She Said Destroy
This City Speaks in Tongues

(Tabu Recordings • 2008)
haragSICK
2009. november 11.
0
Pontszám
8.2

„A hallgatás manapság az egyetlen dolog, amiből nincs haszon.”
/Max Picard/

Kössünk rövid, de addig is intenzív ismeretséget a fővárosi és nagyon idióta nevű She Said Destroy formációval. A norvég srácok Askerben alakultak 2000-ban, majd a lemezek és siker orientáltsága végett a fővárosba tették át székhelyüket. A This City Speaks in Tongues a második nagylemezük, melyet rengeteg demó előzött meg. A promó csupán egy írott CD, így nem értékelem a külsőségeket, de ha eredetibe kapom meg, akkor se hiszem, hogy nagyon meghatott volna a dolog, hiszen vessetek egy pillantást a borítóra… nem gyengén vérszegény. A hangzás viszont korrekt, melyben minden hangszer jól hallható, masszív massza, amely lüktet a ritmusok lánctalpai alatt.

Zeneileg a She Said Destroy olyan hibrid, ami első hallásra nagyon erős, ám harmadszorra már érezhetően unalmas és kiismert, amely innen is-onnan is merít. A tudás nagyon a helyén van, de mellesleg sem merülhetett volna fel semmiféle gyengeség ilyen téren, hiszen a legendás Extol halmazból itt szaggatja a négyhúrosát Ace Washington. És akkor mi lenne ez a hibrid?
Hát kérem szépen, véreres tömlőit nyomja szánkba a melodikus death metal, erős thrash burjánzással megfejelve, egy adag HC és metalcore ízzel, amiben itt-ott a modernebb black metál némely szegmense is felüti a fejét, ahogy a grind alap is érzékelhető – de semmi túl komoly. Ennyire kevert ízek mellett azt hiszem evidens, hogy nem kezdek el semmilyen banda nevével sem dobálózni.

A tavalyi koronggal a srácok jól teljesítenek, és nagyon rendbe van zeneileg, csak mint már utaltam rá, valahogy olyan lerágott, átnyálazott csont hangulata van ennek a 40 percnek, amiben néhol még progresszív és jazz elemek is érezhetőek (Extol vonal) illetve némi post-HC is. Egy biztos, a mai fiatal generációnak, akik egybe akarnak kapni mindent (hiszen kimaradtak a múlt stílusainak kialakulásából és törekvéseiből), szóval számukra simán 10 pontos és etalon korong, de mi vén pöcsök, csak bólogatjuk a fejünket és a hallott komplex és profi és igényes zene emlékeztet azokra az időkre, mikor még gyerekek voltunk…

Nox Mortuorum Nox Mortuorum
december 01.
The Dead Daisies The Dead Daisies
december 02.