Thyrane

Travesty of Heavenly Essence (2005)

A finn black metal horda 1994-ben alakult. 1997-ben készítették el Black Harmony címmel első EP-jüket, ami a Woodcut Records gondozásában került a nyilvánosság elé. A csapat első teljes hosszúságú lemeze 1999-ben látott napvilágot Symphonies of Infernality címmel. 2000-ben került a banda a Spikefarm Records kiadóhoz, ahol eddig egy split cd mellet két nagylemezük jelent meg. A srácok negyedik nagylemeze idén november 16-án Travesty of Heavenly Essence címmel kerül majd az üzletekbe. A dalokat a Tico-Tico stúdióban rögzítették. A lemezen 11 dal hallható 45 perc hosszban.

A korong elindítása után az első szembetűnő dolog az Old Man’s Child hatása. De a Truth Revealed című dal hallgatása közben a Satyricon Prime Evil Renaissance című dala ugrott be. Tetszik a lemezről a nagyon jó riffel kezdődő Legacy of Saints in Disguise és a Deteriorated monumentális refrénjével. A Prisoner of Pain című dal felkerülhetett volna akár egy thrash metal csapat korongjára is, technikás riffek szintivel lekísért refrén jellemzi a nótát. A Nox Diaboli is a dallamosabb vonalat képviseli a korongon, de mindemellett egy intenzív zúzda a dal. Ének terén a már jól bejáratott ráspolyos hörgést hallhatjuk a lemezen. Az alapok szélvészgyors és középtempók váltogatásából állnak. Ugyanakkor nagyon sok helyen felüti a fejét technikás thrash riffelés is. A korong hangzása nem rossz, igaz nem is kiemelkedő.

A skandináv zenekarokra jellemző egyfajta minőség, ez alól a Thyrane sem kivétel. Nagyon jól megírt nóták sorakoznak a lemezen, feszes játék, fagyos gitárriffek, szintidallamok és ütemes groovok jellemzik a csapat új korongját. Az egyetlen gond talán az eredetiségben keresendő, mert az azért hallható, hogy a srácok sokat hallgatnak egy bizonyos Old Man’s Child nevű bandát. Ajánlom hát a korongot az említett zenekar kedvelőinek, valamint a black metal szerelmeseinek.

november 23.,