Kicsi a bors, de erős -EP válogatás # 39

Becsengettek az iskolában, a második hullámra és természetesen EP válogatásunk újabb ötös adagjára. Élvezzük a szeptemberi nap első sugarait, merüljünk alá a jam-szerű sivatagos fúzzok tengerének elnyújtott, békés hullámaiban és keressük meg önmagunkat egy mesterséges intelligencia kozmikus viharában. Mit találsz? …dögszag, bizarr halálkultuszt és primitív XXI. századi orgiákat. Mindezt tálcán kínáljuk nektek. Élvezzétek, amíg lehet. “A jó zenéhez nem kell fül

The Re-Stoned

Az instrumentális pszichedelikus stoner rockot játszó orosz The Re-Stoned 12 éve tolja asztrális síkokon és egyéb szférákban gördülő zenéjét. A leginkább hosszas jam-szerű sivatagos témákkal dolgozó trió most egy két tételes mini lemezzel állt elő Sea Monk címmel, amely novemberbe érkező Thunders of the Deep lemezük első dalát, valamint egy korábbi szerzeményűk újra játszott változatát. A recept most is a jól bejáratott, elnyújtott fúzzokon alapszik, amikhez könnyed uszályokként kapcsolódnak a hipnotikus hatású hangok és a markánsabb, magabiztosan izmos riffelések. Hatásoknak lehetne hozni a szokásos sablon bandákat, zenekarokat, de azt hiszem a The Re-Stoned mára már önmaga is egy hatás.

The Prophecy ov Sarin

A holland / lengyel kooperációban működő ambient dark / black metalos The Prophecy ov Sarin augusztus végén adta ki első EP-je Axioma címmel. A négy dalos alkotás egy olyan disztópikus jövőbe kalauzol el minket, ahol a mesterséges intelligencia, technológia istenszerű állapottá fejlődött, az emberek pedig elveszítik önnön valóságuk irányítását. Annyira már nem is anyira jövő… Mindezt a ’90-es évek gót hatású női-férfi ének megosztásba burkolt doom alapokra helyezett zenéjükkel elevenítik meg, amiben megfér egy-egy technikásabb progresszív rész, és a szélvészszerű kozmikus fekete fém ridegsége.

Cryptworm

A bristoli-szegedi tengelyen üzemelő csapat ontja magából a rövidebb lélegzetű anyagokat. A Reeking Gunk of Abhorrence már a negyedik megjelenésük. Ahogy az interjúban is szóba került, a Cryptworm a friss, négy dalt tartalmazó EP-n kicsit változtatott a recepten, vizuálisan új logo és új borítófestő került a képbe. A zene pedig ugyan maradt a death metal legáporodottabb formájánál, de egy kicsit megint kijjebb tolták a határaikat, ha lehet, még extrémebbre véve a figurát. A recsegős gitárok és a pusztító dobok ezúttal mintha a Verminosison hallható nótákra is rátettek volna egy újabb adagnyi durvaságot. A nyitó dalban Tibi hozza a tőle megismert és elvárt Mortician jellegű éneket, amit időnként olyan turházás-szerű hangokkal dob fel, melyek bármelyik aktív TBC-s becsületére válhatnának.  Amik nem változtak, azok a dalszövegek, melyek ezúttal is orrfacsaróak, illetve gyomorforgatóak lettek, bár aki a borítóra néz és mást vár az anyagtól, az magára vessen.

A Tales of the Morbid Butchers fanzine friss számának megjelenési partijára tervezett itthoni fellépés ugyan a jelenlegi helyzetben természetesen elmarad, de a bemutatkozó nagylemezre már nem sokat kell várnunk.

(Andris)

Fetishism

A halál bizarr fétiskultuszát tárja fel előttünk bemutatkozó anyagán a német raw, avant-garde ritual black metalos Fetishism projeket, ami mögött egy ToD nevű művész áll. Négy tételes Fetishistic Adoration Of Death anyagának koncepciója egyfajta neo-primitív zaj, és nehéz légköri megoldásokat tartalmazó öngyilkos, vagy inkább szenvedő fekete matéria, ami hallgatójának mind az elméjét, mind pedig a lelkét apró cafatokra marcangolja. Igazi élményt nem add, inkább csak egy érzést… a minek érzését. Mazochistáknak kellemes agonizálást nyújthat ez a négy, rideg szerzemény.

N.N.M. (Neandethal Nöise Machine)

A klasszikus heavy metalt a nordikus fekete fém rideg hatásaival egyesítő olasz N.N.M. (Neanderthal Nöise Machine) zenekar debütáló kislemezén egy igazi black ’n’ roll orgiát kínál nekünk. 18 perces anyaguk alapjai a Motörhed jellegzetes badass gépezetének témáira épülnek, amikre aztán pokoli sebességgel jönnek  a ’80-as évek speed, thrash, punk metaljának és a rideg Neander-völgyi black metal fagyos sikálásai. A hat dal egytől-egyig egy piszkos, pokoli gőzmozdony, ami fék nélkül hajt át rajtad.

Ecdysis Summer Tour
augusztus 16.