Cool Head Klan
Pofa befogva!

(Edge Records • 2010)
maniac
2010. október 31.
0
Pontszám
10
Nagyon vártam már a CHK új sorlemezét. A kezdetektõl fogva figyelemmel kísérem a banda ténykedését, ezért is lepett meg, hogy a 2004-ben megjelent Méreg címû anyaguk után -ami szerintem az addigi legerõsebb volt mind a dalok hangzása, mind a minõsége terén- mintha az addigi lendületük hirtelen elfogyott volna. Aztán persze világossá vált, hogy a frontember Molics Zsolt ismét Ángyán Tomival dolgozik együtt és ennek az összefogásnak köszönhetõen látott napvilágot a Mamut névre hallgató formáció eddigi egyetlen albuma, aminek a folytatását szintén nagyon várom.


Ángyán Tomi -szerencsére- bekerült a CHC-be is, majd a csapat „ráncfelvarrása” után –Cool Head Clan-ból Cool Head Klan lett- 2008-ban egy egész albumnyi dallal tértek vissza Szép hazám útjain címmel csokorba fogva, amit aztán ingyenesen letölthetõvé is tettek a csapat „hunlapjáról”. Elhagyván a korai punk/HC hatásaikat a dallamos hard rock/heavy metal magyar folk elemekkel díszítve kategória ami talán legjobban ráillik erre az „új” bandára.

A dalok változatossága nemcsak zenei téren mutatkozik meg, hanem a szövegvilágban is. Énekelnek történelmi igazságtalanságokról éppúgy, mint a tavaszi szexuális zsongásról. Nem tudom nem szóvátenni, hogy Zsolti ismét énekel, mégpedig nagyon jól. Ezt legjobban az Igazságot Magyarországnak! címû dallal lehet érzékeltetni. Nem mintha bármi bajom lett volna az ezen zenekar korábbi albumain nyújtott teljesítményével, de jól esik hallani, hogy a dalok mondanivalóját nem az arcomba kiabálja, hanem a fülembe énekli.

http://www.youtube.com/watch?v=vHySdP_yTg4&

És itt kell említést tennem az A mi nyelvünk címû dalról, mert ez a dal mind zeneileg, mind szövegileg az album csúcspontja. A zenekar sajátos válasza egy bizonyos „nyelvtörvényre”. Mondanom sem kell, hogy a refrén üt mindent, meg ahogy addig felépítik a dalt, de ami a legjobban tetszik, hogy a nagy büdös igazságot egy annyira betyáros módon mondja ki, hogy a libabõr szánkázik a hátamon.


A lemez második felén helyet kapott a korábban már említett Szép hazám útjain anyag, amelyen az új dalokban hallható koncepciót úgymond elindították. Egyetlen aprócska szépségfoltja a már jól ismert Fekete mély vizen címû dal, amit ki nem állhatok. Semmi értelmét nem látom az újrafelvett verziónak ezen az albumon. Dehát ez az õ döntésük. Amúgy ez is egy hibátlan rock/metal lemez.
 


A banda egyfajta megújulásának szem- és fültanúi lehetnek azok a a rock zenére éhes érdeklõdõk, akik ellátogatnak a csapat koncertjére vagy megvásárolják az amúgy igencsak kedvezményes áron, 999HUF-ért beszerezhetõ CD-t.
Nox Mortuorum Nox Mortuorum
december 01.
The Dead Daisies The Dead Daisies
december 02.