Mogwai
The Hawk Is Howling (2008)

Mogwai. És most kicsit elidőzöm gondolatban, mert már legalább három éve annak, hogy birtoklom kiadványaikat, de mindig félre toltam őket pár belehallgatás után, hogy túl lassú, túl unalmas, túl-túl-túl. A mostani lemez váltotta ki belőlem azt, hogy átértékeljem és komolyabban meghallgassam őket. És ebből már lehet gondolni, hogy mennyire jó az új The Hawk Is Howlingra keresztelt hatodik nagylemez.

Akik még ennyire sem ismerik őket, azoknak annyi plusz infó, hogy már 1995 óta létező skóciai bandáról van szó, egyenesen a Glasgow-ból. Fennálásuk óta több sorozat epizódjaiban is hallhattuk zenéjüket (CSI Miami, Sex and New York) és filmekhez is írtak témákat (pl a Fountain – magyarul a Forrás címmel megjelent Aronofsky filmhez is közreműködtek). Hangzásvilágát szerintem kimértség jellemzi, a sok melankólikus téma között elvétve találhatunk egy-két vidámabb számot (Parhelia-hoz képest). A post-rock kategorizálás mellett megemlítenék még ilyen bandákat, mint a Tortoise valamint a szintén glasgow-i Aerogramme, ezek egyvelegéhez tudnám hasonlítani. De a Mogwai több mint post-rock, profin ágyazzák be a súlyosabb metal témákat is.
Ami miatt nehéz szerintem befogadni ezt a zenét elsőre, az hogy hangulatzene, lassan épülő crescendók mellett, többnyire pár témát ragadnak meg és azt vonultatják végig, de többszöri hallgatás után pont ezekben rejlik a szépsége is. A finoman adagolt zongora- és hegedűbetétek és a gitár megszólalása a visszafogott dobolás mellett.
Tíz év után (’97-’98) újra Andy Miller producerrel dolgoztak együtt, talán ennek köszönhető a tisztább hangzás. Viszont a többi albumhoz képest változás, hogy csak instrumentális számok vannak a THIH-on, s bár a végén kicsit ellaposodik, egészében remek relax korong ez.

Az album legjobbjai: I’m Jim Morrison I’m Dead, a korong legdinamikusabb és leghangosabb száma a Batcat, a már címében is kegyetlen I Love You I’m Going To Blow Your School, valamint a Scotland’s Shame, de nem tudom kire gondolhattak a srácok.

Life of Agony, Pentagram
augusztus 09.
Ecdysis Summer Tour
augusztus 16.