Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #4

EP sorozatunkat ismét egy kis időutazással kezdjük. Na, nem mintha nem lennének friss anyagok… egyszerűen csak öröm előhalászni egy-egy régi ismeret, vagy kevésbé ismert anyagot. Újdonságként lesz némi atmoszférikus lelki sötétség, filmszerű misztikus hullámok és acsarkodó fenevad marcangolás, és üde tombolás.

OneHeadedMan

Bár igaz legutoljára 2018-as Easy Target dalával adott életjelet magáról az progresszív metal, vagy, ahogy ők mondják „attól nagyjából 3-5 fokkal a kitaposott úton mozgó” alt hangú női rock-énekre felépített zenét játszó OneHeadedMan. A 2003-ban alapult banda legutóbbi We Are Not Unique EP-jével (2011) egy meglehetősen egyedi hangulatú anyagot tette le a hazai metal/rock zene asztalára, ami nem csak idehaza, de véleményem szerint külföldön is simán megállná a helyét, ami napig. Az EP dalai agyas megoldásokkal és leginkább erősen zúzós groove-centrikus riffekkel vannak összerakva, amikhez könnyedén siklanak a fülbemászóan kellemes énekdallamok. Mindezek mellé élvezetes hangulati színfoltot, sajátosságot adnak a népies betétek, dallamok, amiktől egy kis szellősséget kapnak a markánsan összetett kompozícióik, amik leginkább Tarjányi Endre (Stonedirt) vendégeskedésével feljátszott The Room dalukban jönnek felszínre. Mindenesetre ez egy nagyon erős EP, aminek remélem egyszer lesz folytatása. 

Mádra

A Hænesy mellékprojektjeként működő Mádra a megváltó black/doom metal atmoszférikus hangképeket hozott el nekünk Bittersweet Temptation To Disappear Completely debüt-EP-jén keresztül. Az előmodernitás küzdelmeiről és az őseink egyszerű életének kudarcairól szóló anyag sötét, zord, rideg melankóliája, szomorúsággal telt magánya belsőnk legmélyére hat, ahol gondolataink üvegszerű zongoráinak, sikolyainak hangjaira kattognak. A fél órás, 4 tételes oratórium a klasszikus black metaltól egészen a temetői atmoszféráig ad egy átfogó lelki keretet, vagy inkább lelki kenetet, melyek ékei csillognak a hazai melankóliának.

Mörbid Carnage

A szegedi old-school thrasher Mörbid Carnage tavaly októberben megjelent Glory To Satan Soldiers EP-jén továbbra is azt hozza, amit tőlük elvárható: erőszakos riffek, vérfagyasztó koszos szólók, géppuskaszerű dob témák, (amit új dobosuk Storm zsigerből nyom) és Blasphemy (Lédeczy Lambert) gonoszul acsarkodó veszet fenevad éneke. Az EP 5 dala ez elsőtől az utolsó percéig egy megállíthatatlan gyilkos harci szekérként száguld végig rajtunk, miközben a sátán katonái tüzes pengéikkel marcangolják testünket. Mindezekhez remekül passzol a borító, ami fenevadunk lazán beint azoknak, aki azt hiszik a thrash metal már nem él.

∆ø∆

Nem igazán tudok sokat a filmszerű sötét atmoszférákban utazó hazai ∆ø∆ (DøD) projektről. Lost Souls Of The River című első EP-jén négy fejezeten át taglalja egy misztikus (mondhatni Lovcraft-szerű) vadállat történetét, melynek komor hangulati masszái vészjósló, és egyben megnyugtató hullámokban folynak bele füleinkbe. Ezeket leginkább természeti és környezeti zajok elektronikus elegyei alkotnak egy összefüggő egységgé, hiszen tételei közötti átmenetet csak nagyon fülelve lehet észre érzékelni. Ilyesmikkel korábban a svéd Cold Meat Industry kiadványaiban találkoztam, és szerintem a ∆ø∆ kísérleti hullámai is simán megállnák ott a helyüket.

Egy igazi erőtől és lendülettől duzzadó energia bomba a FISH! napokban megjelent Nem jó, de nem is tragikus címet viselő EP-je. A srácok a 4 dalos kicsit több, mit 7 perces kislemezükön csípőből lövik a pörgős fesztivál rock hangulatot, amivel továbbra is a hazai pop-metal éllovasaként tündökölnek. Az EP üde tombolásai szinte észrevétlenül lopják be magukat a füleinkbe és ráz életre. Érthetően, és egyszerű hétköznapisággal megfogalmazott szövegeikben pedig megint csak ott vannak a kissé cinikusan megfogalmazott, de mégis komoly sulyú üzenetértékeik.

Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #4 (1 komment)

  • 9000Sanyi 9000Sanyi szerint:

    Bizony, a Fish! szövegeire érdemes figyelni! Az EP címadója – amellett, hogy olyan dallamtapadása van, amivel régóta nem találkoztam – számomra komoly üzenetet is hordoz. „…ha tesztel az élet, lessél másokról
    arra figyelj majd, hogy másolj jól…”

Friendly Tour 2024 Friendly Tour 2024
február 23.
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.