Fall
Demo 2009

(Szerzői kiadás • 2009)
haragSICK
2009. április 23.
0
Pontszám
7

A szegedi Fall 2007 tavaszán alakult, s mint általában minden hazai csapat; így nekik is kijutott a hidegből-melegből rendesen – tagcsere. Így hát lényegében a csapatot két ember alkotja, ahogy a kezdetekben is, s az egyetlen állandó Csala Róbert – aki a gitárokért, basszusért (hiszen közben a négy húrfelelős is kilépett) és samplerekért felelt, Takács Péter – vokál és vendégzenészként kisegíti őket Szenti Árpád a dobok terén (aki ismerhetnek a szemfülesebb underground kalózok az Evil’s Tears-ből, az Athame-ből és az Ahriman-ből egyaránt) – az ő stúdiójában is készült el a demó. A végeredmény több szempontban is sajnálatos, hiszen mire a végleges formát öltött a nem túl fantáziadús – s ilyen néven már létezett egy amerikai thrash-death horda – addigra darabjaira hullott a csapat. A beszédes dobos ellenére a ritmusok (s főleg a pergő) annyira gépies és steril hatást kelt, hogy teljesen elveszti élő intenzivitását az amúgy se túl szerencsésen kivitelezett anyag. A lemezen eggyel több nóta van, mint ahogy azt a borítón jelőlik… rá is kérdeztem a dologra, amelyre ezt a választ kaptam Robitól, a szinte mindenestől: „Valóban 5 track van a cd-n, de az első az az intro, csak nem lett kiírva a borítón, mert úgy volt hogy nem lesz szétvágva az intro és az első szám, ám mire a cd-k megírására került a sor, már kész volt a borító. Sajnálatos kis baki, valóban félreérthető egy kicsit. Bocsánat.
Amúgy a korong nem szól rosszul, s sok nagylemeznek sincs ilyen hangzása, tiszta és a hangszerek nagy részénél a hatás dominancia jól egyenlítődik ki – leszámítva az iszonyatosan gépies és steril dobokat és a nem túl erős samplereket, amelyek bár illenek a képbe, de lehet, ha kicsit mocskosabban és véletlenszerűbben vannak összerakva, akkor más hatást keltenek. A demó külsőségeit sem érheti panasz az imént említett bakit leszámítva, szép vizuális összjátékot biztosít a matt és fényes nyomás egyvelege – illetve a szegedi srácok demónak hirdetik meg a több mint félórás anyagot, más csapatok ilyen hangzással és külsőséggel mindezt valószínűleg valami szaftos névvel megfejelve EP-nek kiáltják ki. Na de lássuk, a sok negatívum ellenére, miből is áll össze a demó!

Az emberi beszédfoszlányokkal, nyomasztó billentyűkkel és középkori hangulatot árasztó üstdobos vérszegény Intro után a Fury című tétel mélyeszti belénk karmait, amely lényegében azokat a fertőzéseket hordozza magában, amely az egész demóra jellemző, a késő Morbid Angel és Kataklysm, régi Sinister és Immolation hempereg itt a néhol felmerülő samplerek kórházi hadával, ahogy megemlíthető még az Autopsy, Nile, Incantation illetve a Bloodbath és Carcass jelenléte is. Bár egész sok váltás van, mégis a már bevezetőben említett dobok miatt az összhatás a technikás tudás ellenére is erősen gyenge hatást kelt, elveszik a nyersség, az erő és az energia, és ezen nem sokat tud változtatni, az amúgy komplex szólók és éles riffek sem. Érdekes, hogy akadnak olyan már-már melankolikus leállások is, melyekben a húrok akusztikusra tobzódnak, s itt Takács Péter se hörög annyira gyomorból, hanem beszél és sejtelmeket sugall… A legjobb témák a Depravity-ben fejlődnek ki, ám a legérdekesebb nóta mindenképpen a hosszú és apokaliptikus Storm, amely rengeteg olyan váltást és részt tartalmaz, amelytől egy death metál death metál lehet – s nem csak simán gyilkos, hanem élesen és orvul. Mindenképpen ezen a vonalon kéne elindulni, hiszen nem csak érdekes, hanem egyben elgondolkodtató és korántsem a megszokott kerék és érvágások – amúgy is jól áll a srácoknak a lassú, őrlő és szinte már doom szerű morajlás – s így az ügyes szólóknak is terük marad és nem hajlanak az ütlegelő dobok malmai alá!

Lényegében tökéletesen érezni azt, hogy mi lehetett volna ez az anyag, ha nem így alakul a szegedi srácok élete, s mivel Robiék nem adták fel, így semmi sincs veszve! A sok negatívum ellenére is egész erős cuccnak hat, amelynek fertőzései az old school death metáltól egészen a brutálig terjed, s nem annyira a genny és lepra körében lebegnek – mindez koncepciót és körítést is kap, avagy a fedőn és korongon tetszelgő kiszikkadt föld repedései a fájdalmat és a hosszú idő óta tartó vegetációt hivatottak kifejezni. Ha van elég erő, idő és szerencse és olyan tagok jelenléte, akikkel képesek alkotni a jövőben, akkor a Fall következő demója, vagy esetleg kislemeze már sokkal jobb fényben (vagy éppen mélyebb sötétségben – perspektíva kérdése) fog tündökölni-rothadni-vérezni, amelyhez akkor már könnyedén találnak kiadót is.

Nervy Nervy
március 26.
The Subways The Subways
március 27.
Distortion Tour 2023 Distortion Tour 2023
március 29.
Berserk Fest 2023 Berserk Fest 2023
április 01.