Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #8

Nyolcadik EP-válogatásunkra ismételten igaz gyöngyszemeket mutatunk be nektek a lelkes amatőröktől az igazi profikig. Lesz itt tehetséges ifjoncok által felizzított régisulis agresszió és szendergősebb, ambient “utcazene“, mindezekhez csatlakozik a Texasi mászáros kaotikus világképe, a hazai death metal alapjai, és hogy ne csak a füleitekben legyenek gyilkos dallamok, zsebeitekbe is küldünk egy adag pénzenergiát.

Bozgor

Szerencsére “veszett zenékért” nekünk sem kell a szomszédba menni. Jó példa erre a szombathelyi  d-beat, hardcore punk Bozgor, akiknek bemutatkozó EP-jük szinte két lábbal tapos az arcunkba. A Gipsy SS és az Önkiirtás tagjainak fúziójából jött létre csapat 8 dalos, közel 15 perces zajos, mocskos szösszenete (vagy inkább szörnyetege) a hazai társadalmi, politikai élet valós mivoltát, a környezetszennyezést, az okos app-ok, ingyenélő segélyesek, és az Ezo TV transzcendentális Pénzenergiáját álltja középpontba. Az EP elejétől a végéig egy igazi old-school hardcore daráló, őszinte, leginkább odamondó szövegekkel.

Sarcator

Igaz nem volt kikötés (és nem is lesz), hogy EP-sorozatunkban demók ne szerepelhetnének. De úgy érzem a régisulis death metalt játszó Sarcator anyaga nagyon is ide való. A svéd fiatalok, akiknek életkoruk 14-től a 20 évesig terjed, bemutatkozó 4 számos Visions of Purgatory demójukon zsigerből hozzák vissza a műfaj fénykorát. Ezeket a dalokat simán megírhatta volna a Sodom, vagy a Kreator is, annyira süt belőlük az ős mocsok, a féktelen harag és agresszivitás… szívet melengető érzés, hogy újra arat a Halál.

Sajnos nem tudok sokat az atmoszférikus blackgaze, ambient, post-rockban utazó Távol nevű projektről. Mindössze annyit sikerült kiderítenem, hogy győri illetőségű és, hogy egy lelkes amatőr által megálmodott, illetve megalkotott zenei projektről van szó. Memento című alkotása immáron a második műve, melynek alapjait a fentebb említett műfajok által teremtett hangulati és melankolikus zenei képek alkotják. Kilenc tételes anyagán mintha csak az alkotó emlékrezgései elevenednének meg, bemutatva egy-egy élmény pillanatát, amik valami széphez, izgalmashoz, egyedihez, de épp úgy fájdalmas, vagy bús élményhez is kötődhetnek. Ezeket légiesen zúgó, búgó, csengő gitár-áramlásokkal, némi szendergősebb, szellősebb black és kozmikus hangulatú dallamfutamokkal tálalja nekünk.

ASS

A Texas-i crossover punk thrasher ASS továbbra is az élet nyers, mocskos valóságával nyomja arcunkba hányásszagú pizza és sör adrenalin bombáját. Januárban megjelent 15 perces Hatred For Existence anyagának koszos, zajos, erőszakos sikálásait hallgatva egy kaotikus világkép tárul elénk, amiben kábultan nézzük hétköznapjaink valóságos káoszát.  Csak lesünk, mint hal a vízből, miközben a D.R.I., Iron Reagan-féle vaskalapos riffek a hátsónkat rugdossák.

Angerseed

A Mányák Péter, alias Peter D. Maniak vezette Angerseed zenekar 2007-óta ontja a halált, amit tavaly november végén megjelent Forever Burning Hatred EP-jükben újra a csúcsra járattak.  A csapat hosszas tagcserék után késztette el új anyagát, amin a tőlük megszokott brutális, intenzív death metal zenéjüket prezentálják. Technikás megoldású, komplex, gyors, gyilkos riff támadások, géppuska sorozatú dobok és Manyák megszállott, torokból agonizált halálhörgései, amik jószerivel a banda főbb védjegyeinek is mondhatóak. Az EP 7 dala egy erőteljes, lendületesen tömény 40 percnyi death metal hajsza, amiben a műfaj és a zenekar rajongói most sem fognak csalódni.

október 02.,
október 02.,
október 03.,
október 08.,