KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #96

Milyen más a vesztőhely illata, és a bárány, amikor értejönnek.

(Pilinszky János – A hóhér szobája)

Szalonnaszag, muskátliszag és az halál keserédes áporodott illata. Ezek lengik körbe újfent aktuális EP válogatásunkat, miközben boldogan és mosolyogva, klasszikus death / grind tempóktól kísérve menetelünk a vágóhidra, és elvesszük a keletei szél könnyed grunge-os szellőjét, mely mögött egy termonukleáris thrash vihar tombol.

Butamacho

Hamarosan új lemezével tér vissza a chilei death metalos Butamacho, melynek felvezetőjéül tették közre két dalos Tue tué kislemezüket. A 2009-óta létező veterán horda korábbi két lemezéhez hasonlóan, most sem hazudtolta meg magát. Dalaik szövegeit hazájuk mitológiai, boszorkány és okkultista témái ihlették, amelyeket a ’80-as évek zsigerien kegyetlen kaszaboló death metal sikálásival (Asphyx, Bolt Thrower, Massacre) és a korszak ízesen dallamos, rövidke thrashes szólóival színesteken vér vörösre. Akik kedvelik a klasszikus gyilkosát, azoknak mindenkép ajánlott és érdemes a lemez megjelenését várni.

Perveration

Szerintem a Délkelet-Ázsiai metal bandákban van egy jó adagnyi perverzió. Erre a gondolatomra 2 számos demójával csak még jobban ráerősít az indonéz Perveration duó, akiknél már a banda név is önmagáért beszél. Arról nem is beszélve, hogy hőseink olyan brutal grind/death metalba utaznak, amit még egy fűrészgép mellett is élvezet hallgatni. A dobok géppuskaként kalapálnak, a gitárok pedig folyamatosan fröcskölik gyilkos riffeiket, amihez romantikusan simul az ének disznószerű röfögése. Egy igazi vágóhíd, ami remek előzetésül szolgál november közepén érkező debüt-lemezüknek.

Colony Drop

A seattle-i undergroundból érkezett a Colony Drop, akik a thrash, a crust és a hardcore punk erejét egyesítetteték bemutakozó demójuk dühében. Annak ellenére, hogy a demó rövid, mindössze két dalt tarlamaz, a The Guillotine és a Stand Against the World, amikkel nagyon is odab.sznak. Két kifinomított támadás a beteges társadalom és a korrupt rendszer ellen… hatalmas d-beatek, a ’80-as, ’90-es évek thrash mocska és lázadó punk energiái, na a korszak jellegzetes HC csordavokáljai köszönnek vissza ránk. Röviden két nagy öklö, ami 5 percen át folyamatosan üti az arcodat.

Naqaabposh

Nem is tudom, hogy hallottam e már pakisztáni zenekarról?  A karacsiból származó Naqaabposh zenéjében a ’80-es évek alter metaljának, valamint grunge hullámának hangulatát hozza vissza Seth aur Saanp live címet viselő bemutatkozó EP-jének dalaiban. A négy tételes kislemez dalait, ahogyan a címébe rejtett „live” jelző is mutatja teljesen élőben rögzítették. Könnyed, szellős, de egyben feszes tempóikból ismerősen köszönnek vissza a RATM, a Nirvana, vagy a Tool korai hatásai, melyeket csak érdekesebbé tesz az a tény, hogy dalaikat anyanyelvűkön, urdu nyelven adják elő. Mi tagadás, kellemes perceket tudtak okozni.

Disarmageddon

A Johannesburg-i old-school thrash metalos Disarmageddon 2017-es demója óta nem igen hallatott magáról. Most azonaen egy új EP-vel tértek vissza Detonator címmel, amin tovább folytatják a ’80-as évek nagy ikonjai által elkezdett termonukleáris thrash háborúját. Öt tételes kislemezük dalait hallgatva sorra köszönnek vissza a Testament, Megadeth, Exodus, Anthrax, Metallica, Overkill, Nuclear Assault és a korszak jellemző hatásai… kapkodós tempók, éles szólók, csorda vokálok és vérfagyasztó sikoltások. Aki kedveli a régisulis agressziót, ezt is csipázni fogja. És a remélhetőleg hamarosan érkező első lemezüket is.

Ian Paice
december 12.
Desszert Záróbál
december 17.
ExtremeNoiseFest 2021
december 18.