Humugur
Endless Caverns (2014)


A Humugur első hivatalos kiadványa a következő hadosztály az október 10-ére tervezett szombathelyi underground metal hadműveletben, melyhez a Neverheard Distro szállítja a fegyvereket.

Jó, de mi is ez a Humugur? Ötletem sincs, mit takar a zenekarnév, egyszer majd utánajárok. A négyfős szombathelyi banda felállása: Ádám (Haemic, ex-Morgue) – basszusgitár, Tibi (ex-Morgue) – dobok, András – gitár, Norbi (Krampüs).Az Endless Caverns kizárólag kazettán jelenik meg és lényegében egy demógyűjtemény, szóval minden ízében igazi nosztalgiacsomag, amit a bennem élő „vén” metálos nagyon tud értékelni. A belső borító szerint a 2014 júliusában és szeptemberében felvett demókat hallhatjuk a szalagon, előbbi már megjelent a banda által 100 példányban legyártott és ingyenesen terjesztett írott cd-n.

A két demó 5-5 dalból áll, ezek játékideje együtt összesen kb. 22 perc, kijelenthető tehát, hogy a Humugur nem híve a hosszan építkező funeral doom tételeknek, saját zenéjét tekintve. Az “A” oldalon találjuk az új dalokat: átlagosan két perces, egyszerű, de hangyányit technikás death-grind tételek, kevés elektronikus hangulatfestő átmenettel megfűszerezve. Nem hiánypótló az anyag, de én szeretem böngészgetni a kilencvenes évek első felében megjelent, főleg tengeren túli death metal demókat, azokra emlékeztet a Humugur kazettája, persze sokkal jobb megszólalással. A “B” oldalon lelhetők fel a korábban cd-re írt júliusi demó nótái. Bevallom, nekem ez a fele sokkal jobban bejön a cuccnak. Van karaktere a daloknak, személyes kedvencem az indító Brahmastra, de az azt követő Hollow Earth is jól sikerült, változatos szerzemény, ehhez készült szöveges videó is, alább megnézhetitek. A énekhangba is csempésztek egy kis változatosságot, néha-néha feltűnik a kicsit Chris Barnes-os magas fekvésű gonosz koboldhang, de a szimpla hörgés sem egy hangon megy végig, ez fontos, hisz az extrém zenében a hörgés is egy hangszer. A hangzással nincs különösebb probléma, demófelvételhez képest kifejezetten izmos, jó, persze, nem egy Cannibal Corpse, de hát nem is ez a cél.Jó dolog, hogy a zenekar szövegeiben nem a műfajban sokszor alkalmazott belezős, erőszakolós-sorozatgyilkos tematikát alkalmazzák. Sci-fi rajongó lehet a szövegíró, a tudományos fantasztikum több műben is megjelenik, ilyen-olyan formában. A fenti videóban hallható Hollow Earth-öt egy angol politikus és író, Edward Bulwer-Lytton könyve ihlette. Az 1871-ben megjelent Vril, the Power of the Coming Race egyfajta ős sci-fi, egy föld alatt élő, özönvíz előtti fajról szól. A Vril-ya népe képes uralni az univerzumot átjáró energiát, ez a Vril, és erre épül titkos civilizációjuk. Nem tudom, csak sejtem, hogy az album címe (Endless Caverns – végtelen barlangok) is erre utalhat.

Hogy pontozzak? Demókról van szó, ezt nem szabad elfelejteni és persze nem mehetek el a két anyag közti kontraszt mellett sem szó nélkül. A kissé karcosabb, szikárabb szeptemberi anyag legyen mondjuk hét, a szerintem jóval ízesebbre sikerült nyári felvétel kilenc, ez így együtt nyolc. És persze várom majd a bemutatkozó lemezt.A kiállítás rendben van, a színes, négypaneles borítónak csodálatosan friss nyomdaillata van, tartalmazza az összes dalszöveget, fotókat a tagokról és a dalok címeit. A kazetta profi gyári szalag. Az október 10-én megjelenő cucc a Neverheardtől rendelhető.
Frog Leap
május 29.
Ritual Howls
május 29.