Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #76

Balhüvelykem bizsereg, Gonosz lélek közeleg.

Na, akkor adjunk a népi manikűrnek…  Itt van EP sorozatunk 76. epizódja, amelyben a hiedelmek és mítoszok világa keveredik a nordikus feketeséggel, valamint a kripta szagú death dagonyával. Mindezek mellé bontunk egy jó erős germán metalos sört és némi tömény, de annál bódítóbb heavy/doom párlatot.

Zorya

A Zorya egy szlovén atmoszférikus post-black metal duó. Zenéjükbena nordikus black metal alapjai keverednek a depressziós post-rock, a shoegaze merengőd dallamosságával, a szláv hiedelmek és mítoszok világával. Rusalka című második EP-jük tematikája is ezen gyökerekből fakadnak, amikhez személyes élettapasztalataikat, szenvedéseiket adták hozzá. Dalaikat mélyen átjárják a környezeti hatások és hétköznapi életünk háttérzajainak rideg aurája, a megfeketedett, jeges áramlású zord atmoszféra, valamint a kétségbeesés sikító éneke, melyet énekesük, Sara Jeremić eposzi kántálásaiban tárja elénk. Ez egész egy mély, önértékelő rezdülés belső homályuk falai között.

Feculent

Egy új ausztrál death metal horda születése zajlik napjainkban, ami 2019-ben vette kezdetét és még most is zajlik. A formáció még alakulóban van, de a jelenlegi tagok már rögzítették első EP-jüket The Grotesque Arena címmel. Ahogy nem jellemző rájuk az időhúzás, ugyanez igaz magára a zenére is, ami a brutálisabb vonalat képviseli magán a stíluson belül is. Nem csoda ez, mivel a Feculen-t tagjai igazi hétpróbás ördögök. Megfordultak már számtalan black/death horda tájékán, de akadnak itt grindcore és hardcore gyökerek is. Az EP alaptulajdonsága tehát a sebesség és a kompromisszummentes death metal, amit hat 2-3 perces szerzeményben tolnak pofátlanul az arcunkba. A címadó tételt kétfelé osztották, ez nyitja és zárja a közel 20 perces aprítást, melyben a cammogó üzemmód is csak ritkán hoz némi változatosságot a tempóba. A rutin és a súly miatt mindenképp érdemes lesz figyelni a Feculent jövőjére, főleg ha a lendülethez egy kis egyéniséget is tudnak idővel társítani. A hangzással és a hangszeres játékkal úgy gondolom ez alapján az ízelítő alapján, hogy nem lesz semmilyen problémájuk. Erősen javasolt tételek: Host Consumed, A Pit of Unscalable Depths.

(boymester)

Rohtang

A szintén idén megjelent demóját bővítette EP méretűre Skoll, aki a Rohtang nevű egyszemélyes projekt kivitelezője. Az alapvetően svéd Skoll nevével a nemzetközi összefogásból születet Amuleto De Calmidades kapcsán találkozhattatok már, de állandó tag a HellGoat, SlaughterCoffin, Jarnvidr, Misotheismus és Condemnatory zenekarokban is. Utóbbit kivéve mindenhol fekete fémmel találhatjuk szembe magunkat, ráadásul rengeteg olyan kiadvánnyal, ami a közelmúltban született. Elkötelezettségből és aktívitásból tehát nincs hiány, de Skoll-nak még így is maradt elég ideje, hogy saját, depresszív elképzeléseit is zenei formába öntse. Eszköztárában a tipikusnak mondható DSBM megoldások sorakoznak: lassú zene, vontatott témák, nyers és vastag ködbe burkolózó hangzás. Ehhez társul az egyszerre dühös és kilátástalanságot sugárzó károgás, valamint egy időnként kifejezetten jól működő billentyűjáték, ami megadja a kegyelemdöfést kétvállra fektetett és kivéreztetett jókedvünknek. A dalcsokorból a demón is szereplő Walking The Path Spiritual Damnationt és az új dalként érkezett Entering The Gate Of Malevolent Darknesst tudom ajánlani. Nem véletlen, hogy ez utóbbi vált a kiadvány címadójává is.

(boymester)

Antioch

A ’80-as, ’90-es évek germán metal vonalán tevékenykedő kanadai Antioch, ahogyan kislemezének címe is mutatja, immáron már az V EP-jét adja ki. Dalaik tüzes hangzása simán hozzák a Helloween, Rinning Wild, vagy az Accept klasszikus power/heavy metal vereteit. Énekesük, Nick Allaire pedig akár UDO ikertestvére is lehetne, úgy hozza a mester jellegzetes reszelősen rekedtes, visítós énekdallamait. 5 számos EP-jük dalai egytől-egyig dallamosan fülbemászóak, feszesek és energikusak. Külön említésre méltóak nagy ívű epikus csordavokáljak, amik az EP igazi féles esszenciáit adják ez álltal pedig anyaguknak egy unalmas pillanata sincs. Csak őszintén ajánlani tudom minden tradicionális, illetve a műfaj újvonalas bandáit (mint pl.: Haunt, Night Demon, Vulture) kedvelőinak figyelmébe.

CrossRoad

A tradicionális heavy/doom utánpótlás mezőnyét erősítő lengyel CrossRoad bemutatkozó demóját olyan csapatok előtt rója le tiszteletét, mint a Witchfinder General, Candlemass, Black Sabbath, Pentagram, Reverend Bizarre, Cathedral és a Trouble. A meglehetősen fiatal banda (és ez alatt az életkorukat is értem, hiszen dobosuk mindössze 15 éves és úgy kalapálja feszes témáit, ahogyan az elő van írva) Preparing The Stake címet viselő demójára, két saját nóta és egy Pentagram feldolgozás került fel, a fent említett ős doom harcosok áldásos munkáinak útmutatásait követve… Nehéz ólom riffek, feszes, energikus hevy metalos szólók, liturgikus, kántálós ének, amire igaz némi fejlesztés még rá fér, de ennek ellenére egy remek bemutatkozást kapunk a csapattól. Remélem lesz folytatása.