Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #9

A kilencesnek a számmisztikában mágikus erőt tulajdonítanak. Ha a varázslatnak nem is, hanem inkább az itt felsorakoztatott öt hazai újdonságnak lesznek egyfajta mágikus hatásai, már megérte EP válogatázunk 9. részét összeállítani. És, hogy mit kaptok? Agyament delejes hullámokban elmerülő, szinte megállás nélkül tomboló, és éhesen ásítozó korcs emberi társadalmi masszát lélekbe maró fájdalmmal… Na, meg egy kis party kannásbor hangulatot a sivatagi dűnék mögül.

BUZZ

A budapesti post-rock/stoner metalos BUZZ trió bemutatkozó EP-jének dalain a TOOL elvontabb hatásait és a Kyuss sivatagi hangulatát mosta össze. Valium címet viselő kislemezükre három dal került fel, amikben delejes hullámokban merülhetünk el a dallamosabb filmzenei attitűdökben, az agresszívabb, pörgősebb résztételekben, vagy épp az agyunkat lenyugtató témákat. Az albumon épp úgy jelen vannak a komplexebb hatások, mint a fa ék egyszerűségű megoldások, amiknek mégis meg vannak az egyediségei.

Havária

A Havária napokban megjelent MMXX című második EP-vel csak még jobban ráfejelt tavalyi debütáló Rontás albumra. Bár az sem volt egy kimondottan puha tánci-tánci anyag, szóban forgó kislemezükre most még erőteljesebb, nyers hangzású, éhesen acsarkodó nótákat raktak fel, amelyekben megállás nélkül kavarognak az agresszívabb, erőszakos hardcore-punk lendületei és a rideg black / d-beat gyors pusztításai, mindezekhez egyfajta önelemzésben forduló depressziós sötét masszaként kapcsolódnak a kiutat kereső, múltat, jelent, jövőt és lelket boncolgató dalszövegeik. 

Jigokü

Páros lábbal az arcba! Röviden így foglalható össze a modern ipari groove metalt játszó szegedi Jigokü a világ problémáira, és a valós hétköznapok reflektálására szánt új négy tételes HAT∃ : SPΞΞCH EP-je. Az egykori Forbidden Noise romjain 2018-ban alakult banda dalainak alapjai egy kaotikus ipari gőzgéphez hasonlítanak, ami torz riff-sikálásaikkal folyamatosan önti magából az emberiség mocskát, a jelen társadalom reményt vesztett visszatükröződéseit. A srácok zenéjükben valahol a korai német ipari metal és a modern groove-centrikus metal vonalinak erőteljes, karakteres vonásait mosták össze, melynek eredménye (ha tematikailag nem is nagyon változatos), de egy erőtől duzzadó, annál izgalmasabb kislemez.

Periscope

A laza punk-rock, pop-punkban utazó Periscope zenekar nem manifesztálja túl jól bevált “gumi punk” sláger (sémákon) témákon megírt, egyszerűen IV címmel ellátott kislemezét. A koszos, kellemesen grunge-os, garázs hangulatú – és nem hangzású – EP-jük négy könnyedén befogadható, szinte fülbemászóan party feeling dalában egyszerre van jelen a könnyed slágeresség, és a pörgős fesztiválok idilli képeinek rock lenyomata.

Degragore

Egy monolitikus hosszúságú, közel 14 perces dal eposszal jelentkezett a brutal death / goregrind metalt játszó hazai Degragore zenekar. A banda új énekese Sütő Gábor (King Furia) álatal felhörgött Scorching Remorse daluk leginkább death/doomnak mondható lassan hömpölygő halál témái inkább hasonlítanak egy finn bánat metal banda vasárnapi álmos temető járáshoz, sem mint egy belező őrjöngéshez. De ezzel semmi baj, mert jókora atmoszférája van a dalnak… egy rideg, lélekbe maróan fájdalmas mementó, amit az Ausztrál tűzvész károk, illetve az állatvédelmi szervezetnek ajánlanak.

IMRE FIA IMRE X SOLKYM IMRE FIA IMRE X SOLKYM
március 24.
Riverside Metal Fest Riverside Metal Fest
március 24.
Nervy Nervy
március 26.
The Subways The Subways
március 27.