Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #3

EP sorozatunk harmadik részében egy pillanatnyi kitérőt teszünk a spirituális dark depresszió időhurkába, ahonnan a jelen polírozatlan disszonanciáiba, és zúzdás hangjaiban érkezünk. Jön még némi klasszikus fekete láva, és egy visszatérőben lévő banda melankolikusabb eső cseppei.

Lomaquatsi

A Lomaquatsi egy post-hardcore, post-punk banda szombathelyről, akik valahogy eddig nálam kihadartak a szórásból. 2018-as Equilibrium EP-jükbe is csak a napokban futottam bele, és azt kell, hogy mondjam meglehetősen sötét atmoszférákkal dolgoznak. Van itt egy jó adagnyi dark rockkal vegyítet noise hatás, spirituális szellemiségbe mélyen beágyazott neurotikus depresszió… Mindezek egy meglehetősen egyedi hangulati elegyet alkotnak dalaikban.

BÁL

A BÁL egy 2017 óta létező egyszemélyes hazai nyers post-black metal projekt. Zenéjének disszonáns kompozícióihoz egyfajta beteges nyugtalanság párosul, amelyek már komfortzónánk spektrális határait mardossák. Bú címmel megjelent harmadik anyagán nincs semmi cicoma, vagy túlpolírozott dolog. EP-jének hét dala valósághűen és szókimondóan önti ránk fekete moslékát.

Mistcavern

Mistcavern egy új – tagjai kilétének szempontjából egy teljesen ismeretlen – hazai black metal zenekar, akik november végén adták ki első 3 számos dalos bemutatkozó demójukat / EP-jüket Winds Of Misery címmel. A közel 15 perces fojtogató légkörű agyag a korai nordikus fekete fém gyökereiből ered. Sötét, zord sikálású fagyos gitár riffeik, epikus billentyű futamaik gonosz mód áradnak szét ereinkbe.

Orient Fall

Egy meglehetősen erős EP-vel indította a 2020-as évet a  modern progresszív metalt játszó Orient Fall zenekar. Bár Contrast Is What Keeps Us Together címet viselő kislemezükre öt évet kellet várni, de azt hiszem az idő megérte a várakozást. Korábbi alap prog-metalos témáik mellet merészen merítenek az őrjöngő metalcore, a djent és a nu-metal hatásaiból, amikre nyugodtan azt mondhatjuk, hogy csapat egy megerősödött zenei arcát mutatja. Az EP-re 4 dal került fel, ebből kettőt már a korábbi években bemutattak nekünk, ami mellé két vadonatúj nótát tettek. Ebből az egyik a Turbo zenekar frontemberével, Tanka Balázzsal készült Resonate, ami egy igazi kaotikus / melodikus erőmű.

Trident

A tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt a berettyóújfalui Trident zenekar Mindenen Kívül (visszatérő) EP-je. A ’80-as évek végén, a ’90-es évek derekán ipari groove/grunge metal vonalán mozgó banda 2016 őszén alakult újjá, élén a KabinLáz zenekarból ismert Papp Norberttel. Az évekkel stílusuk is változott… a kísérleti ipari hatások némileg megmaradtak ugyan zenéjükben, de nagyobb teret engedtek a merengősebb modern grunge rocknak és groove centrikusabb riffeknek. Vagyis, aki az EP-n a banda korábbi klón számaira vágynak, azoknak Seattleújfalú újgenerációs esős hullámai csapnak a nyakukba.

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,