King Gizzard And The Lizard Wizard

L. W. (2021)

A King Gizzard And The Lizard Wizard 2010 óta örvendezte meg minket egyedi hangulatú és hangzású pszichedelikus alter/stoner zenéjével, melyben erős fúziót alkotnak a hard rock, a jazz, a thrash, a punk és a hardcore elemei is. Elég csak 2019-es Infest The Rats’ Nest albumukra gondolni, melyben csak úgy dagadnak az ös-thrash, punk hardcore dallamok (az album egyes dalai simán elfértek volna a Metallica valamelyik korai albumán), vagy a 2016-os Nonagon Infinity albumuk, mellyel az év legjobb hard rock/heavy metal albumának címét nyerték el.

Az ausztrál Gyík Királyoknak azonban nem csak a zenéjük, de a banda nevük is érdekes. Az egyik alapító Stu Mackenzie (ének, gitár, billentyűk, zongora, stb…) a “Gizzard Gizzard” nevet szerette volna adni az együttesnek, míg egy másik tag, nevezetesen Ambrose Kenny-Smith (ének, harmonika, orgona, gitár, ütős hangszerek, stb…) Jim Morisson művésznevét, vagy inkább becenevét “Lizard King“-et szerette volna. A két név keresztezéséből született meg a King Gizzard and the Lizard Wizard elnevezés, és ezz óta is ezt használják. A banda megalakulása óta számtalan kislemezt, EP-t és koncert lemezt adott ki (a tavalyi évben csupán 11 különböző kiadványt), valamint eddig összesen 17 nagylemezt, melyek közül mi most a legutóbbit, a bő egy hónapja megjelent L. W. albumát nézzük át.

A banda kilenc dalos lemezét ott folytatatja, ahol 2020-as lemezük a K. G. záró tételében a The Hungry Wolf Of Fate szónikus zajai, valamint vastag heavy/doom alapokra helyezett – utaztató – keleties misztériumaiban és pszichedelikus zord tekeréseikben abbahagyták. Egy az egyben ugyanazon a hangok és őrületbe forduló rezonanciák köszönnek vissza lemezük nyitásaként szolgáló If Not Now, Then When? daluk témáiban is. Igaz ez az őrület csupán csak bő egy percig tart, ami után egy könnyed, szellős, popos funky hullámot kapunk, melyek légies hangzatú ambient hatásoktól kísérven csusszannak át az tradicionális indiai népzene, valamint a pszichedelikus space rock egydi kollázsát nyújtó O.N.E. című daluk édeni varázsába.

Az őrületes tempójú Pleura tantrikus dallami és annak folyton pörgő modern prog-rockos hatásai szinte beleégeti magukat az agyamba. Szédületes energiákat sűrítettek ebbe a dalba, melynek hallgatása közben, folyamatosan a System Of A Down és Serj Tarkian Serart projektjének dallamhasonlatai jártak a fejembe. Ezután egy kis örömcsomag képében érkezik meg a vidám hippi kommunás hangulatba mártott, tradicionális Dél-Ázsiai dallamokkal megfűszerezett Supreme Ascendancy, valamint az ellazító hasis felhőkön lebbenő Static Electricity. Ez utóbbi talán a lemez legelszállósabb dala. Nevezhetnék akár egy pszichedelikus dub-nak is, amiben dinamikus alapokon egy igen széles spektrumú, majdhogynem világzenei kavalkádot kapunk. De ugyanez a zenei sokszínűség van jelen a folytatatásként érkező East West Link dallamaiban is, melyeket (megint csak) a keleties énekdallamú, valamint a legendás T-Rex zenekarra emlékeztető középtempós psy-hard rockos vonulatot villantó Ataraxia daluk követ pattogós hipnotikus világával. A See Me dallamira hirtelen azt hittem, hogy gyerekkorom kult filmjének a Sandokannak betétdalát hallom, annyira egyértelmű a két dallamvilág hasonlósága. Azért a tradicionális maláj dallamok alatt jól kivehető az acélozottan búgó art-jazz és art-rock jelenléte, amik leginkább a klasszikus Zappa-féle vonalat képviselik. A nyolc perc hosszúságú záró K.G.L.W. morózus szabbatista riffeléseivel, a pszichedelikus és az enyhén noise rock hatásaival, valamint a ráépített tantrikus dallamaival és mantra-szerű énekével mindent hoz, amit eddig csak az albumon hallhattunk. Ebbe a dalba esszenciálisan desztilláltak bele mindent. Beleértve a groove alapú zakatolástól és az utolsó kozmikus hangoig is.

Igazából nem is tudok mit mondani. Talán csak annyit, hogy Zseniális! Egy ultramodern, majdhogynem globális hangokat felsorakoztató pszichedelikus rock, metal, folk album, amiben minden a helyén van. Nem lehet semmilyen kifogásod arra, hogy ne hallgasd meg. Aki ismeri a King Gizzard And The Lizard Wizard munkáit, azért, aki pedig nem… annak épp itt az ideje, hogy megismerje őket! Garantáltan bele fog hallgatni majd a banda többi lemezébe is.

október 01.,