Kistvaen

Unbekannte (2010)

1998-ban keleti szomszédaink fővárosában alakult meg a Kistvaen (jelentése: nagyméretű sírkő) névre keresztelt black metal formáció. A banda első két éve a dalszerzéssel telt, 2010-ben azonban szerzői kiadásban megjelenhetett végre az Unbekannte nagylemez.

A hat dalból összeálló, 38 percre korlátozott album nyitánya egy igen baljós kisugárzással megáldott nóta, a Reason. A depresszív black metal lemezekről már ismerős nyomasztó, sötét érzéseket keltő intróra kell asszociálnunk esetében. A lemez címét is szolgáltató Unbekannte dal mintegy éles váltásként, nagy lendülettel hasítja át az intró révén kialakult mélabús érzelemvilágot. A riffelés igen ösztönös, majdhogynem bugyutának titulálható, de a szólógitár témák valamelyest javítanak rajta. A Canitude újra tempót módosít, megint egy lassan hömpölygő velejéig depresszív black metal tételt kapunk a románoktól, itt jó adag a Burzum által lefektetett szellemiséget interpretálnak a hallgatóság számára. A nyúlás vádját azonban a vendégénekes Niklas Kvarforth (Shining) szerepvállalása oszlatja szét, mivel a rá jellemző extrémi megoldásokkal egyedi ízt kölcsönöz a muzsikának. Ezen a ponton jöttem rá, hogy valójában mi hiányzik a Kistvaen-palettáról, ami kiemelhetné őket a tucat kategóriából: egy innovatív énekes. A Dolor újra Vikernes munkásságát juttatta eszembe. A záró két tételt nevezném a lemez csúcspontjának, hiszen itt éreztem a legtöbb érzelmet kiváltani képes dallamot, illetve a vokalista is igyekszik kvalitását kibontakoztatni.

Korrekt lemezt rakott össze a román Kistvaen, a mostani undergroundra jellemző állóvízből pedig módfelett ki is emelkedik az összképet tekintve. Érdemes ismerkednünk a zenekar lemezével azért is, mivel április 10-én Budapestre látogatnak!