Koffin

Nailed Into The Coffin [demo] (2020)

Koffin egy meglehetősen fiatal death metal zenekar Észtországból, amint négy metal fanatikus srác hozott életre 2019-ben. Bemutatkozó Nailed Into The Coffin demójuk 1+4 dalt tartalmaz a ’90-es évek klasszikus halál metal stílusában, amiknek meg van az az ősi penészes, penetráns kriptaszaga, ami már akkor a vérembe ívódott. A srácok a régisulis amerikai és holland death metal mocskát vegyítik a skandináv death vonalával, amikhez helyenként az ős-thrash kozmás sikálásait adják hozzá.

A srácok a 17 perc hosszúságú demójukat – ami kazettán, 37 darabos példányszámban jelent meg – nem komplikálták túl. Ami tetszik, hiszen csiszolatlan, kásás hangzásukkal tényleg a death metal koszos pince hangulatát hozzák vissza.  Az szokásosnak mondható közel egy perces horrorisztikus (harang, templomi orgona) intrójuk után egy kellemes közép tempós svunggal érkezik Deicide című daluk, ami pár másodperc múlva már egy igazi groovy elemekkel tűzdelt gyilkoló géppé fejleszti magát. Nem egy fröcsögős dal, inkább olyan érzéseket ad, mintha riffenként rágná le húst a csontomról.

Ezt követő Legal Genocide leginkább a holland death metal érához húz lassú, zakatolós őrléseivel, aki szinte riffenként szúrnak egy-egy tört az oldalamba. Valami hasonló érzetet ad a Stupid Thoughts galoppozó halál vágtája és a befejezésül szolgáló hűvös, sci-fi szerű monológgal nyitó Terminator férgektől rágott szikár riffei, amik egy könnyű kézi láncfűrészt simán tudnak helyettesíteni. De az igazi aprítást a nem épp technikásnak mondható, de a svéd éra jegyeit magán viselő dallamos szólóikkal hozzák, amiket én kicsit keveslek a dalaikban.

Szerencsére a death metal nem egy olyan műfaj, amelynek ne lennének követői. A srácok jól megtanulták a régi leckéket, és remélhetőleg megtalálják helyüket az, amúgy is erős színtéren. Én bizakodva várom tőlük a folytatást.

szeptember 26.,
szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,