Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #47

Csokit, vagy csalunk! Itt van a Halloween-i (tudom nálunk Mindenszentek) EP válogatásunk, ami zsigerien mocsok lesz.. Hogy mint kapunk? …egy rövidke szívrohamra elegendő mocskot, pár lapátnyi temetőföldet, energikusan tomboló death / thrash keveréket, amit hűvös nordikus ridegséggel öntünk nyakon.

Crossspitter

A New York-i Crossspitter zsigerből nyomja koszos, mocskos hangzású speed / thrash / black metal keverékét. Igaz Dry & Grinding Mouth címet viselő EP-jük csak egy rövidke szívrohamra elegendő, de arra nagyon is jó, hogy megmutassák milyen is az az embertelen energia, és fröcsögő istengyűlölet, amit három dalos, valamivel több, mint 7 perces atomrobbanásukba beletettek. Mindenesetre egy kellemes vérengzős üdítő halottak napjára.

The Greif

Az ír The Grief zenéjében a ’90-es évek klasszikus “bánat” death/doom metal (Paradise Lost, My Dying Bride,  Anathema) vonalát követi. A banda 2016-ban alakult és ez év februárjában Ascent címet viselő debütáló anyaguk folytatásaként megjelent Descent kislemezükre öt, a stílusnak megfelelő őszi melankóliával, gyászos komorsággal és fájó érzelmekkel teli dalt tettek fel. A dalokban erősen jelen van mindaz, ami az ilyen jellegű zenétől elvárható: középtempós doom riff vonulatok, szendergős hangulat, a tiszta és a hörgős témák egyensúlya és a föld nehéz temetői szaga.

Finsternis

Az amerikai melodic black / death metalos Finsternis debütáló The Old Tongue EP-jén zseniálisan egyesítette a svéd melo-death és a klasszikus Venom vonalú black and roll hatásait, amihez erőteljes modern black metalos (Goatwhore, Bastard Sapling, Cloak) tűzet csepegtettek. Három dalos anyaguk igazi örömódákat tartalmaz a fekete zene híveinek. Ezek az energikus dalok a legősibb esszenciákból és sötét mágiákból fogantak, amik remélhetőleg hamarosan egy nagylemezen manifesztálódnak.

Intoxicated

A floridai death crossover thrasher Intoxicated 1997-ben megjelent Metal Neck debütáló lemeze után most augusztusban megjelent Walled című 6 számos EP-jével tért vissza a csatasorba. Dalaik egytől egyig nyers, feszes és agresszív energiát hordoznak, amiknek hallatán egyből kiver a libabőr. Ezek a ’90-es évek igazi extrém energiái, amik mostanában (legalább is nekem) nagyon is hiányoznak. Semmi szépség, semmi megjátszás, csak ahogy van, nyomják a mocskot, ami zord és egyben klasszikusan nosztalgikus. A banda gitáros-énekese Erik Payne egyébként nagy cimborája volt Chuck Schuldiner (Death), aki korai demóikon közre is működött, valamint egy időben, amikor az Obituary szünetelt még Donald Tardy is csatlakozott hozzájuk.

Bolzö

A Bolzö a norvég black metal mezőny egyik új, feltörekvő csapata. Öt dalos Moonlight EP-jüket hallgatva témáikból olyan legendák hatásai köszönnek vissza, mint az Emperor, Dissection, vagy a mára már megszűnt Enforsaken. Zenéjükben élő erőként benne van a nordikus dallamosság ridegsége, misztikuma és korai sötétsége. Black metal fanoknak kötelező darab.

IMRE FIA IMRE X SOLKYM IMRE FIA IMRE X SOLKYM
március 24.
Riverside Metal Fest Riverside Metal Fest
március 24.
Nervy Nervy
március 26.
The Subways The Subways
március 27.