Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #59

E heti EP válogatásunkra megint csak a metal zene svédasztaláról válogattunk. Öt olyan ínyencséget kínálunk, melyek igazi zenei bőségtálat sorakoztatnak fel előttetek. Az előételként elfogyasztott progresszív ízű, de annál érzelemdúsabb csemegéket adó melódiák után egy sokrétű, mélyre hatoló tech-death utazást teszünk elménk labirintusába, ahol rémálomszerűen elevenednek meg a háború és a pokol zajai. Mindezeknek levezetéséül laza heavy/stoner riffekbe hűtött jéghideg söröket csapolunk. Egészségetekre!

Emphasis

Az Emphasis egy észt származású hattagú kísérleti progresszív rock zenekar, akik zenéjükben a heavy metal gyökereit a klasszikus jazz alapjaival egyesítik. A zenekar 2010 óta létezik és eddig két nagylemezt és két EP-t tudhatnak magukénak. Legutóbbi EP-jük decemberben jelent meg Spiral of Time címmel, melyre hat varázslatos atmoszférát árasztó tétel került fel. Ha dalaikat – a szokásos klisék szerint hasonlítani kell – valahol a Dream Theater és a Jethro Tull zenei vonalán tudnám őket elhelyezni, melyekhez az Opeth utóbbi albumainak mélyen a ’70-es évekbe visszanyúló klasszikus rock hangulata társul. Mindezeket még különböző zenei effektekkel, mint kozmikus kütyühangok, filmzenei hatások, teátrális énekdallamok, valamint a fuvola, a xilofon és a (Jan Garbarek-féle) szaxofon játékos varázsával bolondítják meg. Végeredményként egy komplex, összetett, folyamatosan lüktető és magával sodró, egyben messzi utazásokra csábító agyagot hallhatunk.

Mindwork

A cseh progresszív tech-death metalos Mindwork frissen megjelent Cortex EP-jén az emberi elmét térképezi fel. Négy tételes anyagukon alámerülünk a psziché legsötétebb bugyraiba, a depresszió lecsendesedett, de egyben kitörés előtt álló hullámaiba, valamint az önértékelés, az önmegismerés fájó valóságába. Mindezeket tökéletesen összetett, egyedien sötét, de egyben lírai harmóniákkal tálalják elénk, melyekből erősen kiérződnek olyan nagy tanítók hatásai, mint a Cynic, Death, vagy a Psychotic Waltz. Dalaik folyamatos átmeneteket adnak a különböző hangulati atmoszférákban. Lüktetnek, élnek, mint maga az elme, mely folyamatosan működik, gondolkodik, alkot és rombol.

On War

Az On War egy szlovákiai banda, amit 2019-ben alapítottak. Zenéjükben a heavy, a thrash, a power és a dallamos death metal alapjai keverednek, melyek masszív, dinamikus alapokat adnak End and Means című két dalos bemutatkozó EP-jüknek. Témáikban egyedien forrnak össze a régisulis ’80-as, ’90-es évekbeli thrasher dallamok a modern metalos izom riffekkel, amihez sajnos egy gyenge énekes hangját adták, aki inkább mantrákat mond, semmint énekel. Szövegeikben, ahogy azt a borítójuk is mutatja Carl V ClausewitzA háborúról” című könyvéből merítettek ihletet.

Aberration

Az egyfajta mizantróp, kaotikus és gyötrő death/black/doom zenét játszó Aberration projektet 2019 során hívták életre a Void Rot, Suffering Hour, Tvaer és a Nothingness egyes tagjai, azzal a céllal, hogy az amúgy is zord és drasztikus zenéket prezentáló anyazenekaraik hányadékának maradványait öntsék ránk. Az azonos címet viselő, három tételes (I, II, III) bemutatkozó anyaguk pokoli hangkeltéseire maga a pokol nyílik meg, melynek mélyéről maga Lucifer atyánk dörgedelmes igéit élvezhetjük. Dalaik lassan lüktető death, doom és black metalos kombinációi erős halálfélelmet tudnak kelteni a gyengébb lelkekben, melyekhez földöntúli zajokat megformáló drone hatásokat kevernek. 14 perces “aberrált” rituális hangulatú anyaguk felér egy jóindulatú bántalmazással.

War Cloud

Az amerikai War Cloud faék egyszerű, de annál dögösebb heavy/stoner/doom riffei már első hallásra telibe találnak. Chain Gang EP-jükre két dalt tettek fel. Címadó daluk egy igazi pumpálós riffekbe mártott himnusz, amit abszolút imádattal fogad a műfaj összes rajongója. Második daluk egy feldolgozás, még pedig a ’80-as évek metal legendájának, a Rock Goddess klasszikusának, a Satisfied Then Crucified remek adaptációja, melyhez a Bay Area-i hard/stoner rocker Wild Eyes énekesét, Janiece Gonzalez állati hangját hívták segítségül. Söröket elő!

április 03.,
május 04.,
május 05.,