Beatrice
Betiltott dalok II. /1981

(GrundRecords • 2013)
oldboy
2013. május 8.
0
Pontszám
-


1981 – A “Tudományos Rockizmus” éve.
1981 – A születésem éve…
Ez utóbbiból egyenesen következik, hogy személyesen nem vehettem részt a szakmai/alkotói szempontból épp aranykorát élő, Nagyferó vezette Beatrice koncertjein.
De a nemrég megjelent, kifejezetten igényes, dupla CD-s, 24 oldalas booklettel ellátott koncert-antológiát fülelve simán el tudom képzelni, hogy milyen élményben lehetett része a ’ricse rajongóknak!
Hát nem akármilyenben, kérem alássan!
Ugyanis amit ez idő tájt Feró és társai műveltek, jóval túlmutatott egy átlagos koncert keretein! Bátran hívhatjuk performansznak e provokatív, bitang brigád fellépéseit.
 

Amik nem nélkülözték az interakciót zenekar és közönsége között, és egyfajta alternatív színháznak is felfoghatók.
De aki kíváncsi az akkori kor-és kórképre, olvassa el a szövegkönyvben lévő, Bese Jozefák László (Jozé) által írt ismertetőt!
Vagy épp a nemrég elhunyt, a hazai zenei újságírás úttörőjének számító Sebők János könyveit!
Senki kedvét nem akarom elvenni ettől a valóban hiánypótló kiadványtól, viszont meg kell említsem, hogy baromi nehéz hallgatnivaló!
Egyrészt igen terjedelmes: a két korong 150 pernyi zenét rejt.
Másrészt ugye, lévén amatőr felvételekről van szó, a hangzás se nevezhető tökéletesnek. Viszont teljesen élvezhető, amiben azt hiszem Rozgonyi Péter kezének, fülének is komoly szerepe van.
Azt senki se várja el tőlem, hogy a 81 számos dallistát begépeljem ide a jobb oldalra, viszont íme az album Fémtárlatos oldala.
Vannak kimondottan antizenének minősülő, kakofón őrületek, amik nem véletlenül kaptak olyan alcímeket, mint pl. “büntető jazz”.
Meg persze igazi alapvetések is.
És a hatalomnak, fejeseknek odamondogató átvezető szövegek, ironikus expozék, by Waszlavik “Gazember” László.
Azért hihetetlen, hogy csak most jövök rá mekkora egyszerű, de nagyszerű gitártémákat írt Bogdán Csabi a legtöbb dalba! Az Elkapott a gépszíj dallamát például tutira többen is felhasználták azóta!

http://www.youtube.com/watch?v=_dxq5QdyBL8&


Bár nem tudnám bármikor felrakni ezt a lemezt, összességében mégis úgy gondolom, hogy egy újabb minőségi, hiánypótló anyag, egy igazi korlenyomat került ki a GrundRecords műhelyéből!
Ricse/Nagyferó rajongóknak, illetve a magyar rockzene története iránt érdeklődő egyéneknek kötelező vétel!


Combichrist, Megaherz Combichrist, Megaherz
szeptember 25.
Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.