Desert Near the End
Hunt for the Sun (2014)

Nem is gondolná az ember, hogy Görögországban elég sok metal banda ténykedik. Pedig a Metal Archives 1671 csapatot tart nyilván. És akkor még ott vannak azok, akik nem szerepelnek az adatbázisban, de mégis léteznek. Persze az 1671 közül akad jó pár, akik már feloszlottak, de valószínűleg azok nélkül is jóval meghaladja az ezret a fémzenében utazó zenekarok száma.

Az athéni illetőségű Desert Near the End egy a sok közül. Ezen a néven a Hunt for the Sun a második nagylemezük. Ugyanis nyomultak korábban The Eventide-ként, azelőtt pedig mint Stormbringer. Tehát nem kezdő csókákról van szó! A jelenlegi formáció három tagból áll, de élőben a Lithras művésznéven futó dobos is szokott hozzájuk csatlakozni. A fémenciklopédia szerint ő ütötte fel az új album témáit is, de a booklet Akis Prasinikas basszert nevezi meg elkövetőként. Mivel elég gépiesen szól a cucc, gyanítom nem tényleges dobolásról volt szó, csupán programozásról. De ez csak feltételezés, mert nem vagyok szakértő! Viszont ha valóban dobgép szolgáltatja az ütemeket, akkor se lehet az embernek túl nagy hiányérzete, mert a stílusból fakadóan egy akusztikus cájggal sem lett volna dinamikusabb a játék. Ugyanis power/thrash metal a görögök mesterségének címere, a Hunt for the Sun 8 dala pedig szinte végigszáguld az emberen. Ergo, egy hús-vér ütős is cséphadarásra lett volna kárhoztatva.


Pár másodperces akusztikus bevezetőt követően utazósebességre kapcsolnak, ami náluk nem holmi középtempó, hanem eszeveszett pörgés. Már-már speed metalról beszélhetünk esetükben. Az énekes orgánuma, stílusa engem Matthew Barlow-ra emlékeztet, de zeneileg is párhuzamot vélek felfedezni a (főleg) korai Iced Earth korongokkal. Gyors, szikár, erőteljes vokalizálással megtámogatott power/thrash gránátok robbannak közel 50 percen keresztül. Néha előveszi a fiókból a dallamosabb hangját is Alexandros, de alapvetően a rekesztős “bömbölés” dominál. Ami elég hamar unalmassá teszi a Hunt for the Sun-t. Azért 1-2 érdekesebb megoldásra felkapja az ember a fejét, mint pl. az A Sunset of Our Own mélyre hangolt riffje a nóta közepe táján, vagy az Eastern Path blastbeatjei. Ami talán már death-es blast, nem pedig thrash-es. A hangzással amúgy nincs különösebb gond, a gyanús dob sem fülsértő, az arányok is rendben vannak, jól kivehető a basszusgitár, szóval e téren nem lehet okunk panaszra. Ami miatt képtelen vagyok jobban lelkesedni az anyagért, az egyértelműen a szerzemények egyneműsége. Eléggé egy kaptafára íródtak, a tempó is szinte konstans. Azért néha kicsit lassítanak, de így is kevés a váltás. Mind zenei, mind hangulati szempontból. Bizonyos tevékenységekhez viszont kiválóan alkalmas ez az egyenletesen sodró adrenalinlöket. Pl. gyúrás közben működik. De máskülönben semmi sem indokolja, hogy ha power/thrash metalt szeretnék hallgatni, akkor pont ezt a lemezt emeljem le a polcomról.

A stílus elkötelezett hívei nyugodtan próbálkozhatnak vele, de másoknak nem merem nyugodt szívvel ajánlani. Lendületből jeles, egyéb aspektusait figyelembe véve közepes alkotás.
Life of Agony, Pentagram
augusztus 09.
Ecdysis Summer Tour
augusztus 16.