Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #31

Eltelt megint egy hét és mi szokásunkhoz híven újra itt vagyunk egy újabb csokornyi üde EP válogatással. A nyári forróság elől kicsit lehűlünk Minnesota sötét, dohos kriptáiban, lazulunk az éhesen acsarkodó powerviolence riffek, valamint a pokol derékig érő cuppogós mocsarába. Szegedi Yeti barátunk át dob a szomszédból egy jó pofa stoner sört, amiből nagyot kortyolva alámerülünk az okkult akusztika nyugodt atmoszférájába.

Gramerye

A Minnesota kriptáit feldúló egyszemélyes Gramerye formáció a korai nekromantikus black metal vonalát képviseli. Közel 15 perces, négy tételes Necroprophecy címet viselő bemutatkozó anyagának – amiben egy varázslótanonc történetét meséli el – komor és rideg földöntúli dallamaiban leginkább a sötét művészetek fanjai találnak maguknak igazi csemegét.

Bain de Sang

Az extrémebb vonalú grindcore / hardcore / powerviolence zenében utazó francia Bain de Sang zenekar nem sz.rral gurigázik. A Blockheads, a Comity, a Judoboy, a Sofy Major és a Department of Correction egyes tagjai alkotta banda második Sacrificed for a Load of Filth and Lies című anyaguk bő 10 percében, csak úgy mint a 2015-ben megjelent elsőn (We Are the Blood, We Are the Fear) a földig gyalulnak minket. Tömör, a vérünkre kiéhezett masszív agresszió amit hét dalos EP-jükön kapunk.

Sky Pig

A Sky Pig egy viszonylag új banda Sacramentóból, akik leginkább olyan bandák nyomvonalán húzza súlyos sludge/doom/stoner ekéjét, mint a Melvins, a Bongripper, illetve a Neurosis . Négy dalos Hell Is Inside You kislemezük lassú, közép tempós cammogással dübörgő tempói általában csak a dalaik végére őrülnek be, akkor is (legtöbbször) egyfajta nyugodt apátiát sugározva, mint mikor a pokol nyílik meg a számodra.

Solar Yeti

Solar Yeti egy szegedi stoner / sludge power zenekar, akik annak ellenére, hogy 2011-ben alakultak, csak hosszú évek után állt össze a banda mai formája (Kószó Gábor – gitár, Márta Szilveszter – dobok, Nacsai Zsolt – basszusgitár, ének). A szegedi stoner yetik egy háromszámos EP-vel mutatkoztak be, amin nem sajnálták tőlünk sem a riffeiket, sem bika énekdallamaikat. Lehetne itt is a szokásos párhuzamokat hozni más zenekarokkal, de ez most teljesen fölösleges. A lényeg a zenéjük, melynek alapjait a klasszikus sztóner rock szilárd témáira építettek, és színezéséhez dallamos grunge és power rock vakolatot adtak.

The Burning Serpent

A The Burning Serpent egy finn dark/ folk zenekar. Első EP-jük négy akusztikusan hangszerelt okkult témákból merítkező dalt tartalmaz, amiknek atmoszférája egyfajta sötét hangulati lebegéssel van teli, amik olyan neo-folk bandákkal hozható párhuzamba, mint a Death In June, Nebelung, Darkwood, vagy a Current 93. Minden esetre a T. Paasio énekes és J. Koskela gitáros alkotta duó négy számával szép harmóniákat varázsol elénk.