Pensées Nocturnes
Vacuum (2009)


A francia Pensées Nocturnes magyarul annyit jelent, hogy Éjjeli Gondolat. A 2008-as évben ezt az elnevezést tűzte lobogójára Vaerohn, a Pensées Nocturnes egyszemélyes mindenes szülőatyja.

Vaerohn úgy gondolta, hogy felesleges körítés a felvezető demók és EP-k rögzítése, így in medias res nagylemezzel mutatkozott be a black metal underground színe előtt. A Vacuum névre keresztelt album gyötrelmes, keserves és fájdalommal átszőtt 60 perccel rövidíti meg az életünket. A dualitás ösvényét tiporja a francia formáció, mivel a dalok az ambient és a komor, depresszív black metal mezsgyéjén találkoznak, így nem nehéz elképzelni a temetői hangulatot. A black metal vonalat erősítik a metsző gitár riffek és a sírontúli, éneknek nem nevezhető jajveszékelések. Az ambient címke mellett, a klasszikus motívumot pedig az akusztikus, zongorás és szintetizátoros betétek jelenléte eredményezik. Tulajdonképpen színvonalas a teljes egészében francia nyelven íródott zenei produktum, csupán apró bökkenő, hogy szinte minden ,,sarkon” beleütközünk hasonló alapokon és elképzelésen nyugvó próbálkozásokba.


A lengyel Profanum munkásságát kedvelők számára ajánlott hallhatnivaló a francia Pensées Nocturnes Vacuum című egyke nagylemeze, amelynek nyilvánvaló negatívuma a bő lére eresztett terjedelem, pozitívuma pedig a dark ambient, klasszikus zenei és black metal elemek hatásos ötvözése.