KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #93

EP sorozatunk újabb részében mondhatni a Föld össze kontinenséről hoztunk egy-egy remek anyagot. Amolyan underground zenei utazásban lesz részetek kezdve Finnországtól Malajzián át, Amerikai és Dél-Amerika feltörekvő hordáit bemutatva főszereplőnk az extrém metal kíséretében. Ezeken felül, most először került bele három one-man projekt anyaga. Jó szórakozást a déli haragszó után.

Noutaja

A finn metaléra új vonalát képviseli az agyas prog-death metalban utazó Noutaja. A banda a tavalyi év során alakult és két single-aduk után augusztus első felében adták ki Never Meant To Save Us címet viselő első EP-jüket. A öt dalt tartalmazó kislemez a klasszikus death metaltól, a Cynic-féle progresszív újításokon át a doom, a black metal, a melo-death és a metalcore vonalát is képviseli. Ennek ellenére zenéjükben a ’90-es évek death metalja dominál, ami gerincét is alkotja a dalaiknak. Mindezekhez meglehetősen technikás és igen csak ötletes dallamokat, témákat kreáltak, melyek eredményeként egy egészen új ízű, leginkább dallam-centrikus progresszív töltetű falatokat tálalnak elénk.

Iravu

Az extrém metal rajongói minden bizonnyal nagy örömmel fogadják a Malajziai származású, egyszemélyes éjsötét ambient hatásokkal tűzdelt black/death/doom vonalú Iravu projekt nemrégiben megjelent Like Shades Of Night anyagát. Az egész mögött egy Hareesh Kumar Shanggar nevű fazon áll, aki politikai kapcsolatban van az antifaszista SEED Foundation Malaysia nevű szervezettel. Témái országa gazdasági visszaéléseit és társadalmi hanyatlását feszegeti, valamint ez elkényelmesedett jelen generációt ostorozza. Mindezt zord hangzású avant-garde dallamokra felépítette raw jellegű sötétséggel és némi horror death/doom, valamint zavaró hatású kompozícióival tálalja elénk. Hogy emberünk projektje pontosan mióta is működik, nem tudom… bár nem túl régóta, hiszen ez évben tűnt fel és ez már a második anyaga.

Gravedäncer

Unholy Bond  címmel megérkezett a brazil Gravedäncer második acélozott blackened/speed/thrash támadása. A Dél-Amerikai underground színtéren jól ismert heavy/thrasher Flageladör énekes-gitárosa, Armandö Executor által vezetett banda új 4+1 számos anyagán tovább áldoz a primitív hatású klasszikus heavy metal (Venom, Judas Priest) sötét oltárán. Új anyagát már új dobos társával, Vinícius Talamonte-vel készítette el, aki igazán pompázatos ütemeket tett klasszikus N.W.O.B.H.M hatásokból merített szélsebes gyilkos feketeséggel átitatott témái alá. A dalaik szinte robbanás sorozatokként dörrennek a füleinkbe, ahol a metalos sikolyok és Armandö rekedtes, Cronos-ra hajazó énektémái mellett a tremolók menydörgő villámai csapnak agyunkba. Ez az öt dal 15 percben egy igazi acélvertes alkotás. Minden percét imádom!

Gaiseric

A Gaiseric szintén egy egyszemélyes atmoszférikus post/black metalos projekt csak épp Franciaországból. Alkotója olyan zenekarok fanjainak ajánlja bemutatkozó EP-jét, mint az Elderwind, Soul Dissolution, Eldamar és Lascar. Két tételes Fog in the Distance címmet viselő anyagát szoros hangulati képekkel kapcsolódik össze a shoegaze álomszerű dallamai és a jeges áradatú, másod generációs, dallam-centrikusabb black metal zord, de egyben varázslatos témái, melyekhez némi mizantropikus „komolyzenei” hangulat is kapcsolódik. A két tételt inkább instrumentálisnak mondanám, mert az ének, vagy inkább üvöltések, csak hangulati szintfoltokban vannak jelen. Kezdésnek nem rossz, de nem is nagy durranás, de épp elég ahhoz, hogy folyatásért kiáltson.

Grot

Ahogyan azt a bevezetőben is említettem e heti EP sorozatunkban három one-man projekt fog szerepelni. Harmadikként az amerikai szoba raw black metal projekt a Grot anyagát mutatnám be, akinek zenéjét leginkább a szintén USA-beli Hulder-rel agyagaival tudnám hasonlítani. Egyrészt azért mert működtetője ennek is egy hölgy, aki Houston művésznév alatt tevékenykedik, maga látván el a basszus, a gitáros és az énekes szerepét, a dobokat egy barátja játszotta fel. Azt mondtam róla, hogy szobaprojekt… ez csak részben igaz, hiszen hölgyünk a hangszeres témáit a hálószobájában játszotta fel és rögzítette, az éneket viszont egy erdei rezervátumban és az autójában. Milyen idilli atmoszféra. Talán ezért is kapta bemutatkozó anyaga a Hymns of the Woodland címet, amire hat tétel került fel. Az EP amolyan rövidke intros, merengős dallamvilág nyitja és hasonló zárja is egyfajta akusztikus hangvételű amibient keretbe. A többi dal viszont igazi lo-fi, raw szutyok, amik a black metal korai hajnalát idézik fel. Állatias hörgés, lidérces sikolyuk, zord sikálások, fagyos futamok, amitől még a szőr is nosztalgikusan áll fel a karomon. Dinamikus kompozíciók, melyekben a klasszikus black metal hatási mellet nagyszerepet kapnak a klasszikus heavy metal, a blackgaze és a post-punk hatásai is. Hallgassátok örömmel.

Angertea, Mudi, Nís
október 22.