I Chaos

The Human Repellent (2011)


Az I Chaos egy viszonylag új ex-Creepmime, Epica, Blo. Torch és Cypher tagokból verbuválódott zenekar, akik egy igazán brutális death metal formációt akartak életre hívni. 2009-ben I Chaos címmel készítettek egy négyszámos promot, melynek eredményeképpen leszerződtette őket a szintén holland Ritf Records kiadó, és ez év májusában napvilágot látott a The Human Repellent-re keresztelt bemutatkozó lemezük.

A Scattered Remnant címet viselő nyitódal első másodperceiben azonnal kitűnik, hogy nem ma kezdte a zenekar legénysége a zenélést. Szerencsére a hangzás sem hagy kivetnivalót maga után, jól megdörren a lemez – önfeledten lehet rá bólogatni.

Komlex death metal ez, amiben túlnyomórészt blastbeatek uralkodnak, de húzós középtempós részek, kiengedett akkordok (természetesen torzítva), szétszaggatott riffek, tört ritmusok is színesítik a dalszerkezeteket.
Harry van Breda mély, öblös hörgése jól illeszkedik a zenei alapokhoz, bár kétségtelen, hogy némi változatosságot megvillanthatna itt-ott. Mindenesetre az összkép első hallgatásra meggyőző.(…) Szóval van itt technika, komplexitás, de többszöri hallgatás után egybefolynak a tételek. Falhoz döngöl a The Human Repellent, de hoszútávon már az az érzésem támadt, mintha egyetlen dalt hallgatnék kisebb megszakításokkal (dalok közti szünetek).

Kétségtelen, hogy nem egy korszakalkotó tech-death alkotást tettek le az asztalra az I Chaos-os srácok, de van bennük kurázsi! Több azonnal ható, arcbamászó riffel, de a műfaj keretein belül nem túl kirívó megoldásokkal – némi jazzes elemeket is el tudnék viselni, mert bizony a hangszeres tudásuk megvan hozzá – véleményem szerint képesek lennének felemelni magukat a műfaj nagyjai közé.

És hogy legyen fogalma az érdeklődőnek, nagyjából mire is számítson konkrétan az I Chaos debütáns lemezének hallgatása közben: az újkori Cannibal Corpse technikás riffjei jutottak először eszembe kevés deathcore elemekkel (nem kell megijedni, nagyon kevéssel) fűszerezve.

Nagyszerű stílusgyakorlat a The Human Repellent lemez, bár kevés egyéniséggel. Koncepció kellene…

Komplex halál fémet kedvelőknek kifejezetten ajánlott!

Várom a folytatást!