen küzdő lázadása, aminek néha az is elég volt, ha csak fejjel megy a falnak. Az újhullámos tarajosok ha nem is fejjel, de szintén neki mennek mindnek, ami átlagos, vagy épp nem átlagos megszokott, vagy felsőbbrendű, vagy épp addiktív. Egyfajta zajos, agresszív véleménynyilvánítás ez az örökös harc, amihez bőven elég a koszos, gané hangzás, az ordibálás és némi “zenei” disszonancia.

Ages of Blood

A megnevezése szerint raw medieval black metalt játszó argentin származású Ages of Blood a fekete fémzene korai nyers romantikáját adja vissza Pagan Medieval Aristocracy demóján. Ahogyan demójának címe is mutatja zenéjének és szövegeinek középpontjában a sötét közép kor hiedelmeit, babonáit (vérfarkasok, boszorkányok, vámpírok), valamint a pogány középkori arisztokráciát és a népességet sújtó éhezés, pestis, háborúk állnak, amiket a rideg nordikus black metal klasszikusnak is nevezhető kripta és dög szagával tálal.

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,