Carnal Grief

Out Of Crippled Seeds (2004)

A Svéd zenekar 1997-ben alakult és három demó után idén elkészült a bemutatkozó lemezük. A srácokat a Hong Kong-i székhelyű Trinity Records vette szárnyai alá. A zenekarhoz stílusilag a melodikus death metal áll legközelebb ami ugye nem meglepő ha nézzük hogy Svédek. A zene leginkább a 90-es évek közepén ténykedő bandákat idézi de a hangzás az már megfelel a mai modern megszólalásnak.

Igazi Svéd death metal ez. Az albumon nagyszerűen kombinálják a thrashelös gyors részeket a dallamos heavy-s részekkel. “Selfclaimed King” talán a lemez legjobb dala, feszes riffek, vastag kőkemény alap és nyers szigorú énekhang Jonas Carlsson-tól. A zene hallgatása közben akaratlanul is az In Flames és Dark Tranquility neve ugrik be. Az énekre talán az lenne a legjobb jellemzés , ha azt mondanám remekül visszaadja a hagyományos At The Gates ének stílust, de akár mondhatnám a Carcass nevét is. Az Entrapment Concealed című dalon talán még jobban érezni a Carcass féle groove jelenlétet. A Entangeled In Chaos lomha kezdés után iszonyatos pusztításba csap át, van itt minden, grind, középtempó, igazán változatos kis nóta. Poem Of The Impossible című dalban aztán megmutatják a srácok milyen jól megfér a thrashelés mellett az igazán jó melodikus játék és a virtuóz szólójáték is. A Deadlands című dalban nagyszerű példáját hallhatjuk annak, hogy lehet a klasszikus szólójátékot ebbe a pusztító kőkemény zenébe nagyon jól belevegyíteni. A hangzás is elég jónak mondható minden hangszer nagyon jól megszólal.

Végezetül azt kell mondjam ez egy nagyon ígéretes bemutatkozó lemez. A srácokban megvan az a lendület és erő ami ehhez a zenéhez elengedhetetlenül kell. A lemez kifejezetten változatos ami nagyon érdekesé teszi. Ajánlom hát a melodikus death metal szerető embereknek és azoknak is akik szeretik a változatos de kőkemény muzsikát.