The Devil's trade
Those Miles We Walked Alone

(Szerzői kiadás • 2014)
Győr Sándor
2014. október 31.
0
Pontszám
8
Makó Dávidot leginkább a HAW zenekarból lehet ismerni, illetve egykor a Stereochrist élén is megfordult. Vele készült a Mood utód második lemeze, a Live Like A Man (Die As A God) is.


Egy ideje Dávid szólóban is mozgolódik. A projekt a The Devil’s trade nevet kapta, s amolyan egyszál gitáros „móka”.
Korábban néhány koncerten már el lehetett csípni Makó urat szólóban, amiről több felvételt is találhatott az érdeklődő közönség a világháló közösségi és videó megosztó oldalain. Egy ideje pedig arról is lehetett tudni, hogy készül a szólóanyag.

http://www.youtube.com/watch?v=pKyAGskd1A4&


Nos, jelentem, megérkezett. Október 24-én digitális formában megjelent a bő félórás, nyolc dalt tartalmazó Those Miles We Walked Alone.
Szóval, milyen zenét is kell elképzelni (vagyis dehogy kell, hisz mindenki meghallgathatja kedvére, hála az internetes lehetőségeknek)… tehát milyen zenét játszik Dávid a The Devil’s trade elnevezés alatt?

Ez amolyan tábortűz mellé való, de nem az az úttörőtáboros feeling. Ebben sokkal inkább érzem azt a hangulatot, amit a régi westernfilmek mutatnak. Tehát itt olyan dalok hallhatók, amiket néhány kivételtől eltekintve akár egy ilyen film betétdalaként is el tudnék képzelni.
Ha mindenképp párhuzamot kellene vonnam, akkor mindenképp David Eugene Edwards munkásságát említeném. Hisz mind a 16 Horsepower, mind pedig a Wovenhand élén hasonló jellegű muzsikát játszik, mint a The Devil’s Trade.
Dávid két szerzeményeiben azonban – itt-ott legalábbis – felbukkan a hazai népzene is egy-egy motívum szinten. 
Az albumra két feldolgozást is rögzített. Az Azt gondoltam c. erdélyi(?) nóta egy jóféle kesergő. 
A másik magyar népdal, a Hulljatok levelek (leginkább a Muzsikás együttes előadásában ismerhető) interpretációja, amiben némi templomi jelleget is érzek.

Az említett „vadnyugatos” hangulatot, illetve az D. E. Edwards jelleget az olyan nóták erősítik, mint az As the Winds Change vagy a záró Dew to to Land.
Ahogy az anyazenekarban, úgy a Dear Mother While-ban és az azt követő As the Winds Change-ben itt is előkerül a bendzsó, amivel az egyéni jelleg is erősödik. Na, meg ezzel a country hatások is erőteljesebben érezhetők.Dávid úgy nyilatkozott, hogy ezek azok a dalok, amiket a zenekaraiban nem tudott felhasználni. Az Untitled kapcsán mondjuk rezeg a léc, azt ahogy elkezdődik, simán el tudnám képzelni a HAW előadásában. Persze azután már nem egyértelmű a dolog.

Bár az anyag egyelőre csak digitális formában szerezhető be, a grafikai munkákra mégis nagy figyelmet fordítottak. A Hindmost-os Kollár Szabolcs készített hangulatos borítót a Sohinál (Shapat Terror) a Standing Waves-ben rögzített anyaghoz.

Összegezve, ha komor, befelé forduló, elgondolkodtató anyagra vágysz, tégy egy próbát a Those Miles We Walked Alone-nal.

<a href=”http://thedevilstrade.bandcamp.com/album/those-miles-we-walked-alone-2″>Those Miles We Walked Alone by The Devil's trade</a>
Friendly Tour 2024 Friendly Tour 2024
február 23.
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.