Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #48

Egy meglehetősen őrült világban élünk… karantén, az emberi tolerancia hiánya,társadalmi konfliktusok és még sorolhatnánk. Hogy ezekről kissé leterelődjön a figyelmünk összeállottuk újabb aktuális EP adagunkat, ami lehet épp oly őrületekkel teli lesz, mint a hétköznapjaink… egy ördögi kör. Szóval, lesz egy kis doom gót utó halloween party hangulat, egy kis necropunk perverzió, halálközeli élményekből fakadó éjsötét massza, kutyaharapás szőrivel egy hazai csapattól, és megismerhettek a death metal utánpótlás egy újabb reményteli fiatal bandájával.

Black Oath

Az olasz doom metalos Black Oath az idei Halloweenre időzítette Samhain című új EP-jét, melyre két hosszabb tételt tettek fel az a halottak ünnepének hangulatához illő atmoszférával. A bő 9 percre engedett sejtelmes suttogásokkal teli címadó dalukon a ’90-es évek doom gót hatásait szedték egybe és tálalják nekünk kellő áporodott eleganciával. Ezt a vonalat folytatja a My Death MMXX újragondolt változata is, ami bennem a Tiamat melodikus, romantikusan szenvedős doom éráját eleveníti meg.

Horned Cült

A Horned Cült egy veszett lengyel blackened punk, necropunk horda, akik 2018 óta riogatnak koszos, nyers zenéjükkel. Kezdték ezt a tavaly kiadott Enter the Cült demójukkal, most nyáron pedig War Not Love EP-jükkel hozzánk ránk a frászt (az szó jó értelmében). Négy tételes EP-jükön nincs semmi helye a finomkodásnak. Egy igazi harci gépezetet hoztak el nekünk, amiből árad a ragacsos black ’n’ roll mocsok, a punk turha, a genny és a perverzió, ahogy azt a finn Impaled Nazarene-től már megszoktuk… tőlük egy dalt fel is dolgoztak EP-jükön.

Holy Death

Az éjsötét sludge/death/doom metalban utazó nevadai Holy Death duó 2019-es megalakulása óta ontja magából az EP-ket. A múlt hónap végén megjelent Deus Mortis már a negyedik a sorba, amivel most sem hibáztak. 4+1 dalos EP-jük szinte szónikus állapotban ontja magából a halált, ez nem is csoda, hisz a banda alapítója, gitáros/ Torie John  egy halálközeli élménye után hívta életre a csapatot. A nehéz death/doom groove-októl vezérelt témáik alá mantraszerű énekeket raktak, amik meglehetősen egyedi (kántálós, szavalós, vezeklős) hangulatot adnak dalaiknak.

MUDI

Minimalism a tegnapi nap folyamán jelentette meg új három dalos EP-jét a budapesti stoner/ sludge / grunge metalos MUDI. A három dalt hallgatva azt kell, hogy mondja a pásztorkutyák most még több dögöt, riffet és súlyt tettek beléjük mint első anyaguk dalaiban. A lendület és dinamika eddig is meg volt, amiket most még jobban ki is kiaknáztak és grunge ízű dallamaikat most még elszállósabbra vették. A stílus rajongói első hallásra bekajálják ez a kellemes hangulatú, közel 12 perces jutifalatot.

Wretched Inferno

Számomra mindig öröm ha egy-egy metal utánpótlás banda anyaga akad  a kezembe. Így van ez most is massachusettsi Wretched Inferno friss, ropogós anyagának esetében is, amin három 16 éves középiskolás fiatalember old-school death metalt játszik. Csak dicsérni tudom őket, annak ellenére is, hogy Fester EP-jükre már ezerszer eljátszott témákat tettek fel. Szerencsére ezeket nem is cicomázták túl, úgy tolják őket, mint a nagy öregek… szívből, zsigerből és hitből. Remélem még hallunk róluk.

Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.