KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #90

Elérkeztünk EP válogatásunk 90. számához, ami mondhatni egy újabb mérföldkő kicsiny történetünkben. Mi imádjuk és reméljük ti is…  Most is bőséges csemegéket hoztunk az underground metal svédasztaláról. Lakmározzatok!

Godless

A napokban futottam bele az indiai tech-death / thrash metalos Godless 2018-as Swarm című EP-jében, melyen meglehetősen feszes, gyors és nem utolsó sorban nagyon jó témákkal összerakott 5 dalt kínálnak nekünk. A közel egy perces démoni hangjáték az Exordium intrós felvetője után meglehetősen modern irányzatokkal átszőtten csapnak nyakunkban az Infected By The Black tharsh/death dallamai, amit hasonló intenzitással és vadabb groove-os agresszióval a kissé Sepultura hatású From Beyond követ. De egy igazi izom death nótát kapunk a Deathcult, valamint az EP záró dalukban, melyben megint elő jönnek a modernebb groove-osabb megoldások és meglepetésként az ex-Obscura és Defeated Sanity gitárosa, Tom ‘Fountainhead’ Geldschläger  teker benne egy remek szólót. Ez egy dögös, kegyetlen kislemeze, aminek már időszerű a folytatása.

Turn Cold

A járvány 2020-ban túszul ejtette az emberiséget. Egymástól elszigetelte azokat, a félelem, a kétségbeesés és a mizantrópia csíráját ültette el szívükben és elméjükben. Így foglalja össze debütáló kislemezének üzenetét az Atlantai crossover thrasher Turn Cold. Három dalos Break Your Faith EP-jük gyökerei valahol a ’80-as évek hardcore – thrash forradalmában keresendőek. Feszes, energikus riffelések, melyekben a koszos, csiszolatlan punk, hardcore és speed metal ízei keverednek a világvéget hozó germán thrashes ikergitárok pengeéles szólóival, harckocsi zakatolásaival.  Bemutatkozásnak remek kis cucc… jöhet a folytatás.

Total Isolation / Sedimentum

Ha azt hittétek, hogy ezt a számot megússzátok split nélkül? A válaszom: – sajnos nem! E heti áldozatunkat a kanadai “chainsaw” death metalos Total Isolation és szövetségesük a kanadai-francia grind / death szadisták, a Sedimentum szolgáltatták frissen megjelent, két tételes kislemezük képében. A bő 10 és félperces anyagot a Total Isolation hagyománytisztelő Vomiting Pit of Fog dala nyitja, ami egy igazi death metal zúzdát, és pszichológiai káoszt szakit a nyakunkba. A dal a teljes játék idő 6 perc 8 másodpercét foglalja el, ez alatt mesterien kaszabolnak – darabolnak a gitárok és a dinamika az egeket veri. Ám amit a Sadists Sedimentum művel az még ezen is túltesz. Mollisonia Plenovenatrix daluk egy a Carcass korai szellemével megtöltött gyilkoló gép, gyilkos úthenger, ami nehéz riffeivek még ez életet is kinyomja belőled. Emellé üdeszínfoltokként érkeznek a belassulós doomosabb részek és a technikásan megcsavart rövidke gitárszólók. Ettől még a vérem is felpezsdült! Izgatottan várom a Sadists Sedimentum jövőre érkező első lemezét (de ez még nem hivatalos).

Crippled Fox

Október elején érkezik meg a hazai thrashcore / fastcore / crossover Crippled Fox új EP-je Attack Of The Thrash Wrist címmel. Kislemezről a napokban tettek ki egy 3 számos ízelítőd. Ne nem mintha nem tudnánk, hogy mire is számíthatunk Speedy Gonzales és kis csapatától. Ez a valamivel több mint 2 és félperces szösszenet egy igazi arcgyaluként zúzza le a pofánkat. Energikus, erőszakos és kurva dühös cucc lesz az már most érezhető. Egyébként az EP nyolc tételes lesz és játékideje nem lesz több 6: 53 percnél. Bencsik Gábor barátom pedig megint egy remek kis old-school borítót csinált hozzá.

Lurcher

A walesi Lurcher egy meglehetősen izgalmas és leginkább hangulatos anyagot készítette el Coma című debütáló EP-jének képében. A progresszív rock, a grunge rock és az iszapos sludge doom vizein lavírozó csapat négy dalának van egyfajta ösztönszerű atmoszférája, ami könnyed és légies, de ultra súlyos is egyben. Hogy miről is beszélek? Dalaikban horgokként kapaszkodnak össze a Soundgarden jellegű grunge-os dallamok és a virtuózabb stoner – blues rock széles futamai, melyek néhol tengermély délies dagonyákba csapnak át. Az EP-ről abszolút kedvencem az All Now is Here daluk, melyben a Hendrix-es blues rock életérzését a modern fuzz stoner és pszichedelikus rock hatásaival ötvözték.

Desszert Záróbál
december 17.